Ieri, la Brăila, conform datelor publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, termomentrele au indicat un maxim de 35 grade Celsius, iar după prânz indicele de confort termic a crescut la 82 de unităţi, peste pragul critic. În aceste condiţii, Primăria municipiului a emis un comunicat de presă prin care atenţionează populaţia că, la Brăila, temperaturile ridicate se vor menţine şi astăzi, şi mâine, maximele putând depăşi chiar şi 38 de grade Celsius. În aceste condiţii, conducerea municipiului recomandă brăilenilor să respecte sfaturile specialiştilor, iar în caz de urgenţe să apeleze 112. Avertismentele nu trebuie tratate superficial, deoarece tot în aceste zile indicele de temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În plus, indicele de radiaţii ultraviolete, aflat în creştere, a atins, ieri, un nou prag critic, 8.0 UV (după Constanţa şi Mangalia cu 8.4 UV).
Pentru perioada caniculară, medicii recomandă încetarea oricărei activităţi fizice solicitante, repaos în locuri răcoroase şi evitarea deplasărilor între orele 11.00 şi 18.00. În plus, pentru a limita efectele caniculei în locuinţe, ferestrele expuse la soare trebuie închise, iar jaluzelele sau draperiile trase. Ferestrele vor rămâne închise atât timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din locuinţă şi vor fi deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte. Dacă în locuinţă sau la locul de muncă nu există instalaţii de răcire a aerului, este recomandată petrecerea acestui interval în spaţii publice care beneficiază de aer condiţionat, precum cinematografe ori magazine.
Vestimentaţia trebuie să fie lejeră, din fibre naturale, de culori deschise, iar pe cap să fie purtate pălării sau şepci în culori deschise.
Minim 2 litri de apă pe zi
Consumul de lichide trebuie să depăşească doi litri/zi. Practic este recomandat consumul unui pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute. Totodată consumul de alcool nu este indicat întrucât acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau zahăr. În schimb, este recomandat consumul mare de fructe şi legume proaspete pentru conţinutul lor mare de apă.
O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Aceştia nu trebuie lăsaţi niciodată singuri, în maşini sau în încăperi prost ventilate, chiar dacă este vorba de perioade scurte de timp.
Pentru populaţia cu risc (vârstnici, persoane cu boli cronice, persoane cu dizabilităţi) este recomandată consultarea medicului curant, mai ales dacă ultima consultaţie a fost cu câteva luni în urmă. În plus, este obligatoriu să nu introduceţi un medicament nou în schema de tratament, chiar dacă acesta se poate procura fără reţetă.
Evitaţi expunerea la soare, mai ales în timpul prânzului
Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune asupra organismului. Dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 de grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat pot apărea: crampele de căldură, insolaţia, epuizarea sau şocul hipertermic. Crampele de căldură apar la nivelul abdomenelor, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când apare transpiraţia abundentă în timpul unor activităţi fizice solicitante. În cazul crampelor de căldură trebuie încetat exerciţiul fizic regulat şi reluat după mai multe ore. Se recomandă consumul de sucuri de fructe naturale sau de băuturi energizante diluate în apă. Dacă crampele durează mai mult de o oră este necesar consultul medical.
Epuizarea datorată caniculei apare după câteva zile de caniculă şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţia de slăbiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie. Este recomandată odihna în locuri răcoroase.
Insolaţia este dată de expunerea direct şi prelungită a capului la soare, manifestându-se prin dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii. Trebuie evitată expunerea la soare, mai ales între orele 11.00 şi 18.00. În cazul insolaţiei, persoana trebuie dusă la umbră şi se efectuează manevre de scădere a temperaturii, se face cât mai multă ventilaţie, se udă corpul cu apă şi i se dau lichide.
Şocul hipertermic este o urgenţă medicală, de aceea trebuie solicitată Salvarea. În aşteptare, persoana este dusă la umbră şi udată cu apă rece, asigurându-se o bună ventilaţie. Dacă îngrijirile medicale nu sunt acordate rapid, şocul hipertermic poate fi fatal.
Brăilenii sunt precauţi
Temperaturile ridicate din ultimele zile nu le-au cauzat probleme deosebite brăilenilor, dovadă că Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila nu a fost asaltat de solicitări. Deşi canicula a pus deja stăpânire pe oraşul nostru, oamenii au ţinut cont de recomandările medicilor şi, drept urmare, nu s-au înregistrat cazuri de persoane care să leşine pe stradă sau care să acuze agravarea unor afecţiuni din cauza căldurii. Astfel, ieri, la SAJ chemările au fost în limite normale, nu s-a înregistrat un număr crescut de solicitări din partea pacienţilor.
Indicele UV în condiţii de cer senin la amiază pentru 23.07.2009:
1. Alba Iulia 7,6
2. Bacău 7.4
3. Bistriţa 7.4
4. Brăila 8.0
5. Braşov 7.8
6. Bucureşti 8.0
7. Cluj Napoca 7.4
8. Constanţa 8.4
9. Craiova 7.9
10. Drobeta Turnu Severin 7.9
11. Galaţi 7.9
12. Iaşi 7.2
13. Mangalia 8.4
14. Oradea 7.4
15. Satu Mare 7.1
16. Timişoara 7.9