"Se aude ca inculpatul ar fi fost pus in libertate de autoritatile spaniole"
La inceputul lunii aprilie 2005, Curtea de Apel Galati i-a trimis in judecata pe cei 20 de inculpati in dosarul "permise false". Alaturi de zece tigani analfabeti din Vidra, judetul Ilfov care, prin intermediari, au obtinut permise auto in mod fraudulos, opt ofiteri si subofiteri braileni implicati in "afacere" - in frunte cu Mihai Frumuz, seful Serviciului Circulatie din cadrul IPJ Braila in perioada 1999 - 2004 - au fost dati pe mina instantei de judecata, pentru neglijenta in serviciu. Cap de lista in dosarul penal este un anume Adrian David, individ pe numele caruia fusese emis mandat de arestare si care era dat in urmarire internationala prin Interpol. Pe 18 aprilie 2005, Biroul National Interpol informa instanta ca David fusese, deja, arestat in Spania, in vederea extradarii. In aceste imprejurari, pe 21 aprilie 2005, Tribunalul Braila a intocmit actele necesare si le-a trimis Curtii de Apel Galati - institutie abilitata sa ceara extradarea, conform Legii 302/2004 -, iar aceasta, la rindu-i, le-a expediat Ministerului Justitiei, prin adresa 892/4 mai 2005. Judecatorul Relu Perianu, magistratul brailean care se ocupa de dosarul "permiselor false", ne-a declarat: "De atunci, instanta din Braila a mai revenit cu adrese oficiale, pentru a afla informatii referitoare la inculpatul David Adrian. Raspunsul Curtii de Apel a fost ca Ministerul Justitiei nu a comunicat nimic referitor la stadiul extradarii. Se aude ca inculpatul ar fi fost pus in libertate in urma cu trei luni. Vom cere, din nou, prin adresa oficiala, lamuriri in legatura cu acest aspect". Afirmatia referitoare la eliberarea inculpatului a fost transmisa instantei brailene pe data de 30 ianuarie 2006, de catre un avocat din capitala.
Pe 25 ianuarie 2006, am cerut si noi, prin adresa oficiala expediata prin fax Biroului de Presa din cadrul Ministerului Justitiei, lamuriri in legatura cu acest caz, dar nu am primit nici un raspuns.
"Caracatita" permiselor auto false
Potrivit procurorului sef sectie Dinu Galca, de la Parchetul Curtii de Apel Galati - actualul procuror general -, activitatea infractionala a celor implicati in dosarul "permise false" s-a desfasurat in perioada 2000 - 2002, pe teritoriul mai multor judete. Sfidind legea, zece romi analfabeti din Sintesti, comuna Vidra, judetul Ilfov, au intocmit dosare de scolarizare false si au obtinut, in final, permise de conducere de la Politia Rutiera Braila, cu complicitatea lui Adrian David. In schimbul a 300 de dolari de persoana, David le-a facut rost tiganilor de vize de flotant, de acte fictive de studii si de certificate de cazier judiciar de la IGP, unde avea "cunostinte". Complice la eliberarea actelor, spun anchetatorii, a fost instructorul auto Marian Stavarache. Si directorul unei scoli de soferi este inculpat in procesul "permise false", fiind acuzat de fals intelectual si uz de fals. Oamenii legii incearca sa afle in prezent cine s-a prezentat, totusi, la examenele teoretice si practice (sala si traseu), in locul celor zece romi, de asemenea cine le-a eliberat vizele de flotant. Nu mai putin de trei angajati ai Directiei Cazier Judiciar din IGP au primit cite o amenda administrativa, pentru ca i-au ajutat pe tigani sa obtina caziere judiciare. Cercetarile au fost disjunse inca de anul trecut, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate in "afacerea permise false". Romii din Vidra s-au laudat ca ar fi organizat mese festive pentru politistii braileni, iar acest lucru trebuie verificat de catre procurorii DNA. Pina una-alta, cercetarea judecatoreasca se afla in impas, iar procesul aflat pe rol la Tribunalul Braila bate pasul pe loc.