Mergi la conţinutul principal
Moş Crăciun cu droguri. Final de anchetă

CARACATIŢA DROGURILOR

• cinci indivizi cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani au fost trimişi în judecată, în cadrul celei mai ample acţiuni întreprinse de DIICOT la finele anului trecut • în urma unui flagrant organizat la Braşov, a fost recuperată cantitatea de un kilogram de cannabis, cumpărată de traficantul Gagu din Spania, la instigarea brăileanului Mirescu • drogurile erau îndesate într-o figurină “Moş Crăciun” • zeci de comprimate ecstasy, zeci de grame de cocaină şi mai bine de jumătate de kilogram de cannabis au fost găsite în locuinţa dealerului Stancu, din Pantelimon, Ilfov • cei cinci inculpaţi implicaţi în  afacerea “Moş Crăciun” au fost “filaţi” încă din primăvara anului trecut

 

Final de anchetă în dosarul “Moş Crăciun” cu droguri, instrumentat de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila.

Enache Ionuţ Gîscă, 20 ani, zis “Yoplait”, Cătălin Gabriel Gagu, zis “Gagu”, 30 ani, Nicolae Auraş Mirescu, 40 ani, Cristian Stancu, 30 ani (din Pantelimon, Ilfov) şi Georgian Mădălin Ignat, 26 de ani, au fost trimişi în judecată, din dispoziţia procurorilor DIICOT, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc (Stancu), efectuare de operaţiuni cu substanţe psihoactive (Ignat), instigare la introducere în ţară de droguri de risc şi finanţarea intrducerii în ţară de droguri (Mirescu), trafic de droguri de risc (Gîscă şi Gagu) şi introducere în ţară de droguri de risc (Gagu). Opt luni de zile le-au trebuit anchetatorilor pentru a-i prinde în fragrant pe traficanţii de droguri, însă rezultatele au fost peste aşteptări, ţinând cont de cantitatea de stupefiante recuperată din mâinile infractorilor.

 

12 persoane cu telefoanele “ascultate”. Pe urmele dealerilor de stupefiante

Primele indicii în legătură cu traficanţii de droguri au apărut în aprilie 2016. Poliţiştii SCCO Brăila au aflat că un anume “Yoplait” (Enache Ionuţ Gîscă), intermediază tranzacţii cu cannabis procurat de la Florin Grigore. Acesta, la rândul său, se aproviziona cu stupefiante de la un dealer domiciliat într-o localitate de lângă Bucureşti, iar preţul unui pliculeţ cu droguri era de 80 lei.

În aceste împrejurări, în ziua de 14 aprilie 2016, poliţiştii sub acoperire l-au filat pe “Yoplait” pe când vindea unui client o doză conţinând “o substanţă vegetală mărunţită, de culoare verde şi miros specific”, contra sumei de 80 lei. Analizele de laborator au confirmat faptul că, într-adevăr, suspectul vânduse o doză de cannabis, pe care o avea de la Florin Grigore.

Pe 5 iulie 2016, Enache Ionuţ Gîscă, zis “Yoplait” a vândut din nou o doză de cannabis care provenea, de data aceasta, de la inculpatul Andrei Dan Stejeran. Situaţia s-a repetat pe data de 13 octombrie 2016, când suspectul a fost filat când vindea din nou cannabis, provenit, de data aceasta, de la inculpatul Cătălin Gabriel Gagu. Gagu a mai fost trimis în judecată şi condamnat pentru trafic cu stupefiante.

Pe parcursul urmăririi penale, la solicitarea DIICOT, Tribunalul Brăila a dispus interceptarea comunicaţiilor efectuate de către 12 persoane suspectate că ar face parte din reţeaua traficanţilor de droguri - multe dintre acestea fiind iniţial înregistrate cu A.N. (autor necunoscut) - pentru probarea acuzaţiilor şi identificarea dealerilor. “Măsurile de supraveghere tehnică dispuse de către Tribunalul Brăila au urmărit identificarea surselor de aprovizionare cu droguri, locul unde erau ascunse drogurile şi stabilirea implicării fiecăreia dintre persoanele menţionate în activitatea infracţională”, precizează procurorul care s-a ocupat de caz.

 

“Creierul” afacerii, Mirescu. Droguri din Spania

n urma intercepărilor, s-a descoperit că a doua persoană implicată efectiv în “afacerea” cu stupefiante, după “Yoplait”, era Georgian Mădălin Ignat, care distribuia droguri în Brăila şi care se aproviziona din municipiul Galaţi. În ziua de 13 septembrie 2016, poliţiştii aflaţi pe Şoseaua dig Brăila-Galaţi au oprit în trafic autoturismul Dacia Logan cu numărul de înmatriculare VN-06-NSZ (în dreptul benzinăriei AGIP). Pe scaunul din dreapta faţă se afla Georgian Mădălin Ignat care, la vederea poliţiştilor, a aruncat, iute, pe geamul portierei (în afara părţii carosabile) o pungă de mici dimensiuni. Procurorii DIICOT - BT Brăila precizează:

“Punga ce conţinea fragmente vegetale a fost recuperată de către poliţişti, iar inculpatul Ignat Georgian Mădălin a declarat că aceasta îi aparţine şi conţine substanţe etnobotanice destinate consumului propriu”. Anchetatorii au stabilit că în punga lui Ignat erau aproape nouă grame de fragmente vegetale în care s-a pus în evidenţă MDMB-CHMICA, substanţă psihoactivă nouă care face parte din clasa cannabinoizilor sintetici.

În altă ordine de idei, în noiembrie 2016, inculpatul Nicolae Auraş Mirescu - denumit, generic, “furnizor de bani” şi “complice” în dosarul “Moş Crăciun” - l-a determinat pe Gagu să plece în Spania, ca să cumpere o mare cantitate de droguri. Mirescu i-a cumpărat biletul de avion dus şi i-a dat lui Gagu banii necesari achiziţionării drogurilor. Bănuind că sunt “ascultaţi”, cei doi au încercat să creeze falsa impresie că, de fapt, intenţionează să cumpere un autoturism. Bănuiala procurorilor DIICOT a devenit certitudine când, la întoarcerea din Spania, l-au depistat pe Gagu în flagrant delict, imediat ce a coborât din autocar şi şi-a aşezat bagajele cu un kilogram de cannabis în autoturismul lui Mirescu.

Anchetatorii au surprins momentul în care Gagu îi spune codificat lui Mirescu, la telefon, că a găsit droguri cu 2.000 de euro, afirmând că, de fapt, e vorba de “capacitate cilindrică”.

Gagu Cătălin Gabriel: “Da. Ia fii atent: am fost, am căutat aici, am găsit şi capacitatea cilindrică, numai că-i benzină... Şi cea mai mică... consumă, ce să...! Doi-doi, doi, doi, doi, doi, doi, doi... ! Doi, băi, stai... ce dracu, mă?! Nu mă, aşa ... Motor de 2.000, p... mea, benzină! Şi seria... da.Ţie nu ţi se pare bine” Motor de 2.000 - benzină”.

Mirescu Nicolae Auraş: “Păi de ce-i aşa? Nu-i de-aia de care ne trebuie?”.

Potrivit procurorilor DIICOT, inculpatul Mirescu a avut rolul de “instigator şi creier al întregii operaţiuni de procurare şi introducere în ţară de droguri”.

 

Flagrant la Braşov. Un kilogram de cannabis în figurina Moş Crăciun

Pe data de 21 noiembrie 2016, Gagu şi Mirescu au discutat la telefon în legătură cu modul de expediere a celor 2.000 de euro necesari achiziţionării de stupefiante. Pentru a nu fi acuzat de finanţarea cumpărării drogurilor, Mirescu a evitat să trimită banii în nume propriu, căutând o persoană pe care să o interpună în “circuitul financiar”.

În aceeaşi zi, Gagu, aflat în Spania, a ridicat de la o agenţie Western Union din Barcelona suma de 2.000 euro, expediată de la o agenţie Raiffeisen Bank din Brăila, de către inculpatul Mirescu, prin intermediul unui amic, Mihăiţă. Dacă Mirescu intenţiona să cumpere “un autoturism”, de ce nu i-a trimis el însuşi banii lui Gagu, se întreabă anchetatorii.

După ce şi-a cumpărat un bilet de autocar pe ruta Spania - Braşov, în ziua de 22 noiembrie 2016, Gagu a îndesat drogurile în bagaj şi a urcat la bord. Oamenii legii ştiau că autocarul avea să intre în România pe 24 noiembrie, pe la Vama Nădlac, astfel că, imediat ce a pus piciorul pe pământ românesc, traficantul de droguri a intrat în vizorul procurorilor DIICOT.

În jurul orei 3:00, autocarul în care se afla Gagu a ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac. Potrivit procedurilor, în autocar a urcat un lucrător al Poliţiei de Frontieră, care a confirmat prezenţa celui suspectat de trafic de droguri. Tot atunci, în autocarul cu droguri s-a îmbarcat un poliţist sub acoperire din cadrul SCCO, desemnat anume cu supravegherea brăileanului. Procurorii DIICOT precizează:

“Pe durata deplasării pe itinerariul Nădlac - Arad - Deva - Sibiu - Braşov, Gagu Cătălin Gabriel nu a coborât din autocar şi nu s-a întâlnit cu nicio persoană. Totodată, acesta nu a prezentat simptome specifice stării de ebrietate. La sosirea în Autogara Bartolomeu Braşov, inculpatul a coborât din autocar, şi-a luat bagajele din compatimentul special destinat şi s-a îndreptat către autoturismul Skoda Fabia cu numărul de înmatriculare BR-19-SMI, în care era aşteptat de doi bărbaţi”.

În paralel, procurorii DIICOT şi poliţiştii SCCO îl supravegheau pe Mirescu, finanţatorul. În dimineaţa zilei de 24 noiembrie 2016, acesta a plecat din Brăila împreună cu Silviu I., care se afla la volanul autoturismului Skoda amintit mai sus. Skoda cu număr de Brăila s-a deplasat pe ruta Brăila - Buzău - Ploieşti - Autogara Bartolomeu Braşov, unde a ajuns în jurul orei 11:00.

“Poliţiştii care urmăreau aducerea pe teritoriul României a cantităţii de droguri cumpărată din Spania de către inculpatul Gagu Cătălin Gabriel au constituit, în zona Autogării Bartolomeu din Braşov un dispozitiv pentru prinderea în flagrant a inculpaţilor. În jurul orei 11:20, în autogară a sosit autoturismul Skoda Fabia de culoare albă (...) condus de martorul I. Silviu. În jurul orei 11:50, în autogară a ajuns şi autocarul (...) din care a coborât inculpatul Gagu, având asupra sa un rucsac. Inculpatul a preluat din compartimentul de depozitare a bagajelor o cutie de carton de dimensiuni mari şi s-a îndreptat către autoturismul Skoda în care se aflau I. Silviu şi inculpatul Mirescu Nicolae Auraş”.

După ce a aşezat bagajele în portbagaj, Gagu a urcat în autoturism şi atunci au intervenit poliţiştii aflaţi în dispozitiv, care i-au luat pe suspecţi “ca din oală”.

În cutia de carton sigilată cu bandă adezivă, oamenii legii au găsit o figurină “Moş Crăciun” în care se aflau două pachete înfăşurate în bandă adezivă, despre care traficantul de droguri a afirmat cu sinceritate că ar conţine cannabis cumpărat din Spania. În acel moment, luat la întrebări de poliţişti, Mirescu a declarat că nu ştie nimic despre droguri. Poliţiştii şi procurorii DIICOT au recuperat, astfel, aproape un kilogram de cannabis, mai precis 981,5 grame stupefiante.

 

Flagrant în Pantelimon, Ilfov

Concomitent, poliţiştii au descins la domiciliul dealerului de la care Gagu achiziţiona stupefiante. Este vorba de Cristian Stancu, din localitatea Pantelimon (lângă Bucureşti), judeţul Ilfov. În urma percheziţiei domiciliare efectuate în Pantelimon, au fost recuperate aproape 600 de grame de cannabis, peste 80 de grame de cocaină şi circa 60 de comprimate ecstasy.  

Poliţiştii au scotocit şi locuinţa lui Enache Ionuţ Gîscă, zis “Yoplait”, din Brăila. În momentul în care şi-au făcut apariţia poliţiştii, “Yoplait” a aruncat pe fereastră o folie din staniol cu muguri de cannabis. Drogurile au fost recuperate ulterior din grădina blocului. Inculpatul a declarat că achiziţionase doza de cannabis cu 70 de lei de la inculpatul Cătălin Gabriel Gagu.

Pe parcursul anchetei, Cătălin Gabriel Gagu a încercat să-i convingă pe oamenii legii că a acţionat singur şi că, de unul singur, s-a decis să cumpere droguri din Spania cu suma de 2.000 de euro, despre care, iniţial, a afirmat că-i aparţine lui Mirescu. Ulterior, audiat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Brăila, cărăuşul a afirmat că suma de bani îi aparţine şi că i-o încredinţase spre păstrare lui Mirescu. “Susţinerea inculpatului Gagu Cătălin Gabriel că ar fi acţionat singur este contrazisă de desele consultări telefonice dintre inculpaţi, privind preţul, calitatea, modul de trimitere a banilor, inclusiv de afirmaţia: “Nu-i de-aia de care NE trebuie?” Nu în ultimul rând, este lesne de observat că, în prima fază a cercetărilor, inculpatul Mirescu Nicolae Auraş nu a vrut să dea nicio declaraţie. În momentul audierii sale, la data de 25 noiembrie 2016, de către judecător, Mirescu a fost de acord să dea o declaraţie, susţinerile sale şi ale inculpatului Gagu începând să concorde, fiind evident că cei doi au conlucrat prin “crearea de piste greşite (...) urmărind disculparea de răspundere penală a inculpatului Mirescu”, aşa cum în mod corect a concluzionat judecătorul de drepturi şi libertăţi”, precizează procurorul de caz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro