Mergi la conţinutul principal
Lobby pentru Armata României

Cariera militară, promovată intens în școlile și liceele brăilene

• numai anul acesta, reprezentanții Centrului Militar Județean Brăila au vizitat peste 80 de școli gimnaziale din municipiu și județ, îndemnându-i pe elevi să opteze pentru un colegiu militar • „Absolvenții de clasa a VIII-a încă mai pot opta pentru cele cinci colegii naționale militare, numărul total de locuri fiind de 816 pentru anul școlar 2023-2024”, ne-a precizat lt.-col. Șerbănel Stoica (foto), comandantul Centrului Militar Județean Brăila - veteran al Războiului din Afganistan  

 

Centrul Militar Județean (CMJ) Brăila - instituție care, anul acesta, pe 17 februarie, a sărbătorit 55 de ani de existență - promovează profesia militară și-i îndeamnă pe tineri să urmeze una din instituțiile militare de învățământ din România.

Astfel, potrivit lt.-col. Șerbănel Stoica, comandantul Centrului Militar Județean Brăila - veteran al Războiului din Afganistan - în perioada ianuarie - martie 2023, reprezentanții instituției au promovat cariera militară și au prezentat ofertele instituțiilor de învățământ în Școlile Gimnaziale „Al. I. Cuza”, „Ecaterina Teodoroiu”, „Mihai Viteazul”, Mihail Kogălniceanu”, Mihu Dragomir”, „George Coșbuc”, „Al. S. Pușkin”, „Sf. Andrei”, „Fănuș Neagu”, „Nikos Kazantzakis”, „Ion Băncilă”, „I. L. Caragiale”, „Mihai Eminescu”, C. Sandu Aldea”, „Anton Pann”, „Nedelcu P. Chercea”, „Gh. Naum”, „Radu Tudoran”, „Dimitrie Cantemir”, „Vlaicu Vodă”, „Dr. Luca”, „Ion Creangă”, „Aurel Vlaicu”, „Vasile Alecsandri”, „Mihail Sadoveanu” - toate din municipiul Brăila.

De asemenea, CMJ a făcut lobby pentru îmbrățișarea unei cariere militare în mai multe instituții de învățământ primar și gimnazial din județ, și anume școlile din localitățile: Siliștea, Latinu, Măxineni, Salcia Tudor, Corbu Nou, Vădeni, Baldovinești, Cazasu, Romanu, Gemenele, Scorțaru Nou, Râmnicelu, Tudor Vladimirescu, Suțești, Gradiștea, Racovița, Movila Miresii, Traian, Urleasca, Plopu, Ianca, Perișoru, Dedulești, Mircea Vodă, Făurei, Ulmu, Jugureanu, Cireșu, Surdila Greci, Surdila Găiseanca, Jirlău, Galbenu, Drogu, Vișani, Unirea, Valea Cânepii, Lanurile, Viziru, Bordei Verde, Zăvoaia, Însurăței, Bărăganul, Dudești, Tătaru, Roșiori, Colțea, Ciocile, Chiscani, Tichilești, Gropeni, Tufești, Stăncuța, Spiru Haret, Cuza Vodă, Berteștii de Jos, Victoria și Mihai Bravu.

Alte acțiuni de promovare au fost organizate în școli și licee de Ziua Armatei României și prin promovare directă a campaniei de promovare și recrutare în toate cele 12 unități militare din aria de responsabilitate a Centrului Militar Județean Brăila, inclusiv Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” și Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”.

Înscrierile la colegiile militare din țară au intrat pe ultima sută de metri. Potrivit lt. col. Serbănel Stoica, se mai pot face înscrieri pentru colegiile militare doar până pe data de 24 martie a.c., concomitent desfășurându-se selecția în centrele zonale de selecție și orientare (Brăila fiind arondată la Centrul Zonal de Selecție și Orientare Constanța). După selecție, fiecare candidat va fi examinat de o comisie medicală, termenul final de întocmire a dosarului fiind către sfârșitul lunii aprilie.

„Absolvenții de clasa a VIII-a pot opta pentru toate cele cinci colegii naționale militare, numărul total de locuri fiind de 816 (pentru anul școlar 2023-2024). Colegiul național militar este un colegiu de profil militar, filieră vocațională, specializarea mate-info, cu predare intensivă a limbii engleze. Absolvenții de colegiu militar au locuri separate la academiile militare, repartiția făcându-se încă din timpul colegiului. Cu alte cuvinte, absolvenții de colegiu militar au întâietate în instituțiile de învățământ superior”, a precizat lt. col. Șerbănel Stoica.

Pentru instituțiile militare de învățământ superior se fac înscrieri până la data de 31 mai 2023. La nivel național sunt, în total, 953 de locuri, inclusiv pentru candidații care nu provin din promoția 2023 a colegiilor naționale militare. Astfel, cei interesați de învățământul universitar militar și civil de formare a ofițerilor pot opta pentru Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu (3 ani), Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov (3 ani), Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța (4 ani), Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” București (4 ani), Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București (3 ani), Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, prin Institutul Medico-Militar (6 ani) și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prin Institutul Medico-Militar (6 ani). Din anul școlar 2023-2024, vor fi disponibile, în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, cinci locuri specializarea Psihologie.

Selecția candidaților se desfășoară până pe 9 iunie 2023, iar termenul final pentru întocmirea dosarului de candidat este 30 iunie 2023. Criterii specifice de recrutare: vârsta de cel mult 26 ani (24 pentru aviație-naviganți) împliniți în anul 2023, anul desfășurării concursului de admitere. Se pot înscrie absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat sau cei înmatriculați în ultimul an de liceu și fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere.

Amănunte pot fi obținute de la Centrul Militar Județean Brăila, Șos. Buzăului nr. 5A sau la tel. 0239/623.712.

Mai trebuie spus că, la școlile postliceale de maiștri militari și subofițeri perioada de înscriere este până pe 2 iunie, numărul total de locuri fiind de 623 (la maiștri militari) respectiv 1.030 (la subofițeri). Anul acesta, admiterea la aceste școli se va face fără examen, doar pe baza mediei de la bacalaureat.

„În anul școlar 2023-2024, va fi școlarizat și un număr de 53 de ofițeri și 640 de subofițeri prin cursuri de formare a cadrelor militare în activitate, graficul înscrierilor urmând a fi anunțat ulterior. Așteptăm, de asemenea, seria 2023 pentru soldați gradați profesioniști, precum și pentru rezerviști voluntari. În contextul actual, opțiunea de a alege o carieră militară este de luat în seamă, având în vedere că în Garnizoana Brăila își desfășoară activitatea unități militare atât din Forțele Terestre, cât și din Forțele Navale și Forțele Aeriene, dacă este să ne referim doar la două dintre acestea, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” și Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”, a mai precizat lt. col. Șerbănel Stoica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro