Lucian Sabados, managerul Teatrului Maria Filotti, membru al Asociaţiei Brăila - Capitală Europeană a Culturii 2021, a efectuat, în perioada 1 - 3 iunie 2015 , o vizită în oraşele Bruxelles şi Mons. Sabados a răspuns, astfel, invitaţiei transmise de cabinetul europarlamentarului Mircea Diaconu tuturor celor 12 oraşe care şi-au exprimat interesul de a candida pentru România în vederea câştigării titlului de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.
Din cele 12 oraşe, doar opt au dat curs invitaţiei şi au fost reprezentate în Belgia, respectiv Brăila, Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Baia Mare, Iaşi şi Sf. Gheorghe.
În prima zi a vizitei, chiar în sediul Parlamentului European, Lucian Sabados a participat la o întâlnire organizată între membrii delegaţiei cu Sylvain Pasqual, responsabil de acţiunea Capitale Culturale Europene, în cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Audiovizual.
"Răspunsurile sale la întreg setul meu de întrebări au fost, pe cât de sincere, precise şi aplicate, pe atât de utile în dificilul demers al redactării proiectului final. De altfel, domnia sa a apreciat sincer curajul Brăilei, de a aborda regional candidatura sa, împreună cu oraşe importante din sud-estul ţării, precum Tulcea, Constanţa, Focşani, Slobozia, Călăraşi, Giurgiu, Tecuci ori Măcin. Domnul Pasqual mi-a vorbit despre complexitatea demersului regional ca dificultate, de abordare diplomatică şi de <menajare a orgoliilor> oraşelor partenere, dar şi de creştere a oportunităţii şi a şanselor prin lărgirea semnificativă a adresabilităţii către comunităţi diferite, dar complementare şi, mai ales, de punerea la dispoziţie, de către oraşele partenere, a unor locaţii naturale sau infrastructuri urbane", a declarat managerul teatrului brăilean.
A doua zi, delegaţia s-a deplasat la Mons, oraş care este, în acest an, Capitala Europeană a Culturii în exerciţiu. Întâlnirea programată la sediul Fundaţiei Mons 2015, omoloaga asociaţiei brăilene, a beneficiat de prezenţa şi prestaţia a trei dintre coordonatorii proiectului belgian.
"Dialogul a fost mai viu ca la Bruxelles, tematica întrebărilor şi răspunsurilor mai ample, precizia şi tehnicitatea detaliilor referitoare la redactarea proiectului sau la pregătirea în sine a programului manifestărilor din 2015 au predominat în faţa unor generalităţi", a precizat Lucian Sabados.
A urmat o vizită cu ghidaj profesionist a centrului oraşului Mons, un oraş ce numără mai puţin de 90.000 de locuitori, pornit de la mijlocul deceniului 7 al secolului trecut pe drumul unei crize economice severe, dar care a reuşit, în perioada de patru ani şi jumătate de la câşigarea titlului şi până la intrarea în exerciţiul de Capitală Europeană, să îşi schimbe fundamental griul în hainele de gală ale unui sofisticat, rafinat şi cochet oraş cu multe clădiri, venind din negura secolelor XV si XVI .
"Ca şi miracolul Sibiu, am avut şanşa să apreciez obiectiv şi direct miracolul Mons, ambele localităţi atât de depărtate geografic, dar atât de asemănătoare, de europene, graţie câştigării acestui atât de râvnit titlu. Personal, am încercat prin discuţiile cu ghidul, prin numeroasele fotografii ce au urmărit să surprindă locul şi spiritul real al conceptului de Capitală Europeană, aşa cum îl percepe populaţia acelui oraş, să concep un propriu scenariu, desigur, virtual al demersurilor, ideilor şi transformării unui oraş precum Brăila, circumscris precis şi profesionist pretenţiilor şi determinărilor calităţii de Capitală Europeană a Culturii. Temele noastre dragi precum Dunărea ce uneşte Europa, surprinzătorul algoritm şi obsendanta cifră 12 ce defineşte Brăila, adică 12 comunităţi etnice, 12 oraşe, mai mari sau mai mici, ce ne sunt partenere în proiect, 12 limbaje artistice derivate din cele şapte arte binecunoscute, 12 luni ale anului, valorificarea unor situri naturale arheologice, arhitectonice, ce vor aduna mulţimi avide de cultură înaltă pe Falezele Dunării, în Munţii Măcinului, în Delta Dunării sau în proximitatea unor cetăţi antice ... sunt numai câteva dintre oportunităţile şi şansele proiectului nostru. Vizita de documentare în Belgia a reuşit chiar să-mi şteargă gustul amar al unor mici scurtcircuite comunicaţionale din echipa noastră, nedrept amplificate, aproape asurzitor, de către o parte a presei avidă de senzaţional", a conchis Lucian Sabados.