Mergi la conţinutul principal

Caracatiţa samsarilor

* în numai o lună, Poliţia Comunitară a dat 38 de sancţiuni a câte 1.000 lei fiecare, însă intersecţiile din municipiu continuă să fie transformate în expoziţii auto de către samsari * cei mai mulţi dintre cei amendaţi refuză să plătească * în atari condiţii, nu e de mirare că târgul auto amenajat pe Şoseaua de Centură rămâne gol * "O să achiziţionăm o macara specială, iar de la anul începem să ridicăm maşinile cu anunţ de vânzare expuse pe trotuar", spune primarul Simionescu

Deşi au început o adevărată campanie de somaţii şi amenzi, autorităţile locale nu reuşesc să elibereze parcările şi trotuarele ocupate ilegal de vânzătorii de maşini. Samsarii continuă să-şi expună marfa în locurile cu vad, adică în intersecţii intens circulate, gen Str. Şcolilor cu B-dul Dorobanţilor sau Str. 1 Decembrie 1918 cu B-dul Dorobanţilor, în vreme ce târgul auto amenajat de Primărie, pe Şoseaua de Centură, lângă sediul Zonei Libere Vărsătura, este în permanenţă gol.

"Din luna septembrie, am început să lăsăm pliante pe parbrizul maşinilor scoase la vânzare, informându-i pe proprietari că s-a înfiinţat un târg auto unde îşi pot comercializa autoturismele. Totodată, îi somam să elibereze domeniul public. S-au împărţit astfel de avertismente până pe 15 octombrie, apoi am trecut la aplicarea de sancţiuni contravenţionale. Până în prezent, au fost date 38 de amenzi, fiecare în valoare de 1.000 lei (10 milioane de lei vechi n.n.). Doar câteva au fost achitate pe loc, restul urmând să fie date spre executare silită la Administraţia Financiară, dacă cei sancţionaţi nu le plătesc în termen de 30 de zile. În general, nu prea se plătesc... Pentru identificarea proprietarilor autoturismelor am colaborat cu Serviciul Înmatriculări Auto. Au primit amendă şi unii dintre cei care scot numerele de înmatriculare, pentru a nu putea fi depistaţi. S-au făcut pânde, iar când au venit cu clienţi, pentru a le arăta maşina scoasă la vânzare, au fost legitimaţi şi sancţionaţi contravenţional", ne-a informat Georgică Tănase, şeful Compartimentului Ordine Publică, din cadrul Poliţiei Comunitare Brăila. Acesta spune că în urma acţiunilor întreprinse s-a observat doar o uşoară scădere a numărului autoturismelor scoase la vânzare pe domeniul public.
Din păcate, situaţia din teren demonstrează că disciplinarea samsarilor este departe de a fi realizată. Cât tupeu au aceştia se poate observa, de exemplu, în intersecţia străzii Şcolilor cu B-dul. Dorobanţilor. Câteva zeci de maşini sunt expuse zilnic în acea zonă. Unele sunt urcate pe trotuar, altele ocupă spaţiul amenajat ca parcare. Ieri, într-o astfel de parcare erau 15 autoturisme cu anunţ de vânzare afişat pe parbriz. Asta în ciuda faptului că, în repetate rânduri, locatarii blocurilor din zonă s-au plâns către Primărie că nu au unde să îşi ţină maşinile din cauza samsarilor. Oamenii ar fi fost dispuşi să plătească pentru a putea folosi acele locuri de parcare, măcar pe timpul nopţii. Dacă ar fi fost personalizate şi închiriate contra sumei de 16 lei pe lună pentru fiecare, aşa cum s-a procedat în alte zone ale municipiului, respectivele locuri de parcare ar fi adus Primăriei un câştig de 240 lei pe lună. Un calcul simplu ne arată că, anual, s-ar fi putut încasa 2.880 lei, dacă parcarea în cauză nu era ocupată abuziv de samsari, ci ar fi fost închiriată locatarilor blocurilor învecinate. Având în vedere câte locuri de parcare sunt ocupate abuziv de samsarii de maşini, în toată Brăila, e limpede că suma lipsă în bugetul municipalităţii este una "frumuşică".

"Problema se va rezolva, dar de la anul"

Directorul Poliţiei Comunitare, Traian Jipa, este de părere că măsurile vor putea fi cu adevărat eficiente abia după ce va intra în vigoare legea care prevede înfiinţarea Poliţiei Locale. "De la 1 ianuarie 2011, Poliţia Comunitară se va transforma în Poliţie Locală şi va avea atribuţiuni mai multe, în ceea ce priveşte staţionările autoturismelor pe drumurile publice de pe raza municipiului. În prezent, nu putem da sancţiuni decât pentru ocuparea abuzivă a trotuarelor, pentru maşinile de pe carosabil nu putem face nimic. Acestea intră, deocamdată, în atribuţiile Poliţiei Rutiere", ne-a explicat directorul Jipa. Din punctul de vedere al Poliţiei Rutiere, însă, faptul că o maşină are anunţ de vânzare în geam contează prea puţin, dacă nu este parcată ilegal. "Sancţiunile contravenţionale se aplică doar dacă autoturismele nu sunt parcate în zonele special amenajate în acest scop", ne-a declarat subinspectorul Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Brăila. Acesta a mai precizat că, în primele zece luni ale anului în curs, s-au aplicat, pentru opriri sau staţionări neregulamentare, 524 de amenzi, în valoare totală de 62.880 lei. Subinspectorul Şogor nu a putut spune şi câte dintre autoturismele luate în vizor de agenţii de la Rutieră erau scoase la vânzare. "Nu s-a făcut o statistică în acest sens", a conchis purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Reamintim că, în urmă cu câteva săptămâni, Poliţia Comunitară a înaintat o propunere către Primărie, pentru găsirea unei soluţii legislative care să permită ridicarea maşinilor vândute pe domeniul public, la fel cum se întâmplă cu cele considerate abandonate. "Întâi de toate, trebuie să achiziţionăm utilajul care să ne permită să ridicăm în condiţii de siguranţă autoturismele în cauză. Se va ocupa Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală, deorece nu vrem să externalizăm această activitate, ca să nu mai iasă tot felul de discuţii, cum a fost cazul unei anumite firme private («Ying Yang» n.n.). Sper ca până la anul să reuşim să ne dotăm cu utilajele necesare şi să obţinem o hotărâre de Consiliu Local, în baza căreia să putem acţiona. Până atunci, vom aplica în continuare sancţiuni celor care şi-au făcut din domeniul public magazin personal. Acum există un spaţiu special destinat vânzării de autoturisme, deci nu mai poate spune nimeni că nu are unde să-şi expună maşina decât în nu ştiu care intersecţie din oraş", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro