Mergi la conţinutul principal

Capela fostului primar al Brăilei, Dumitru Ionescu, a fost reabilitată

*  construită în anul 1930, în semn de recunoștință pentru donațiile făcute municipalității, capela-mausoleu de la Cimitirul "Sf. Maria" adăpostește osemintele marelui filantrop și edil al Brăilei, Dumitru Ionescu * primar în perioada 1906-1910, consilier și președinte al Consiliului Județean, deputat, senator, cetățean de onoare al Municipiului Brăila post-mortem (2003), Dumitru Ionescu a pornit de jos, fiind mai întâi cântăreț la Biserica "Sf. Spiridon" * la moartea sa, lăsa o avere de 100 de milioane de lei aur, pe care a donat-o în scopuri caritabile * Dumitru Ionescu a donat Primăriei Teatrul Maria "Filotti"

 

Primarul Marian Dragomir a anunțat pe rețelele de socializare că a fost finalizată reabilitarea Capelei-mausoleu de la Cimitirul "Sf. Maria" (Podul Brăiliței) unde este înmormântat marele filantrop Dumitru Ionescu (1856-1919), cel care a donat Primăriei Brăila somptuoasa clădire a Teatrului "Maria Filotti", situată în Centrul Istoric al orașului.

"Primar al Brăilei (1906-1910), președinte al Consiliului Județean, deputat, senator, cetățean de onoare al Municipiului Brăila post-mortem (2003), Dumitru Ionescu este înmormântat la Cimitirul "Sfânta Maria". El este cel care a încredințat averea sa, prin testament, Primăriei Brăila. Din respect pentru activitatea sa, caracterul și personalitatea puternică, Primăria Municipiului Brăila a alocat fondurile necesare reabilitării capelei de unde ne veghează", a postat edilul șef al Brăilei pe pagina sa de Facebook.

Pe nedrept uitat de brăilenii pe care i-a ajutat și i-a povățuit până la moartea sa, fostul primar Dumitru Ionescu își doarme somnul de veci într-un cavou de la Cimitirul "Sf. Maria". Edilul care a făcut avere pornind de la zero poate fi egalat la dărnicie și iubire de neam și de țară doar de marele donator Nedelcu P. Chercea, care se odihnește în cavoul de la Biserica "Sf. Mina".

Născut într-o familie modestă de pe Strada Rahovei, Dumitru Ionescu a fost, pe rând, institutor, cântăreț bisericesc și librar, reușind să acumuleze, prin muncă cinstită, o uriașă avere. A stăpânit, printre altele, Moșia Onești din județul Bacău. Fusese înzestrat de Dumnezeu cu o voce dumnezeiască și cu o minte sclipitoare, după cum aveau să declare cei care l-au cunoscut. Deosebit de apreciat de brăileni, Ionescu a fost ales primar al Brăilei (1906-1910). A fost, de asemenea, consilier și președinte al Consiliului Județean, deputat și senator. În anul 1910, și-a scris Testamentul prin care își dona toată  averea în scopuri filantropice, legatară a averii marelui filantrop, apreciată la 100 de milioane de lei aur, fiind Primăria Brăilei. 

"Celor ce se vor folosi de ajutorul ce las prin acest legat, le recomandăm din inimă iubirea de dreptate și adevăr și, mai presus, aplicațiune la muncă neîntreruptă și cinstită, căci numai în aceasta eu am găsit mai multă mulțumire în viața mea", avea să consemneze marele filantrop în Testamentul său, făcut public în anul 1919, la trecerea în eternitate.

La 11 ani de la moartea sa, în toamna anului 1930, ca semn de recunoștință pentru donațiile făcute municipalității, Primăria Brăila i-a construit lui Dumitru Ionescu un mausoleu (cavou) la Cimitirul "Sf. Maria", de la Podul Brăiliței. Acolo își doarme somnul de veci marele filantrop și edil care a lăsat urbei actualul Teatru "Maria Filotti".

În acea zi de 26 octombrie 1930, breasla cântăreților bisericești, autoritățile și toată suflarea Brăilei i-au adus un pios omagiu marelui binefăcător. Slujba de pomenire prilejuită de reînhumare a fost oficiată, la Catedrala orașului, de însuși Episcopul Buzăului, înconjurat de un sobor de preoți. Iată ce au rostit fețele bisericești la reînhumarea lui Dumitru Ionescu: "Și acum, bătrânule cu părul alb ca și sufletul tău, odihnește-te în pace și mulțumit că în viață ți-ai înțeles rostul, după cum, asemenea, și după moartea ta ai rămas folositor societății!".

Astăzi, fostul primar al Brăilei Dumitru Ionescu își doarme somnul de veci în dreapta aleii principale din Cimitirul "Sf. Maria". Marele filantrop e prezent, de asemenea, între figurile de seamă ale Brăilei care străjuiesc împrejmuirea cimitirului de la Podul Brăiliței, martor tăcut al Brăilei de altădată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro