Pentru ultima proba a examenului de Bacalaureat cei mai multi elevi au ales educatia fizica, crezind ca va fi usor de obtinut nota maxima. S-au inscris la aceasta proba 1.520 de candidati si s-au prezentat 1.516. Dintre acestia au promovat 1.455, adica 96%. Cei 61 de picati au fost de la centrele de examinare: "Edmond Nicolau" - 38, "Cerna" - 20, "Istrati" - 2 si "Murgoci" - 1. Nu a picat nimeni la aceasta proba de la "Balcescu", "Iorga" si "Perpessicius". Numarul mare de picati de la "Cerna" si de la "Edmond Nicolau" i-a determinat pe parinti si copii sa protesteze la Inspectoratul Scolar fata de modul in care s-a desfasurat examenul, ei spunind ca a fost prea mare exigenta si ca din acest motiv este posibil ca unii copii sa fi facut gesturi extreme. "Evaluarea la educatie fizica a fost facuta corect. Copiii sint dezamagiti pentru ca nu s-au incadrat in bareme si nu se asteptau sa ia note mai mici de zece sau chiar sa pice. Profesorii examinatori si-au facut doar datoria. Toate centrele de examinare au fost monitorizate, controlate. Au picat mai multi candidati la unele centre pentru ca la liceele bune ajung in general copii care au facut asa cum trebuie educatia fizica, care au venit de la scoli generale unde, de asemenea, se facea serios educatie fizica. La grupurile scolare vin elevi care nu au facut nici in scoala generala sport, nu prea au facut nici la scoala, si lor le este greu sa treaca de bareme. Din informatiile mele stiu ca la "Perpessicius" si la "Balcescu" elevii care au optat pentru aceasta disciplina la bacalaureat au facut pregatire, chiar si in week-end, si acest lucru s-a intimplat tot anul. Acolo sint si copiii isteti, care stiu ce scop au si fac totul ca sa-l atinga. Cu toate acestea, am intilnit copii si acolo care erau dezamagiti si plingeau, pentru ca nu luasera zece", a explicat inspectorul de specialitate Roxana Dediu.
Promovabilitate la educatie fizica sub 100% la examenul de bacalaureat nu s-a mai intilnit niciodata spun unii profesori, care nu sint foarte multumiti de ceea ce s-a intimplat. Ei considera ca s-a trecut de la o extrema la alta si nu este normal. Nu trebuie sa ia toata lumea zece, asa cum se intimpla, dar nici nu trebuie sa fie absurzi profesorii si pentru o secunda sa se pice candidatul.
"A fost cel mai corect Bacalaureat de zece ani incoace. Probabil ca asa ar fi trebuit sa se intimple intotdeauna si profesorii de educatie fizica ar fi fost mai respectati. Nici acum nu sint convinsa ca acolo unde este cinci a fost intr-adevar atins baremul pentru aceasta nota. Nu stiu daca la "Murgoci" si la "Balcescu", daca s-ar relua probele, ar mai fi aceleasi rezultate. Cred ca un control foarte strict ar fi trebuit sa fie in toate centrele. Baremele nu s-au schimbat fata de anii trecuti. La baieti s-a introdus roata laterala, dar daca s-ar fi pregatit nu era imposibil de executat. Sint convinsa ca toti copiii au inteles ca a fost un examen corect. Este greu sa ii pici pentru o secunda in plus. Te uiti in ochii lor si vezi ca-i distrugi, dar trebuie sa fie un examen corect. Poate ca acum au inteles si parintii, si copiii ca examenul la educatie fizica nu este unul usor", a spus profesoara Nicoleta Bujor, care a fost membru intr-o comisie de examinare la Centrul de la "Iorga".
Rezultatele preliminare ale examenului de bacalaureat se vor afisa simbata, pina la ora 16.00. In aceeasi zi, pina la ora 20.00, se vor depune contestatiile, iar rezultatele finale se vor afla pe 10 iulie.