Mergi la conţinutul principal

Cannes 1939-Cannes 2015. Istoria unui festival de film

"Oricine a făcut un film de cel puţin o oră, chiar şi cu ajutorul unui smartphone, poate participa la procesul de selecţie de la Cannes. Fiecare film primit este vizionat", a precizat Thierry Fremaux, preşedintele celei de a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.
Având o importantă acoperire din partea mass-mediei, festivalul este vizitat în fiecare an de numeroase staruri de cinema, încântate de ocazia de a fi prezente, iar mulţi producători de film vin la Festivalul de la Cannes pentru a-şi lansa ultimele filme şi pentru a vinde drepturile de difuzare distribuitorilor veniţi din întreaga lume.
Piaţa de Film Cannes, asociată festivalului din anul 1959, este una dintre cele mai mari pieţe din industria cinematografică. În Village International, în pavilioanele celor mai mult de 100 de ţări participante, sunt promovate cu această ocazie cinematografia naţională, cultura şi instituţiile implicate in industria filmului, potrivit tvr.ro.

O premieră

În 2015, Festivalul Internaţional de la Cannes este deschis pentru prima dată în istoria sa, de un film regizat de o femeie. "La tete haute", al franţuzoaicei Emmanuelle Bercot, care are în rolul principal pe Catherine Deneuve.
Juriul oficial al Festivalului de la Cannes va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen.
În competiţia pentru marele trofeu Palme dOr este şi pelicula "Giovinezza" a regizorului Paolo Sorrentino, cu Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Jane Fonda şi Mădălina Ghenea în distribuţie.

Filme româneşti

Cinematografia românească prezintă în compeţie, în secţiunea Un Certain Regard, două lungmetraje.
"Un etaj mai jos", al regizorului Radu Muntean, prezintă o dilemă a unui martor la o crimă. Filmul a obţinut, în 2013, un credit de 921.000 de lei la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
"Comoara", scenariu şi regia Corneliu Porumboiu, se concentrează pe câteva întâmplări surprinzătoare prin care trec doi bărbaţi care încercă să descopere o comoară. Filmul are în rolurile principale pe Toma Cuzin şi pe actorii amatori Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei.

Istoria celui mai prestigios festival de film din lume

Festival de la Cannes trebuia să fie inaugurat, la 1 septembrie 1939, sub preşedinţia lui Louis Lumiere, unul din cel doi fraţi care inventaseră aparatul capabil să înregistreze filme şi sa le proiecteze pe un ecran, într-un sistem numit cinematograf.
Ideea unui festival de film fusese a lui Jean Zay, ministrul francez al Educaţiei şi Artelor la acea vreme, care ar fi dorit ca Franţa să poată rivaliza cu Italia, care organiza, din 1932, Festivalul de Film de la Veneţia şi acorda Cupele Mussolini, celui mai bun film italian şi celui mai bun film străin.
În plus, cu această ocazie, turiştii bogaţi care veneau pe Coasta de Azur ar fi putut să cunoască vedetele de cinema şi să participe la petreceri pline de fast.
Pregătirile fuseseră făcute, iar starurile şi personalităţile cinematografiei franceze sosiseră la Cannes, ca şi vedetele de la Hollywood, Gary Cooper, Tyrone Power, Norma Shearer, Annabella sau George Raft. Totuşi, din cauza circumstanţelor istorice, debutul Festivalului de la Cannes a fost amânat. La 1 septembrie 1939, la o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, Germania invada Polonia, iar Europa întra în război. Conform angajamentelor internaţionale, Franţa şi aliaţii săi au intervenit în ajutorul Poloniei, ale cărei graniţe le garantaseră, şi nu erau condiţii pentru organizarea unui festival cinematografic. Cannes trebuia să aştepte terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Inaugurat în 1946

Festivalului de la Cannes s-a inaugurat la 20 septembrie 1946, în localul vechiului cazinou din Cannes, neafectat de război, şi până în 5 octombrie, Franţa a trăit momente de mare sărbătoare. Câţiva ani, Festivalul de la Cannes a fost ţinut în luna septembrie, cu excepţia anilor 1948 şi 1950, când s-au invocat probleme financiare, iar din 1952, este organizat în fiecare lună mai.
Festivalul şi-a câştigat notorietatea în 1950, când au participat Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Gina Lollobrigida, Alain Delon şi Kirk Douglas.
Distincţia supremă a festivalului, Premiul „Palme dOr", decernat în premieră în 1955, filmului „Marty", regizat de Delbert Mann, a înlocuit Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film, decernat din 1949 celei mai bune pelicule cinematografice.
Din 1962, la iniţiativa Sindicatului criticilor de film francezi, a fost introdusă şi secţiunea Săptămâna Internaţională a Criticilor care a inclus filme de debut ale regizorilor din întreaga lume. La această secţiune au fost premiaţi de-a lungul timpului regizorii Bernardo Bertolucci, Jacques Audiard, Gaspar Noe, Wong Kar-wai.
În 1965, la doi ani de la moartea sa, scriitorul şi regizorul francez Jean Cocteau, era numit, preşedintele de onoare al festivalului, iar în anul următor, actriţa Olivia de Havilland devenea prima femeie care a prezidat festivalul.
Începând cu 1972, au fost create două comisii, una pentru selecţia filmelor franţuzeşti şi o alta pentru selecţia celor străine.

Premiile festivalului

Premiul „Camera dOr", care răsplăteşte cel mai bun film rulat în cadrul uneia din selecţii, şi secţiunea „Un Certain Regard", care prezintă cele mai inovatoare şi originale pelicule, au fost create din 1978, la iniţiativa lui Gilles Jacob, preşedinte al festivalului în 1978.
Din 1983, festivalul este găzduit de noul Palat al Festivalurilor şi Congreselor, opera arhitecţilor Bennett şi Druet, o clădire elegantă şi plină de stil.
Cinefondation, o nouă secţiune a Selecţiei Oficiale introdusă în 1995, are rolul de a susţine creaţiile cinematografice ale tinerilor din întreaga lume. Anual, fundaţia alege 15-20 de scurtmetraje, creaţii ale studenţilor din diverse şcoli de cinematografie din lume, le prezintă în festival şi premiază cele mai bune trei filme.
Pe lângă Palme dOr, în cadrul Festivalului de la Cannes mai sunt decernate: Marele Premiu al juriului, Premiul Special al juriului, Premiul pentru interpretare masculină, Premiul pentru interpretare feminină, Premiul pentru regie, Premiul pentru imagine Camera dOr, Premiul pentru scenariu, Marele Premiu pentru tehnică, Palme dOr pentru scurtmetraj, Premiul juriului pentru scurtmetraj.
În 2014, Premiul Palme dOr a fost atribuit filmului turcesc „Winter Sleep", în regia lui Nuri Bilge Ceylan. Marele Premiu a fost câştigat de filmul italian „La meraviglie", în regia lui Alice Rohrwacher ( în distribuţie, Maria Alexandra Lungu care joacă alături de Monica Bellucci şi Alba Rohrwacher). Premiul Juriului a fost câştigat ex-aequo de „Mommy", o dramă familială în regia lui Xavier Dolan, şi de „Adieu au langage", în regia lui Jean-Luc Godard.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro