Mergi la conţinutul principal

Care sunt semnele că avem probleme cu vederea și când trebuie să mergem la optometrist?

* INTERVIU cu Adrian Șindrilaru - inginer optometrist în cadrul SinOptica Mara-cabinet de optică medicală

 

Adrian Șindrilaru, inginer optometrist în cadrul SinOptica Mara, unul dintre cele mai noi cabinete de optică medicală din Brăila, ne lămurește astăzi cu privire la simptomele ce ne pun în pericol sănătatea ochilor și necesitatea efectuării de controale periodice optometrice.

Adrian Șindrilaru este inginer, absolvent al Facultății de mecanică și mecatronică (specializare optometrie) din cadrul Politehnicii București. Cu o experiență de peste 13 ani în domeniu opticii, cursuri de perfecționare în Dubai și cu încă alte 4 cabinete deschise pe piața din România, acesta aduce în Brăila o abordare nouă, profesionistă și modernă.

 

- Care sunt primele semne care ne determină să mergem la optometrist?

- Primele semne care ar trebui să ne îngrijoreze sunt reprezentate de durerile de cap, amețeli, lăcrimări, usturimi, ochi roșii și disconfort la lumina naturală și artificială. Toate acestea  pot fi cauza unei afecțiuni oculare ce poate fi ușor depistată printr-un control de rutină. Din păcate, cei mai mulți pacienți ignoră aceste semne și amână vizita la specialist, problemele oculare agravându-se în timp. 

 

- Ce le recomandați pacienților dumneavoastră?

- Pacienților mei le recomand soluția optimă pentru corectarea vederii, fie că vorbim despre ochelari de vedere sau lentile de contact. Totodată, ca optometrist, îmi revine responsabilitatea educării pacientului în recomandări privind sănătatea vederii și aplicarea de obiceiuri sănătoase în viața de zi cu zi, dar și prin sfaturi privind întreținerea corectă a ochelarilor și a lentilelor de contact.

 

- Ce însemnă prescrierea corectă a unei perechi de ochelari?

- Prescrierea ochelarilor potriviți presupune o serie de investigații și teste speciale de optometrie, începând cu citirea de către pacient a unor litere de pe un panou luminos, măsurarea dioptriilor cu ajutorul unui aparat numit autorefractometru, interpretarea rezultatelor obtinute în urma măsurătorii, măsurarea distanței interpupilare și stabilirea corecției pentru zonele de distanță și zonele de aproape. Toate acestea sunt urmate de consilierea în alegerea potrivită a ramelor și a tipului de lentile adaptate necesităților pacientului.

 

- Folosirea îndelungată a telefonului și a calculatorului contribuie la apariția sau agravarea problemelor de vedere?

- Cu siguranță, da! Lumina albastră, emanată de dispozitivele digitale, afectează destul de mult retina ochiului, favorizând astfel apariția unei boli denumite degenerescență maculară (îmbătrânirea ochiului). În contextul epidemiologic actual, ca urmare a pandemiei de Sarv-Cov2, s-a mărit numărul pacienților tineri cu probleme oculare (miopie și astigmatism miopic) din cauza școlii online și a telemuncii.

 

- Este indicată folosirea ochelarilor de protecție pentru calculator fără dioptrii?

- Da, este indicat! Lentilele moderne, cu filtru special pentru lumina albastră, sunt recomandate și indicate a fi folosite ori de câte ori folosim calculatorul, telefonul sau tableta. 

 

- Cât de des trebuie să venim la un consult optometric?

- Recomand tuturor persoanelor o verificare de rutină, din 6 în 6 luni, indiferent dacă aceștia poartă sau nu ochelari.

 

- Ce le oferiți pacienților care trec pragul opticii dumneavoastră?

- În primul rând servicii optometrice, determinarea acuității vizuale și a viciilor de refracție, consultanță în alegerea ramelor și a lentilelor potrivite. Oferim servicii de calitate, consultații gratuite cu aparatură modernă și personal specializat. Totodată, lentilele beneficiază de certificat de garanție și conformitate, respectând prevederile normelor europene. Colaboratorii noștrii au o tradiție veche și renume pe piața de lentile medicale din România. Prețurile practicate în cadrul opticii noastre sunt accesibile pentru toate buzunarele, în funcție de tipul de ramă și de lentile ales.

 

Optica medicală SinOptica Mara - consultații gratuite, servicii de calitate și prețuri promoționale

Situată în incinta Piața Microhală, vis-a-vis de Profi, optica medicală SinOptica Mara oferă servicii la cele mai înalte standarde, grație aparaturii de ultimă generație, profesionalismului apreciat de pacienți și a personalului specializat în optometrie. Optica este deschisă de luni până vineri, între orele 8.30 - 17.30, iar sâmbăta între orele 8.30 - 12.00.

În această perioadă, optica oferă carduri de fidelitate și pachete promoționale în funcție de nevoile și bugetul fiecăruia.

Facebook SinOptica Mara Brăila, telefon 0763.487.843.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro