Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Capul retelei "permise false" este de negasit

Definitivat de magistratii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati si ajuns in instanta la inceputul lunii aprilie 2005, dosarul "permiselor false" - una din cele mai complexe cauze penale existente vreodata la Braila - bate pasul pe loc, din cauze straine de vointa magistratilor. Personajul-cheie in dosar, cel care a facilitat unor romi analfabeti obtinerea de vize de flotant, de diplome de studii si de caziere "curate", Adrian David, fusese dat in urmarire internationala prin Interpol si apoi capturat in Spania, insa nu a fost extradat nici pina astazi, ca sa poata fi audiat de instanta. Din luna mai anul trecut, Tribunalul Braila si Curtea de Apel Galati au trimis documentatia necesara pentru extradare, solicitind Ministerului Justitiei sa faca demersuri pe linga autoritatile spaniole, ca sa-l trimita pe David in Romania. Din pacate, magistratii nu au primit nici un raspuns, judecarea procesului fiind, astfel, aminata la nesfirsit. Potrivit art. 314 din Codul de Procedura Penala (CPP), nici o cauza penala nu poate fi judecata in lipsa inculpatului arestat, aducerea acestuia in instanta fiind obligatorie. Cum "unde-i lege nu-i tocmeala", magistratul care se ocupa de dosarul "permiselor false" este nevoit sa fixeze termene de cite o luna si jumatate, cum s-a si intimplat la procesul din data de 30 ianuarie 2006.

"Se aude ca inculpatul ar fi fost pus in libertate de autoritatile spaniole"

La inceputul lunii aprilie 2005, Curtea de Apel Galati i-a trimis in judecata pe cei 20 de inculpati in dosarul "permise false". Alaturi de zece tigani analfabeti din Vidra, judetul Ilfov care, prin intermediari, au obtinut permise auto in mod fraudulos, opt ofiteri si subofiteri braileni implicati in "afacere" - in frunte cu Mihai Frumuz, seful Serviciului Circulatie din cadrul IPJ Braila in perioada 1999 - 2004 - au fost dati pe mina instantei de judecata, pentru neglijenta in serviciu. Cap de lista in dosarul penal este un anume Adrian David, individ pe numele caruia fusese emis mandat de arestare si care era dat in urmarire internationala prin Interpol. Pe 18 aprilie 2005, Biroul National Interpol informa instanta ca David fusese, deja, arestat in Spania, in vederea extradarii. In aceste imprejurari, pe 21 aprilie 2005, Tribunalul Braila a intocmit actele necesare si le-a trimis Curtii de Apel Galati - institutie abilitata sa ceara extradarea, conform Legii 302/2004 -, iar aceasta, la rindu-i, le-a expediat Ministerului Justitiei, prin adresa 892/4 mai 2005. Judecatorul Relu Perianu, magistratul brailean care se ocupa de dosarul "permiselor false", ne-a declarat: "De atunci, instanta din Braila a mai revenit cu adrese oficiale, pentru a afla informatii referitoare la inculpatul David Adrian. Raspunsul Curtii de Apel a fost ca Ministerul Justitiei nu a comunicat nimic referitor la stadiul extradarii. Se aude ca inculpatul ar fi fost pus in libertate in urma cu trei luni. Vom cere, din nou, prin adresa oficiala, lamuriri in legatura cu acest aspect". Afirmatia referitoare la eliberarea inculpatului a fost transmisa instantei brailene pe data de 30 ianuarie 2006, de catre un avocat din capitala.
Pe 25 ianuarie 2006, am cerut si noi, prin adresa oficiala expediata prin fax Biroului de Presa din cadrul Ministerului Justitiei, lamuriri in legatura cu acest caz, dar nu am primit nici un raspuns.

"Caracatita" permiselor auto false

Potrivit procurorului sef sectie Dinu Galca, de la Parchetul Curtii de Apel Galati - actualul procuror general -, activitatea infractionala a celor implicati in dosarul "permise false" s-a desfasurat in perioada 2000 - 2002, pe teritoriul mai multor judete. Sfidind legea, zece romi analfabeti din Sintesti, comuna Vidra, judetul Ilfov, au intocmit dosare de scolarizare false si au obtinut, in final, permise de conducere de la Politia Rutiera Braila, cu complicitatea lui Adrian David. In schimbul a 300 de dolari de persoana, David le-a facut rost tiganilor de vize de flotant, de acte fictive de studii si de certificate de cazier judiciar de la IGP, unde avea "cunostinte". Complice la eliberarea actelor, spun anchetatorii, a fost instructorul auto Marian Stavarache. Si directorul unei scoli de soferi este inculpat in procesul "permise false", fiind acuzat de fals intelectual si uz de fals. Oamenii legii incearca sa afle in prezent cine s-a prezentat, totusi, la examenele teoretice si practice (sala si traseu), in locul celor zece romi, de asemenea cine le-a eliberat vizele de flotant. Nu mai putin de trei angajati ai Directiei Cazier Judiciar din IGP au primit cite o amenda administrativa, pentru ca i-au ajutat pe tigani sa obtina caziere judiciare. Cercetarile au fost disjunse inca de anul trecut, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate in "afacerea permise false". Romii din Vidra s-au laudat ca ar fi organizat mese festive pentru politistii braileni, iar acest lucru trebuie verificat de catre procurorii DNA. Pina una-alta, cercetarea judecatoreasca se afla in impas, iar procesul aflat pe rol la Tribunalul Braila bate pasul pe loc.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii