• este vorba de „Necropolele preistorice de la Brăilița, în zona Dunării de jos. O nouă abordare” • festivitatea de decernare a premiilor are loc miercuri, 4 decembrie, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române • din colectivul de autori ai cărții premiate face parte și dr. Stănică Pandrea, unul dintre cei mai experimentați istorici și arheologi brăileni
Miercuri 4 decembrie, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române, este programată decernarea Premiilor Academiei Române pentru anul 2022. În cadrul secțiunii II. „Științe Istorice și Arheologie”, lucrarea „Necropolele preistorice de la Brăilița, în zona Dunării de jos. O nouă abordare”, apărută la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I” și Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște va fi distinsă cu Premiul Academiei Române „Dimitrie Onciul”.
„Volumul este rodul cercetărilor arheologice întreprinse de către specialiști din Cadrul Muzeului Brăilei vreme de aproape șase decenii, valorificate acum interdisciplinar de către un colectiv amplu (Adrian Bălășescu, Adina Boroneaț, Mihai Constantinescu, Cătălin Lazăr, Monica Mărgărit, Loredana Niță, Stănică Pandrea, Gabriel Popescu, Valentin Radu, Andrei Soficaru), coordonat de către Valeriu Sîrbu și Cristian Schuster (editorii volumului). Felicitări tuturor celor implicați, într-un fel sau altul, în acest proiect de cercetare!”, a precizat conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.
Cercetător științific, șef al Secției Arheologie (din anul 1999) la Muzeul Brăilei „Carol I”, specialist în arheologie preistorică și antică, dr. Stănică Pandrea are o experiență în domeniu de peste 35 de ani. A inițiat și a condus nenumărate cercetări arheologice de teren, a identificat noi situri arheologice folosind metode non-invazive și a organizat mai multe expoziții permanente și temporare cu piese originale și fotodocumentare la Muzeul Brăilei „Carol I”, în țară și în străinătate.