Din cele 60 de apeluri făcute ieri la Serviciul de Ambulanţă Judeţean între orele 7 şi 14,30 s-au înregistrat trei solicitări pentru cazuri de lipotimie. Trei brăileni au leşinat pe stradă din cauza căldurii, fiind transportaţi cu salvarea la spital, unul dintre pacienţi fiind într-o criză de epilepsie, după cum am aflat de la dr. Viorica Uscatu, managerul SAJ. Comparativ cu ziua precedentă, când au fost 55 de apeluri la Salvare în acelaşi interval orar, nu este vorba despre o creştere alarmantă a numărului de brăileni care solicită ajutor de urgenţă, dar perioada critică sub zodia caniculei abia acum începe.
De aceea, în vederea protecţiei persoanelor vârstnice şi a altor persoane vulnerabile împotriva efectelor caniculei, Direcţia de Sănătate Publică Brăila a întreprins o serie de măsuri menite să avertizeze cetăţenii, de la popularizarea semnificaţiei codurilor de culori pentru temperaturi ridicate şi a recomandărilor pentru prevenirea incidentelor în această perioadă, la precizări privind numărul şi locaţiile de amplasare ale punctelor de prim ajutor şi distribuţie a apei. Potrivit informaţiilor furnizate de dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP, aceste puncte sunt următoarele: Primăria Municipiului Brăila - Piaţa Independenţei nr. 1, Direcţia de Asistenţă Socială - B-dul A. I. Cuza nr. 134, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei - B-dul A. I. Cuza, nr. 134, Piaţa Radu Negru, Piaţa Viziru, Piaţa Mare, Piaţa Concordia, Piaţa Săracă. Asigurarea cu personal sanitar va fi efectuată de Serviciul Public de Asistenţă Medicală şi Administrare a Creşelor, în intervalul orar 10-16, în zilele de caniculă, declarată de INM Bucureşti, conform comunicatelor oficiale.
De asemenea, DSP va ţine legătura cu Colegiul Medicilor - filiala Brăila şi Colegiul Farmaciştilor Brăila, în vederea identificării şi nominalizarii unor unităţi medicale (cabinete de medicină de familie) şi farmaceutice (farmacii/drogherii), care pot asigura spaţii climatizate în vederea acordării unei asistenţe medicale temporare pe perioada cu temperaturi crescute, de peste 35 grade C (măsurarea tensiunii arteriale şi puls, scădere temperatură corporală în spaţiu răcoros, apă potabilă).
"Conform răspunsului primit, la nivelul tuturor farmaciilor, în oficine există astfel de spaţii. DSP va ţine corespondenţa cu toate UAT-urile în vederea mobilizării asistenţilor comunitari şi a mediatorilor sanitari pentru acordarea asistenţei medicale persoanelor cu dependenţă socială la domiciliul acestora, în situaţiile declarate de caniculă, cu toate unităţile sanitare (spitale, cabinete de medicină de familie, SAJ) pentru ca în caz de caniculă să se asigure asistenţa medicală continuă. De asemenea, reţeaua sanitară să fie pregătită cu mijloace de transport corespunzătoare (ambulanţe), capacităţi de spitalizare cu spaţii suplimentare climatizate, medicamente specifice patologiilor, iar în caz de deces datorat caniculei să completeze şi să transmită la DSP Brăila Fişa de semnalizare a decesului datorat caniculei".
Potrivit sursei citate, DSP are în vedere şi corespondenţa cu unităţile medico-sociale în vederea evaluării stocurilor de medicamente necesare acordării primului ajutor în patologiile induse şi agravate de caniculă de la nivelul cabinetelor medicale proprii, cu intensificarea monitorizării persoanelor asistate şi asigurarea unei climatizări corespunzătoare a spaţiilor de cazare, iar prin serviciul de Control în Sănătate Publică al DSP Brăila se va verifica îndeplinirea recomandărilor de mai sus de către instituţiile implicate.