* în perioada 21-29 august, persoanele din comunele Tufești, Gropeni și Stăncuța pot beneficia de investigații medicale gratuite cum ar fi analize de sânge, ecografii mamare, dermatoscopii, EKG sau teste instant de glicemie și colesterol și chiar teste de anticorpi COVID * investigațiile sunt făcute de medici specialiști, medici rezidenți și studenți la Medicină din București și Craiova
Caravana de testări medicale gratuite “Nu am făcut destul” ajunge la Brăila! În perioada 21-29 august, persoanele din comunele Tufești, Gropeni și Stăncuța pot beneficia de investigații medicale realizate de medici specialiști, medici rezidenți și studenți la Medicină din București și Craiova. Mai concret, prin acest demers, locuitorii din cele trei comune pot beneficia de următoarele analize gratuite: analize de sânge (hemogramă și PSA pentru prostată), de urină (pentru cancerul renal), ecografii mamare (și trimitere la mamografii unde există suspiciuni de cancer mamar), dermatoscopii (o metodă modernă și rapidă, neinvazivă, de examinare a pielii, utilă în diagnosticul a numeroase afecțiuni dermatologice), EKG, indice de masă corporală, teste instant de glicemie și colesterol, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar și boli cardiovasculare și teste de anticorpi COVID.
Caravana este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) pentru al optulea an. Având în vedere situația epidemiologică generată de coronavirus, organizatorii campaniei anunță că testările se fac doar pe bază de programare. Locul și orele pentru testări vor fi afișate la primărie și în alte puncte importante din fiecare sat.
Calendarul eventimentului este următorul:
21 august – comuna Tufești
22 august – comuna Tufești
28 sugust – comuna Gropeni
29 august – comuna Stăncuța
“Pentru foarte mulți locuitori din mediul rural, spitalele sunt inaccesibile din punct de vedere al distanței. Dată fiind pandemia, caravana noastră este cu atât mai utilă”, spune Cezar Irimia, președinte FABC.
O componentă foarte importantă a campaniei, pe lângă testări, o reprezintă informarea și educarea pacienților. De aceea, în spațiile de investigații vor exista pliante și afișe cu informații despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian și melanom (o formă de cancer de piele), dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge.
Accesul în spațiul testărilor se va face numai în urma unui triaj. Toate persoanele prezente (medici, pacienți, organizatori) vor respecta măsurile de protecție: păstrarea distanței corespunzătoare, purtarea măștii și folosirea dezinfectantului pus la dispoziție de organizatori. În plus, atât medicii, cât și organizatorii sunt fie vaccinați, fie testați Covid-19.
În cele șapte ediții precedente, caravana a ajuns în 35 de județe din țară, au fost testate peste 7000 de persoane din mediul rural cu implicarea a peste 500 de medici, asistente și studenți voluntari și au fost diagnosticate 5 paciente cu cancer mamar.
România este în continuare una dintre ultimele două țări din Europa care nu au program național de screening pentru cancerul mamar. De aceea, organizatorii își doresc să tragă un semnal de alarmă în fața autorităților și să ofere acces la servicii medicale și la diagnostic în această perioadă dificilă.
Mai multe detalii despre campanie și programul la zi al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.