Premierul Emil Boc a declarat că în România nu există două justiţii, una pentru oameni de rând şi alta pentru demnitari, şi a spus că are încredere în sistemul judiciar românesc. "Nu avem în România două justiţii, una pentru oamenii de rând şi una pentru demnitari şi, de aceea, acest efort al consolidării caracterului independent şi imparţial al anchetelor judiciare fiind un bun câştigat, el trebuie să meargă mai departe", a spus premierul. Boc a spus că el are încredere în sistemul judiciar din România, dar că această încredere se câştigă în fiecare zi, prin acţiunile fiecărei componente a sistemului şi prin capacitatea sistemului de a elimina persoanele care nu corespund statutului de magistrat. "O greşeală, o incompetenţă, un abuz al unui individ nu trebuie să se răsfrângă asupra întregului corp al magistraţilor din România", a spus el.
Premierul a declarat că cele patru Coduri, care vor intra în dezbatere parlamentară, aduc îmbunătăţiri "substanţiale" celerităţii actului de justiţie. "Nici acestea nu vor fi însă suficiente. Dacă ne gândim la faptul că celebrul proces al secolului, de la Nurenberg, a durat zece luni, ne uităm în România şi observăm că există încă foarte multe procese care durează cu mult peste acest termen. Iar această celeritate a actului de justiţie este ceea ce deranjează cetăţenii în raportul cu actul de justiţie din fiecare zi", a spus Boc. Premierul le-a spus procurorilor că au sarcina ca anchetele judiciare demarate să nu rămână în sertare şi, indiferent de calitatea persoanei anchetate, dosarele trebuie să meargă mai departe.
Şeful Executivului a mai spus că Guvernul va susţine în Parlament o modificare legislativă prin care excepţia de neconstituţionalitate să nu mai suspende procesul judiciar şi speră ca actul normativ să fie aprobat în această sesiune parlamentară.