Canonicul de 1.400 de pagini, comandat de țarul Alexandru al III-lea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Obiectul lunii februarie, expus la muzeu

Canonicul de 1.400 de pagini, comandat de țarul Alexandru al III-lea

• prețioasa carte, restaurată în perioada aprilie 2021 - octombrie 2022 de Raluca Tănăsache, restaurator carte la Secția Etnografie și Artă Populară, poate fi admirată la sediul central al Muzeului Brăilei „Carol I” - Secția Istorie Modernă și Contemporană • exponatul aparține colecției particulare „dr. Tudorel Pascu”

 

Obiectul lunii februarie, expus în cadrul rubricii cu același nume la sediul central al Muzeului Brăilei „Carol I” - Secția Istorie Modernă și Contemporană (Piața Traian nr. 3), este Canonicul de aproape 1.400 de pagini tipărit în Imperiul Țarist, în secolul XIX, restaurat timp de mai bine de un an de Raluca Tănăsache, restaurator carte la Secția Etnografie și Artă Populară. Canonicul face parte din colecția particulară „dr. Tudorel Pascu”. 

„Lucrarea Canonic reprezintă o culegere alcătuită din mai multe cărți bisericești. Tipărirea acesteia a fost solicitată în anul 1893, de către țarul Alexandru al III-lea al Rusiei și țarina Maria Fiodorovna, fiind realizată anul următor, la Moscova. Textul este redactat în limba slavonă pe suprafața a 1.382 de pagini, volumul impresionant al lucrării fiind, de altfel, principalul motiv pentru care legătura a fost, în mare parte, deteriorată, precizează conf. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.

Pentru tipărirea impresionantei cărți religioase rusești, a fost folosită hârtie industrială, legată pe trei nervuri profilate și închisă între scoarțe din lemn îmbrăcate în piele de vițel, colorate maro închis și ornate prin ștanțare la cald, cu numeroase motive florale, dispuse în chenare concentrice. În zona centrală a coperții întâi, apare ștanțată o cruce rusească, aurită. Coperta patru a cărții prezintă ornamente florale, dispuse într-un chenar.

„Starea actuală de conservare a lucrării tipărite în secolul XIX, la Moscova, se datorează restauratorului de carte Raluca Tănăsache, care a intervenit asupra acesteia în cadrul laboratorului de specialitate al Muzeului Brăilei „Carol I”, în perioada 6 aprilie 2021 - 19 octombrie 2022”, a mai precizat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro