Cardiologia-Pediatria, în curs de preluare de către Consiliul Judeţean Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cardiologia-Pediatria, în curs de preluare de către Consiliul Judeţean Brăila

• preşedintele CJ, Francisk Chiriac, ne-a declarat că o comisie s-a aflat, vineri, la Spitalul Judeţean, pentru a verifica starea clădirii Cardiologie-Pediatrie • în urma vizitei şi a constatărilor, va fi încheiat un proces verbal final de recepţie parţială, potrivit lui Chiriac • iniţiativa de preluare a noilor secţii a aparţinut PNL, dar acum, Alexandru Dănăilă nu vede cu ochi buni o preluare parţială a construcţiei • mai mult, acesta se întreabă ce se va întâmpla cu aparatele medicale care au ieşit din garanţie

 

Pas important în preluarea noii secţii de Cardiologie-Pediatrie de către Consiliul Judeţean de la firma care a câştigat licitaţia pentru construcţie “Vamed” România. Vineri, 25 mai, o comisie formată din funcţionari ai Consiliului Judeţean, diriginţii de şantier, «Vamed» şi constructorul «Carroponte» , a fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru a verifica starea clădirii, urmând a fi întocmit un proces verbal final de recepţie parţială, aşa cum a precizat preşedintele CJ, Francisk Chiriac.

“Suntem aproape de final cu preluarea clădirii. O vom face etapizat, astfel încât să putem da pacienţilor acea clădire. În momentul de faţă, suntem într-un proces de preluare şi chiar astăzi (n.r. - vineri) se află o comisie, împreună cu «Vamed», pentru preluarea faptică a clădirii. Suntem în grafic, exact cum am promis, dar respectând prevederile legale. Deci astăzi este pe traseu toată comisia pentru a verifica instalaţiile, fiecare cameră în parte. După aceea se va face procesul verbal final de recepţie parţială. Vom prelua clădirea, pe urmă trecem la intabularea acesteia. Suntem pregătiţi şi într-un stadiu avansat privind echipamentele care trebuie aduse acolo, paturi, noptiere şi aşa mai departe. Nu ştiu cât durează ancheta comisiei. E posibil să mai dureze o săptămână - două până la verdictul final. Din aceasta (comisie - n.r.) fac parte şi funcţionari din Consiliul Judeţean. Cei care au lucrat acolo, diriginţii de şantier, «Vamed», constructorul”, ne-a declarat şeful CJ Brăila.

În urmă cu câteva luni, în spaţiul public a apărut informaţia că CJ nu poate prelua clădirea, deoarece constructorul nu i-ar pune la dispoziţie cartea tehnică. Acum, această problemă pare a fi rezolvată, pentru că acele documente au fost reconstituite. Iar procesul din instanţă între CJ şi “Vamed” merge mai departe. “Cu «Vamed» ne judecăm în continuare. Ei au fost, totuşi, de acord ca noi să preluăm clădirea parţial. Nu e preluare finală, iar procesele merg mai departe. Cartea tehnică am reconstituit-o noi, de la DNA. Ea fusese dată la DNA, aceştia au fost foarte amabili şi ne-au dat-o înapoi, ne-am făcut copii şi am constituit noi cartea tehnică. Iar dacă mai sunt lucruri de lămurit, o va face acum Comisia. Dacă mai este ceva de predat - primit. Eventual fişe sau altceva. Mie mi-ar plăcea să se întâmple totul cât mai repede, astfel încât până la finele anului să fie funcţională partea de cardiologie. Asta înseamnă parter şi etajul I. Pentru că apoi urmează etapa a II-a. Vrem să facem expertiză pe clădire pentru etajele 2 şi 3, la Pediatrie. Pentru că acolo trebuie făcută o expertiză să vedem dacă este funcţional. Eu mă bucur că «Vamed» a fost de acord să ne predea parţial clădirea”, a conchis Chiriac.

 

Demersul preluării secţiei de Cardiologie - Pediatrie a pornit la iniţiativa PNL

Totuşi, preluarea secţiei de Cardiologie-Pediatrie a pornit de la Partidul Naţional Liberal, reprezentanţii organizaţiei politice promovând în cadrul mai multor conferinţe de presă această idee. L-am întrebat acum şi pe Alexandru Dănăilă, şeful liberalilor brăileni, despre demersul CJ în ceea ce priveşte preluarea construcţiei. Acesta a ridicat problema aparaturii medicale, despre care a afirmat că a ieşit din garaţie. “Deschiderea secţiei de Cardiologie şi Pediatrie la capacitate maximă cred că este un obiectiv al tuturor consilierilor judeţeni până la urmă, indiferent de partid. Îmi pare rău că nu s-a făcut lucrul ăsta până acum şi, dacă se face, sper să îl ducă până la capăt ca să poată şi funcţiona secţia acolo. La discuţiile pe buget, când noi am propus crearea unui coridor, funcţionarea provizorie cel puţin până la momentul predării, nu s-a vrut. Se face totul când vrea PSD-ul. De multe ori, foarte târziu pentru unii dintre pacienţi, din păcate, dar şi pentru medicii care îşi făcuseră calculul că pot veni la Brăila şi care nu au mai ajuns aici. Lipsa de medici provine şi din lipsa de viziune a Consiliului Judeţean, proprietarul imobilului în care îşi desfăşoară ei activitatea. Deci este important să înţelegem legislaţia în vigoare şi să o aplicăm, astfel încât să ne putem îndeplini obiectivele. Dar dacă noi nu am vrut până acum să îl preluăm, probabil că de asta nu s-a făcut nicio formalitate. Dar sunt curios acum ce se va întâmpla cu aparatura din interior. Pentru că a ieşit din garanţie deja. Va fi pusă în folosinţă? Se mai dă o perioadă de garanţie? Ce se întâmplă? Sunt câteva întrebări la care oricum comisia de recepţie trebuie să răspundă, mai ales dacă se face recepţia definitivă”, ne-a declarat Alexandru Dănăilă, consilier judeţean.

Cât despre recepţia parţială, liberalul consideră că este o greşeală, căci nu se ştie încă modalitatea în care va fi făcută legătura între noua clădire şi corpul-mamă. Totodată, Dănăilă se întreabă de ce nu au fost prinşi bani în buget pentru echipamentele necesare, mobilier şi altele, atunci când propunerea a venit din partea PNL. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat până acum, consilierul judeţean susţine că vor dura luni întregi până când vor fi achiziţionate cele necesare pentru funcţionarea secţiei. “Recepţia parţială este iar o greşeală, pentru că în momentul în care ai făcut recepţia, contractul s-a încheiat, eşti în judecată pe contractul respectiv, dar tu poţi face o altă achiziţie pentru crearea coridorului de legătură între cele două secţii. Deci ar fi o greşeală să aşteptăm din nou crearea coridorului până când se termină dosarul pe care îl avem noi cu «Vamed». Pentru că oricum nu mai avem contract valabil cu ei. Chiar dacă instanţa ar spune că rămâne contractul valabil, ei nu mai construiesc, pentru că au plecat din România şi contractul nu va mai putea produce efecte. Părerea mea este că noi trebuie să luăm măsuri, să alocăm bani pentru a putea crea coridorul acela. Să facem o licitaţie separată. Să poată să funcţioneze secţia. Să luăm echipamente acolo. Dacă ştiau că fac această recepţie, eu mă întreb de ce nu au prins bani în buget, atunci când am propus noi, pentru echipamentele necesare, mobilier, dotări şi acest coridor. Îi prindeam şi făceam licitaţia după ce preluam clădirea. Noi asta am propus. Ca să fie banii prinşi. Acum trebuie să se facă o rectificare cât mai repede ca să putem da drumul la achiziţii. O să luăm clădirea şi o să se întâmple ce am avertizat noi şi am încercat să prevenim. O să stăm 5 - 6 luni de zile la ea până se face achiziţia pentru paturi şi de mobilier. Este un nonsens. Lipsă de viziune şi un management deficitar din partea Consiliului Judeţean”, a adăugat Alexandru Dănăilă.

Reamintim că noile secţii Cardiologie-Pediatrie fac parte din investiţiile lui Gheorghe Bunea Stancu în domeniul sănătăţii. Clădirea nefuncţională a fost lăsată “moştenire” celorlalţi preşedinţi de Consiliu Judeţean ce i-au urmat lui Stancu, problema fiind coridorul ce trebuia să lege noua construcţie de corpul-mamă. Iniţial, a fost prevăzută spargerea unui perete, care, mai târziu, s-a dovedit a fi stâlp de rezistenţă, de susţinere a clădirii vechi, astfel că nimeni nu s-a mai atins de perete respectiv. Lucrările la Cardiologie-Pediatrie au început în 2011 şi au fost realizate de “Vamed”, prin subcontractorul “Carroponte” Galaţi. Iniţial, investiţia trebuia să fie gata în 26 luni, însă contractul a fost prelungit de mai multe ori. Deşi în 2015, obiectivul era gata în proporţie de 90%, în afară de străpungerea zidului pe trei paliere, spre Morgă, Ambulator şi Bloc Operator, din motivul menţionat mai sus, reprezentanţii CJ au refuzat preluarea construcţiei, iar “Vamed” a contestat în instanţă.

Cum proiectul iniţial a suferit numeroase modificări, valoarea finală a lucrărilor ajunsese, la începutul lunii martie 2017, la aproape 2,8 milioane euro (fără TVA), în contextul în care în 2011, contractul încheiat şi asumat de părţi avea o valoare de circa 2,3 milioane de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro