• Casa de Asigurări de Sănătate reaminteşte brăilenilor că documentele electronice sunt valabile cu încă doi ani peste data tipărită pe suprafaţa din plastic • asta, ca urmare a unei hotărâri de guvern din iulie 2018, pentru eliminarea cozilor de la ghişee, dar şi pentru degrevarea bugetului de stat • peste 235.000 de brăileni sunt avantajaţi de această prelungire
Valabilitatea cardurilor electronice de sănătate cu termen de expirare în ianuarie 2019 a fost prelungită până pe 31 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat de presă emis de Casa Naţional de Asigurări de Sănătate. Perioada de valabilitate a fost prelungită automat, astfel că deţinătorul nu are nevoie de niciul fel de adeverinţă sau de alte modalităţi pentru a dovedi calitatea de asigurat. Comunicatul de presă a fost emis deoarece atât casele judeţene de asigurări de sănătate cât şi Casa Naţională au fost asaltate cu întrebări din partea populaţiei referitoare la valabilitatea documentelor medicale electronice.
La Brăila, peste 235.000 de carduri de sănătate au fost emise, termenul de valabilitate fiind până în 2018, însă, în cursul anului trecut, a fost prelungit acest termen cu încă 2 ani. Asta înseamnă că brăilenii mai pot folosi cardul de sănătate până în 2020, după care ar trebui să li se elibereze altul, dacă nu cumva, urmează să mai fie emisă vreo hotărâre de guvern pentru prelungirea valabilităţii, aşa cum s-a întâmplat în iulie 2018.
“În urma întrebărilor primite din partea asiguraţilor, CNAS reaminteşte că valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani. Acest lucru înseamnă că asiguraţii pot folosi la toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafaţa documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asiguraţi”, se precizează în comunicat.
Totodată, calitatea de asigurat poate fi verificată şi pe site-ul CNAS, în secţiunea “Servicii” - “Verificare asigurat” sau utilizând link-ul http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html.
Reamintim că, în vara anului trecut, Guvernul a aprobat o hotărâre, la propunerea Ministerului Sănătăţii, prin care s-a prelungit de la 5 la 7 ani termenul de valabilitate al cardurilor naţionale emise până la data de 31 iulie 2018. Deşi s-a speculat varianta de a elimina cozile de la ghişee pentru preschimbarea cardului, în realitate beneficiul modificării a fost al bugetului de stat şi nu al posesorilor. Bugetul de stat pentru anul 2018-2019 a fost degrevat de cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14,2 milioane de carduri de sănătate, dar şi bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a avut parte de acelaşi beneficiu, deoarece în aceşti bani se încadrau cheltuielile cu distribuirea documentelor medicale electronice.