Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Carne suspecta, descoperita in tot mai multe magazine brailene

Noua criza a gripei aviare pare tot mai greu de stapinit. De la o zi la alta boala se extinde, tot mai multe localitati, din tot mai multe judete fiind nevoite sa treaca prin calvarul carantinei. De cealalta parte, si misiunea veterinarilor se ingreuneaza, lista neagra a firmelor care au abatorizat sau transat si comercializat carne din pui proveniti de pe platforma Codlea fiind tot mai lunga.
In baza Deciziilor Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nr. 83 si 84 din 15.05.2006 precum si a instructiunilor elaborate de catre ANSVSA, ieri, in judetul Braila au continuat activitatile de identificare a agentilor economici catre care s-a livrat carne de pasare, in perioada 1 - 14 mai, provenita din unitatile de pe platforma Codlea.
Echipele mixte formate din inspectori ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila si ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) au verificat sau reverificat 162 de unitati din care: 5 unitati de alimentatie colectiva ce functioneaza in incinta spitalelor; 1 depozit alimentar; 108 unitati de desfacere care comercializau carne de pasare in orasul Braila si 48 de unitati ce functioneaza in incinta pietelor agroalimentare din municipiu. In urma verificarilor, ieri, au fost retrase de la comercializare si confiscate 116 kg. In total, de la inceputul campaniei, 16 mai, inspectorii DSVSA au confiscat si incinerat in crematoriul Directiei 178 kg carne. "In urma controalelor efectuate s-a depistat la comercializare sortimentul spate de pui cu aripi la caserole, producator SC ROMSAD 2001 PROD COM SRL Bucuresti, cu activitate de transare a carnii de pasare, sortiment receptionat in data de 2 mai la Braila. La rindu-i, aceasta societate a receptionat carcase de pasare de la abatorul AVICOD Codlea, originea pasarilor fiind PATIPROD Codlea, judetul Brasov. Am mai depistat, de asemenea, o caserola de carne de pasare congelata provenita de la ZANFIR SNC CENTRU Vrancea, originea ei fiind tot platforma Codlea", a declarat Nita Caragata, purtatorul de cuvint al DSVSA Braila.

30 milioane de lei amenda

Tot ieri, pentru prima data de la declansarea noii crize aviare, inspectorii veterinari au acordat si primele amenzi. Pentru manipularea produselor de origine animala prin incalcarea normelor sanitar-veterinare, trei societati au fost amendate cu 30 milioane de lei. De precizat ca ieri veterinarii au confiscat si carne abatorizata la Ianca. Motivul: carnea a revenit in Braila dupa ce a fost transata si ambalata de "Romsad" pe aceeasi linie de productie cu pui abatorizati la Codlea. "ROMSAD 2001 PROD COM Bucuresti este o unitate de transare a carnii de pasare, aceasta aprovizionindu-se si de la societatea BONA AVIS, Abator Ianca, judetul Braila. Piesele confiscate au venit in contact cu carnea de pasare provenita din fermele PATIPROD si sacrificata in abatorul societatii AVICOD Codlea", a mai spus dr. Caragata.
Tot ca o noutate, ieri, pe lista neagra a societatilor problema a mai aparut un nume. Astfel, alaturi de "Drakom", "Patiprod", "Aviprod", "Broilerom" si "Avicod" Codlea - Brasov, "Zanfir" Vrancea si "Romsad" Bucuresti, de ieri mai figureaza si SC"FELVIO PROD" din localitatea Bucovat, judetul Dolj.
"FELVIO PROD SRL din localitatea Bucovat, judetul Dolj are ferma de crestere si abator propriu, cu sala de transare si ambalare. Numai ca, in perioada 01-14.05.2006, in afara pasarilor proprii, firma a receptionat si carne de pasare de la diferite ferme din Bacau si Cluj, dar si de la PATIPROD, abatorizata de AVICOD. In aceste conditii, toata carnea valorificata in perioada respectiva este suspectata ca ar putea fi contaminata cu virusul H5, drept pentru care trebuie confiscata. Nu am descoperit deocamdata la Braila, dar trebuie sa tinem cont si de acest nume", a explicat purtatorul de cuvint al DSVSA.
Comandamentul Central Antiepizootic a informat ca numarul confirmarilor de virus H5 a ajuns ieri la 12, iar a suspiciunilor la 27. Gripa aviara s-a extins cu repeziciune, afectind in prezent 6 judete. Totodata, Comandamentul a informat si ca, pina ieri dupa amiaza, veterinarii sechestrasera sau confiscasera, la nivel national, 325 de tone de carne de pui.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii