Mergi la conţinutul principal

Cardul de sănătate, la «naftalină» până în 2015

Cardul electronic de sănătate, care a ajuns deja în portofelele a peste 140.000 de asiguraţi din Brăila, este, deocamdată, total inutilizabil. Nici medicii de familie, nici cei din policlinici şi spitale nu au încă dispozitivele necesare citirii lor. Nici unii, nici alţii nu s-au înghesuit până acum să le achiziţioneze, dintr-un motiv simplu: în lipsa unor decizii clare din partea Ministerului, dar şi ca urmare a discuţiilor contradictorii pe care reprezentanţii organizaţiilor profesionale care îi reprezintă le-au avut cu conducerea Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), au sperat că toată chetuiala achiziţionării cititoarelor va fi suportată de la buget. Situaţia se va schimba, însă, în următoarea perioadă. Şi asta, pentru că furnizorii de servicii medicale vor fi obligaţi în baza unui ordin al CNAS ca în următoarele 3 luni să scoată bani din buzunare pentru achiziţia lor. Forţaţi de autorităţi să cumpere din banii propriului cabinet cititoare de carduri, medicii de familie s-au arătat nemulţumiţi de cheltuielile la care sunt supuşi. În plus, ei insistă şi că au multe nelămuriri în privinţa funcţionării noului document. În consecinţă, "paşaportul" medical a redeschis ostilităţile între medicii de familie şi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, prezent, sâmbăta trecută, la Brăila, la Conferinţa Naţională "Medicina de familie - prima linie în asistenţa medicală".

"Timpul le rezolvă pe toate"

La conferinţă, zeci de medici de familie veniţi din toate colţurile ţării au întors pe toate părţile subiectul cardului naţional de sănătate. În timp ce unii s-au plâns că le revin sarcini în plus, sesizând şi nereguli tehnice ale acestui sistem, alţii au părut depăşiţi de situaţie. "Să nu uităm că în ultimii ani am avut experienţa neplăcută a controalelor de la Curtea de Conturi. Aceştia or să vină şi or să spună că eu am avut 1.500 de pacienţi pentru care am fost plătită, dar în realitate eu am dat asistenţă la 1.580 de pacienţi, însă acei 80 nu mi-i mai regăseşte. Ce înseamnă asta? Dacă noi facem importul de personalizare din SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), adică luăm personalizarea din SIUI şi ne-o băgăm înainte de raportări şi o transmitem la Casa Judeţeană de Sănătate, de la Casa Judeţeană vine o altă personalizare? Deci nu corespunde personalizarea din SIUI cu cea de la Casă. Asta ne depăşeşte. Şi sunt diferenţe mari, chiar şi de 100 de pacienţi", a sesizat un reprezentant al Casei de Sănătate Dâmboviţa. Un alt medic a sesizat că peste 20% dintre pacienţii săi nu locuiesc la adresa din buletin, pe care a fost distribuit cardul, iar alţii s-au plâns efectiv că tot ei vor asigura şi mentenanţa device-urilor respective, după ce vor fi încărcate cu istoricul medical al pacientului. "Cardul nu costă mult, într-adevăr, dar, pe lângă el, noi mai trebuie să plătim şi un abonament lunar pentru întreţinerea softului. M-am interesat, oferta este în jur de 20-25 ron. Deci alţi bani, altă distracţie", a fost remarca unui alt cadru medical. În replică, şeful CNAS a spus că va emite un ordin privind obligativitatea cumpărării acestor cititoate de carduri şi că preţul acestora este accesibil pentru toţi furnizorii de servicii medicale. Cât despre celelalte nereguli sesizate, conducerea Casei a spus sec: "Timpul le rezolvă pe toate".

"Cine n-are cititor rămâne fără pacienţi"

Ca o ameninţare subtilă, Ciurchea a transmis medicilor că, peste aproximativ trei luni, vor fi validate doar acele servicii confirmate de card şi cine nu va investi în cititoare va pierde pacienţi. "Şi mie îmi este teamă, pentru că nu ştim la ce să ne aşteptăm. Sunt multe lucruri pe care şi noi le descoperim pe măsură ce trece timpul. (...) Am primit des întrebarea, ce se întâmplă dacă un pacient se duce la medicul de familie şi acesta nu are cititor de card? Răspusul meu foarte simplu a fost că îşi schimbă medicul. O să vă rog să vă cumpăraţi cititoare. Ştiu că aveţi o problemă cu cumpăratul, dar nu sunt deloc scumpe aceste cititoare. Aveţi de ales" , a declarat, la Brăila, preşedintele CNAS. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că posesorii cardului de sănătate nu sunt în mod obligatoriu şi asiguraţi medical. Beneficiarii trebuie să-şi activeze cardul la un furnizor de servicii medicale, pentru ca documentul să devină funcţional, după cum subliniază dr. Ciurchea.
Aproximativ 20 de firme de profil comercializează dispozitivele necesare pentru activarea şi citirea cardurilor de sănătate. Potrivit autorităţilor, cel mai ieftin aparat costă 5 euro, iar cel mai scump - 80 de euro. Aşadar, toţi furnizorii de servicii medicale - medicii de familie, medicii din policlinicile şi secţiile spitalelor - vor trebui să cumpere aceste aparate până la sfârşitul anului. Şi asta pentru că din cele mai optimiste estimări se înţelege că noul document de sănătate va fi funcţional de la 1 ianuarie 2015. Atunci, fiecare consultaţie va fi validată doar cu acest document, asiguratul putând beneficia de serviciile medicale doar după inscripţionarea documentului electronic cu datele medicale. Medicul de familie este responsabil cu introducerea datelor în sistem, unde vor fi înscrise atât grupa de sânge, RH-ul, boala majoră de care suferă asiguratul, cât şi tratamentul recomandat sau investigaţiile medicale la care a fost supus pacientul.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, tipărirea şi distribuirea cardurilor de sănătate au costat, până acum, peste 173 milioane de lei, din care, pentru livrarea lor, Poşta Română va încasa 37,5 milioane de lei. La nivel naţional au fost tipărite 12,6 milioane de carduri de sănătate, din care 219.000 sunt destinate asiguraţilor brăileni. În judeţul nostru, distribuţia cardurilor a început pe 23 septembrie a.c., şi ar trebui să se finalizeze până pe 6 noiembrie a.c.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro