Mergi la conţinutul principal

Carte dedicată eroilor înhumați pe raza județului Brăila

• este intitulată „Monumentele Eroilor din județul Brăila”, avându-l ca autor pe colonelul în retragere Constantin Giurgea • „Pentru realizarea acestei lucrări, am efectuat, într-o perioadă de aproape trei ani, aproximativ 3.000 de fotografii, străbătând tot județul”, precizează autorul • col. Giurgea a identificat peste 600 de monumente comemorative de război în zeci de localități ale județului • în această perioadă, ajutat de colegii Filialei jud. Brăila „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col. (rtg.) C-tin Giurgea a înregistrat peste 10.000 de eroi căzuți pe câmpurile de luptă

 

Colonelul în retragere Constantin Giurgea, președinte al Filialei județene Brăila „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și secretar al Filialei jud. Brăila „Mihai Viteazul” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza”, a scos de sub tipar o carte de suflet, căreia i-a dedicat trei ani din viață.

Este vorba de lucrarea „Monumentele Eroilor din județul Brăila”, apărută recent în Editura Edmunt, care include, în cele aproape 200 de pagini ale sale, un crâmpei din istoria acestor meleaguri binecuvântate, evocări ale eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea Patriei.  

„Pentru realizarea acestei lucrări, am efectuat, într-o perioadă de aproape trei ani, aproximativ 3.000 de fotografii, străbătând tot județul, în localitățile unde aveam informații că se află opere comemorative de război. La prima vedere, numărul fotografiilor pare mare față de numărul total al monumentelor, care este sub 700, dar trebuie ținut cont de faptul că fiecare construcție am fotografiat-o din toate cele patru laturi, cu detalii, dacă acestea erau relevante, iar în cimitirele eroilor am fotografiat toate însemnele de căpătâi. În deplasările mele, am fost sprijinit de către colegii de filială, lt. col. (rz.) Dumitru Georgel Iulian Ghiga, col. (rtr.) Ionel Teodorescu, col. (rz.) dr. Ionel Tălpău (†) și Dumitru Popescu”, preciza deunăzi autorul ineditei lucrări. 

Potrivit col. (rtg.) Giurgea, în lucrarea „Monumentele Eroilor din județul Brăila” sunt prezentate opere comemorative de război din municipiul Brăila, din orașele Făurei, Ianca și Însurăței și din comunele Bărăganul, Cazasu, Gropeni și Tufești, precum și din 86 de sate aparținând altor 37 de comune. La finele lucrării este prezentată cariera militară a generalului Stan Poetaș, al cărui nume a fost adoptat ca denumire onorifică a Filialei jud. Brăila a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Autorul a reușit inventarierea unui număr de 641 monumente comemorative de război, din care 626 comemorează eroi români. Celelalte 15 sunt monumente dedicate militarilor străini (austro-ungari, britanici, bulgari, germani, italieni, ruși, sovietici și turci), cărora le va fi dedicată o altă lucrare. În perioada menționată, col. Giurgea a înregistrat în evidențele filialei nu mai puțin de 10.615 eroi, dintre care nominal 7.438 eroi, cărora li se adaugă 3.177 eroi menționați ca necunoscuți sau ale căror nume nu au putut fi descifrate pe însemnele de căpătâi.

„În următorii ani, numărul operelor comemorative poate crește, prin ridicarea altora sau prin descoperirea altor cenotafuri în cimitirele din județ. Referitor la numărul eroilor, sunt conștient că acesta este mult mai mare, iar aflarea, în continuare, a numelor acestora se poate face doar prin cercetări arhivistice și reprezintă, pentru noi, o datorie de onoare. În lucrarea de față, am căutat să comunic datele fiecărui obiectiv, pornind de la locul unde este ridicat, data ridicării, câteva date de construcție, inscripțiile și, negreșit, toți eroii pe care i-am aflat”, a mai precizat autorul „Monumentelor...”.

În vârstă de 68 de ani, col. (rtg.) Constantin Giurgea a activat în cadrul UM 01481 Brăila (1978-2001) și a UM 1030 Brăila (2001-2002), precum și în administrație publică. A absolvit, printre altele, Școala Militară de Ofițeri Activi de Artilerie „Ioan Vodă” Sibiu, Facultatea de Istorie, Litere și Teologie din cadrul Univ. „Dunărea de Jos” și Institutul Național de Administrație Publică.

În prezent, ocupă funcțiile de președinte al Filialei jud. Brăila „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și secretar al Filialei jud. Brăila „Mihai Viteazul” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza”.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro