• în cazul depistării Trichinelozei la porcinele din gospodării, proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi • găsiți în articol locurile unde pot fi duse probele la control * este interzisă introducerea pe piață a cărnii de la porcii tăiați în gospodării, aceasta utilizându-se doar pentru consum familial
În perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor de iarnă 2024 -2025, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila a adoptat și a impus măsuri suplimentare de supraveghere sanitară veterinară în domeniul igienei şi sănătăţii publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, dar și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), informează conducerea instituției. Aceste măsuri vizează, cu precădere, comercializarea porcinelor vii și a cărnii de porc în preajma Crăciunului.
Astfel, potrivit directorului DSVSA Brăila, dr. Costică Peltea, comercializarea porcinelor vii se va efectua conform Legii nr. 122/2023 și a Normelor specifice aprobate prin Ordinul ANSVSA nr. 130/2023 modificat și completat, astfel:
1. Mişcarea suinelor vii pe teritoriul României este permisă dacă porcinele sunt identificate şi însoţite de Certificat de sănătate, Formular de mişcare și, după caz, Aviz interjudețean;
2. Târgurile de animale sunt interzise din cauza contextului epidemiologic, respectiv evoluţia Pestei Porcine Africane (PPA) în România și în județele învecinate Brăilei.
„Proprietarii animalelor sacrificate au obligaţia de a prezenta medicului veterinar de liberă practică crotalia auriculară a animalului pentru a putea fi scos din Baza Naţională de Date. În cazul depistării Trichinelozei la porcinele din sectorul Gospodării Populaţie, proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi conform HG 1214/2009, cu completările ulterioare. Referitor la carnea de vânat, mistreţ în special, examenul pentru decelarea Trichinella se realizează în LSVSA Brăila, fiind obligatorie şi supravegherea în direcţia pestei porcine clasice şi pestei porcine africane”, precizează șeful DSVSA Brăila.
Este important de știut faptul că este interzisă tăierea animalelor în scopul comercializării cărnii sau produselor pentru consum public, în alte locuri decât cele autorizate sanitar veterinar.
Referitor la carnea în carcasă introdusă pe piaţă în vederea comercializării, această activitate este permisă dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: să provină din abatoare autorizate; să fie marcată cu o marcă de sănătate de formă hexagonală pentru abatoarele din ţară, respectiv ovală pentru celelalte state membre sau import; să fie însoţită de Certificat de sănătate publică veterinară.
Unde se efectuează examenele trichineloscopice
Nu se va introduce pe piaţă carne de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, aceasta utilizându-se doar pentru consum familial.
Potrivit DSVSA Brăila, examenul trichineloscopic pentru porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei se efectuează în următoarele locaţii :
· Circumscripția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Oficială (CSVSAO) Brăila, Strada 1 Decembrie 1918 - la sediul CSVSAO Brăila, vis-a-vis de Piaţa Halelor;
· Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Brăila - pentru carnea de vânat;
· Staţiunea de control alimente din incinta Pieţei Halelor, programul de lucru fiind de la ora 8:00 la ora 18:00 în zilele lucrătoare şi de la ora 8:00 la ora 17:00 în zilele de sâmbătă şi duminică (începând cu data de 27 noiembrie 2024);
· Sediul CSVSAO Ianca;
· Sediul fiecărei Circumscripții Sanitare Veterinare Concesionate (CSVC) din fiecare comună a judeţului Brăila (medicii veterinari de liberă practică împuterniciți din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Concesionate din comunele județului Brăila).
„Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cetăţenii vor prezenta maxim 40 grame din următoarele locuri de elecţie: muşchii pilieri diafragmatici sau maseteri sau intercostali. Pentru această activitate se percep tarife, conform Ordinului ANSVSA nr. 96/2014 modificat şi completat cu Ordinul ANSVSA nr. 51/2024, acestea reprezentând contravaloarea manoperei analizei, astfel: 30,94 lei cu TVA pentru fiecare porc domestic şi 61,88 lei cu TVA pentru porcii mistreţi, pentru examen trichineloscopic direct și 114,24 lei cu TVA pentru examen trichineloscopic prin digestie artificială. Pentru unităţile de tăiere, procesare, depozitare se asigură personal de specialitate necesar pe toată perioada desfăşurării activităţii acestor unități, personal care realizează activităţi de inspecţie şi control oficial, conform Regulamentului CE 625/2017”, a mai precizat sursa citată.