După o şedinţă de aproximativ şase ore, ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, Consiliul Judeţean a refuzat să semneze recepţia pentru clădirea Secţiei Cardiologie/Pediatrie şi în acest caz prefigurându-se un litigiu, ca şi în proiectul Centrului de Radiologie/ Oncologie, pentru care "Confort 2000" a reziliat unilateral contractul înainte de predarea oficială a lucrării.
Secţia de Pediatrie - Cardiologie, aflată în fază avansată, având chiar şi angiograful de 900.000 euro în dotare, ar fi trebuit predată chiar ieri, însă, aşa cum era de aşteptat, aici n-au fost finalizate lucrările de străpungere a zidurilor pe trei paliere, spre Morga, Ambulator şi Bloc Operator, deşi acestea erau prinse în contractul/ proiectul iniţial. "Din păcate, secţia este nefuncţională, e un alt cui al lui Pepelea", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Contract de 13 milioane de lei
Ieri, întreg staff-ul constructorului Vamed şi Carroponte Galaţi - care a subcontractat lucrarea -, a luat parte la o şedinţă cu uşile închise cu departamentele Economic, Tehnic, Juridic şi de Achiziţii Publice de la Consiliul Judeţean, finanţatorul acestui obiectiv. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila au fost prezenţi doar ca beneficiari ai proiectului.
Întâmplarea face că Vamed n-a respectat contractul de 13.000.000 lei, deşi a încasat banii pentru lucrări şi este şi autorul proiectului pe care acum, potrivit spuselor oficialilor CJ, nu l-a respectat.
"Noi am respins recepţia finală pentru că nu s-a respectat proiectul în totalitate. Străpungerile acelea făceau parte din proiect, ei şi-au făcut singuri proiectul, dar străpungerile nu le-au făcut. Le vom da alte termene de finalizare. Până acum le-am dat banii. Noi vom proceda conform legii şi, dacă nu vor respecta acele termene, vom trece la rezilierea contractului, după care vom relua procedura de achiziţie publică. Ei spun că au făcut o expertiză suplimentară privind acele străpungeri, o expertiză care arată că se depăşeşte valoarea contractului. Această nouă expertiză o contrazice pe prima, care-i făcută tot de ei", ne-a declarat Viorel Mortu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila.
Străpungeri prin structura de rezistenţă
Potrivit contractului încheiat în decembrie 2011 de către fostul preşedinte CJ, Gheorghe Bunea Stancu şi Vamed Standortentwicklung und Engineering GmbH & CO KG, din Viena- Austria, contract ce a suportat şi trei acte adiţionale de prelungire, proiectarea s-a ridicat la 260.000 lei, adică 50.539 euro fără TVA, iar execuţia lucrărilor la 2.253.701 euro, fără TVA. Durata contractului trebuia să fie de 26 de luni, fiind prelungită în trei rânduri, o dată de Stancu, o dată de Ovidiu Nechita, pe când asigura interimatul la CJ, şi ultima dată de Viorel Mortu, de când este preşedinte interimar al consiliului.
Deadline-ul a fost ieri, dar nimeni nu spera să aibă loc predarea-primirea lucrării în condiţiile în care subcontractorul Carroponte Galaţi n-a mai atins construcţia din luna iulie. "Ei ar fi trebuit să mai facă nişte finisaje, să facă acea construcţie funcţională, cu tot cu străpungeri. Nu le-au făcut, ba chiar au mai cerut nişte bani, nu ştiu să vă spun cât", a mai declarat dr. Mihail Iugulescu.
Potrivit proiectului iniţial, străpungerile ar fi trebuit făcute către unitatea mamă, fără a perturba activitatea, dar după această nouă expertiză a Vamed, s-a constatat că legăturile cu Spitalul Judeţean nu pot fi făcute decât prin hidrantul de bază al unităţii medicale şi cu devierea circuitului apei prin clădire. La întâlnire au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care au punctat faptul că unitatea cu 1.700 de paturi nu poate rămâne nicio secundă fără apă curentă sau fără sursă de intervenţie în caz de incendiu. Mai mult, acele străpungeri, potrivit noii expertize, ar trebui făcute prin spargerea structurii de rezistenţă a spitalului, ceea ce nu-şi asumă nimeni, cu atât mai puţin Vamed.
Al treilea proiect ratat de la Judeţean
Acesta este al treilea mare proiect împotmolit, de la Spitalul Judeţean, căruia i s-au pus bazele pe vremea lui Gheorghe Bunea Stancu. Un alt proiect "la gata", însă nefuncţional este ATI-ul, construit de "Confort 2000", care de câteva luni e finalizat, dar nu poate fi introdus în circuitul medical fiindcă n-are, de asemenea, străpungeri spre unitatea mare şi nici sistem de intervenţie în caz de incendiu sau evacuare. Celălalt proiect ratat este Centrul de Radioterapie şi Oncologie, tot din curtea Spitalului Judeţean, în cazul căruia constructorul "Confort 2000" a reziliat unilateral contractul pe 21 august, deşi pe 24 august ar fi trebuit să aibă loc recepţia finală a lucrărilor. Motivul: neînţelegeri financiare legate de neplata a 80.000 lei, contravaloarea tâmplăriei montate, dar considerate "neconformă cu proiectul" de către dirigintele de şantier al spitalului. Mai mult, Centrul de Radioterapie n-are autorizaţie de construcţie de la cel mai important for în domeniu, Comisia Naţională de Control al Activităţilor Nucleare.