Nervi, proteste, injurii, amenintari si iar injurii, proteste, nervi... Evident, niciunul dintre soferii care si-au gasit, ieri, masina blocata de angajatii Primariei, nu s-a bucurat. Toti au fost indignati, acceptand cu greu sa plateasca taxa de deblocare, insotita de amenda Politiei Comunitare sau Politiei Rutiere, pentru parcare pe spatiu interzis.
In prima instanta, echipa a actionat pe B-dul Dorobantilor, intre Str. Scolilor si Str. Tineretului. In cateva minute, vreo cinci autoturisme lasate de proprietari pe trotuar sau pe spatiul verde s-au ales cu caracatite pe roti. Aproape imediat, proprietarii lor si-au facut aparitia. "Ce faceti, dom'le?", se scandalizau soferii. "Va blocam masina, deoarece ati lasat-o pe spatiul verde, lucru interzis prin Hotarare de Consiliu Local...", le explica politistul comunitar care insotea echipa de la Serviciul Blocari Roti. Soferii se suparau: "Si bine ca m-ati gasit tocmai pe mine! Unde s-o las, daca nu e loc?! Spune si dumneata!". "Asa e regula, trebuie sa platiti", anunta agentul comunitar. "Adica, imi mai luati si banii?! Nu platesc, dom'le nimic. De ce sa platesc? Da-mi loc de parcare si nu mai urc masina pe trotuar!", se indarjea soferul. "Asa e regula...", o tinea pe-a lui omul legii. "Ce vorbesti, ma?! Adica ai ceva cu mine... Ma ameninti, profiti ca sunt civilizat. Daca eram interlop, mai aveai curaj sa-mi blochezi masina? N-aveai, ca la aia sunteti in stare sa le spalati parbrizele, iar la noi, astia amaratii, nu mai stiti cum sa ne luati banii. Nu platesc nimic, ia aia de pe roata ca iese urat. Fac reclamatie...", ameninta un proprietar de Chevrolet, enervat la culme ca nu poate pleca cu masina unde avea treaba. Mai incolo, o doamna, proprietara de Dacie Solenza, aproape a izbucnit in lacrimi de nervi ca trebuie sa dea bani ca sa i se deblocheze masina, in conditiile in care, se plangea ea, nu ai unde sa parchezi in fata blocului, decat pe trotuar sau pe spatiul verde. Echipa, formata de reprezentantii DAGL, insotiti de un politist comunitar si un agent de la Politia Rutiera, a ramas, insa, ferm pe pozitie. Au scapat de caracatita doar cei care au achitat 50 lei, taxa de deblocare, plus o amenda de 125 lei, de la Politia Comunitara - pentru ocuparea abuziva a spatiului verde - sau de 60 lei, de la Politia Rutiera - pentru parcarea pe carosabil, in zone unde stationarea masinii este interzisa. "Toti cei sanctionati motiveaza ca nu au alta posibilitate de parcare si ca nu au stiut ca li se pot bloca rotile, desi s-au impartit note de avertizare cu cateva zile inainte. Ne confruntam cu tot felul de reactii. Deocamdata, nu s-a ajuns sa fim agresati fizic, dar e posibil sa se intample si asta, atat timp cat avem alaturi doar un politist comunitar si un agent de la Rutiera. Oamenii nu inteleg ca nu facem decat sa punem in aplicare o hotarare a Consiliului Local. Isi descarca nervii pe noi, iar riscul pe care il infruntam este maxim", ne-a declarat Dragos Maxineanu, seful Serviciului de Administrare a Domeniului Public din cadrul DAGL, care se ocupa de organizarea activitatii de blocare a rotilor.
Brailenii vor tratament egal pentru toata lumea
Brailenii privesc cu neincredere operatiunea de blocare a rotilor, temandu-se ca aceasta ii va viza doar pe cetatenii de buna credinta, care parcheaza in zone interzise doar fortati de imprejurari, si mai putin pe posesorii de masini scumpe care sfideaza voit cele mai elementare reguli de bun simt. Cateva dintre comentariile postate de cititorii nostri, pe editia electronica a ziarului, la articolul pe tema parcarilor, din editia de ieri, vizeaza tocmai acest aspect. "As vrea sa vad daca cei care se ocupa de blocatul rotilor vor pune caracatite si pe masinile de lux ale mafiotilor din oras. Va spun eu ca nu. Acele echipaje cred ca vor veni cu solutii de curatat parbrize pentru ele. Pentru primar zic doar atat: "Imi pare rau ca te-am votat!"", a scris un cititor, in timp ce altul este de parere ca "in fata magazinului fost DUNAREA, pe trotuar, sunt numai masini de smecher, ale oamenilor lui Buricea, masini negre cu folii si mai negre. INTREBARE: au curaj sa le puna la aia caracatita??? RASPUNS:..NU".
"Iar vesnica panarama a blocarilor. E buna, intr-un fel, dar sa fie in mod egal pentru toti. La smecheri nu se vor baga aproape sigur, ca le vor rupe aia capul. Cat despre locurile de parcare, cel putin in Radu Negru exista o gramada de asa zise gradini cu tot felul de cotinete si mizerii. Desfiintati garajele si cotinetele. Aveti unde sa faceti parcari mari in Radu Negru, in zona fostului caat al lui 4", este de parere un cititor care semneaza Vasile.
La randul sau, "brailean" a scris: "In spatele blocului B1 din Calarasi IV, Ciocarlia sunt garaje chiar pe langa gardul scolii Ana Aslan. Ridicati-le si se vor face locuri de parcare pentru toate masinile din cartier. In garaje nu stau masinile, e depozitat tot ce nu are loc in apartamente. Verificati! Masinile proprietarilor de garaje stau tot afara si mai ocupa un loc. Este normal, domnul primar? Iar dumneavoastra veniti si ridicati masinile care nu au garaj! Faceti, va rugam, un control amanuntit si o sa vedeti crudul adevar. Dupa aceea sa interveniti pentru a ridica masinile parcate pe unde isi gasesc loc".
16 masini blocate in cateva ore
Ieri, pana la ora 14.00, s-au montat caracatite pe 16 autoturisme, parcate ilegal pe B-dul Dorobantilor, Sos. Buzaului, Str. Polona si Calea Galati. Dintre acestea, 12 au fost deblocate in scurt timp, deoarece proprietarii au acceptat sa achite amenzile aferente. Celelalte patru au ramas cu caracatita pe roata, pana cand proprietarii au contactat DAGL, pentru a plati deblocarea. Deocamdata, masinile blocate nu vor fi ridicate de pe domeniul public dupa 24 de ore, asa cum anuntase initial Primaria. Asta deoarece DAGL nu dispune, inca, de o autospeciala cu care sa poata face aceasta operatiune. In consecinta, autoturismul ramane pe pozitie, cu roata blocata. Cu cat intarzie sa solicite deblocarea, cu atat va plati mai mult proprietarul. Pentru fiecare 24 de ore, taxa este de 100 lei.