Urgente de gradul "0" la Ambulanta
Simbata, Serviciul de Ambulanta al Judetului (SAJ), in vreme ce la Braila au fost peste 36 de grade Celsius, a inregistrat peste 200 de solicitari, intre care multi cazuti in strada din cauza caldurii. O femeie cunoscuta cu afectiuni cardiace a decedat in casa, tot din cauza caldurii: "A facut stop cardio-respirator", ne-a spus medicul de garda de la SAJ. Tot simbata, un tinar de 18 ani s-a nenorocit dupa ce a sarit in Dunare pentru a se racori: "Si-a rupt coloana cervicala. A iesit singur din apa, dupa care a inceput sa acuze amorteli. Il ducem, acum, de urgenta, la Bagdazar", ne-a spus acelasi medic. Duminica, insa, la orele amiezii, dupa cum ne-a spus meteorologul de serviciu, au fost peste 37-38 de grade Celsius. Reporterii nostri au facut un experiment, in jurul prinzului, iar termometrul arata 39 de grade Celsius la soare si 38 la umbra. La sol, temperatura sarea de 40 de grade. Ambulanta a inregistrat si duminica sute de solicitari. "Astazi, pina la ora 15.00, am avut aproximativ 200 de urgente, majoritatea din cauza caniculei. 10% dintre cazuri sint cazuti in strada. Indeosebi cardiacii, hipertensivii sint expusi lipotimiilor (lesinurilor) si accidentelor vasculare. Curios este ca, spre dupa-amiaza, au inceput sa apara solicitari si din partea persoanelor de 40-50 de ani. Unii merg pe malul Dunarii sa se racoreasca, dar aerul de acolo favorizeaza accidentele vasculare si dispneea cardiaca", ne-a declarat dr. Tudorel Rizea, medic specialist in cadrul Serviciului de Ambulanta al Judetului Braila.
Maternitate "de foc"
Si in spitale, situatia a fost extrem de dificila. Indeosebi in Maternitate, cele 150 de paciente faceau cu greu fata caldurii. Potrivit dr. Alexandru Balta, purtatorul de cuvint al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, lauzele care au nascut pe cale naturala sint externate dupa doua zile, nu dupa cinci cum se obisnuia, iar acelea care au nascut prin cezariana sint externate dupa patru-cinci zile: "Si bebelusii fac fata cu greu cadurii. Temperaturile ridicate le dau stari febrile si, din cauza deshidratarii, au stari diareice. Le dam apa la masa mamelor si le recomandam cit mai multe lichide". Simbata, reporterii nostri au descins la maternitatea braileana. "Beau cite patru litri de apa pe zi, e foarte greu, e foarte cald in salon", ne-a spus o lauza. O alta ne-a relatat ca, desi il infasa cu un singur scutec, bebelusul ei face cu greu fata caldurii: "Nu mai putem. Facem dusuri foarte multe, dar tot degeaba. Curg apele de pe noi". O tinara mamica ne-a povestit ca, din cauza caldurii, ea si celelalte colege de salon nu mai au lapte sa-si hraneasca pruncii: "Ne deshidratam. Nu mai avem lapte. Stam cite jumatate de ora sa vina 40-50 ml si abia daca au ce minca bebelusii".
Nici cadrelor medicale nu le este usor. "Avem aer conditionat in salile de operatie, dar acesta nu mai face fata", ne-a declarat asistenta Ioana Predi, de la Blocul Operator al Maternitatii. Seful Sectiei Obstetrica-Ginecologie, dr. Vasile Salcudean, ne-a relatat: "Si noi facem fata cu greu caldurii. Sigur ca se respecta activitatea in situatii de canicula. Se opereaza doar urgentele, cele cronice sint aminate, fiindca este foarte cald".
Refugii: parcurile si malul fluviului
Plajele din Braila au fost, simbata si duminica, arhipline. Cei mai in virsta s-au refugiat, insa, la umbra, in parcuri. "Este sufocant in casa. Am iesit si noaptea trecuta, fiindca nu se poate sta. Eu am diabet si glanda tiroida, foarte greu suport caldura. (...) Consumam lichide, insa nu prea ne mai ajuta. La posibilitatile noastre, nu ne luam apa minerala", ne-a relatat o femeie in virsta, care se refugiase, impreuna cu sotul, bolnav si el, sub niste pomi de pe faleza. In parcuri, de asemenea, peste tot, oamenii stateau la umbra. Nici tinerii nu erau mai curajosi: "M-am asezat pe o banca, sa beau un suc, sa ma linistesc, fiindca la soare este insuportabil". Pe malul Dunarii, la Lacu Sarat, dar si la strandul de pe faleza, puzderie de tineri faceau plaja. Unii traversau fluviul cu barcile, pentru a face plaja pe celalalt mal al fluviului: "Ne ducem acolo sa facem plaja si sa ne racorim, dar pacat ca nu-i amenajat nimic", ne-a spus o tinara pregatita sa urce intr-o barca menita s-o duca pe celalalt mal.
Potrivit meteorologilor, ieri, a fost, la Braila, ziua cea mai calduroasa din acest an. Totusi, ieri, nu s-a depasit recordul in materie inregistrat in 1957 la noi, de 44,5 grade Celsius in aer. Spre orele prinzului, erau intre 38 si 39 de grade in aer, iar dupa-amiaza, temperatura s-a mentinut la 38 de grade Celsius.