• aceasta este avertizarea venită din partea Jandarmeriei Brăila, cu privire la temperatura din interiorul autoturismului, care poate fi de două ori mai mare decât cea de afară • pe lângă acest aspect, jandarmii ne recomandă să consumăm multă apă şi să evităm razele arzătoare ale soarelui puternic din acest sfârşit de săptămână
Temperatura din autoturism poate fi mortală în aceste zile! Jandarmii brăileni trag un puternic semnal de alarmă asupra acestui aspect. “În timpul caniculei, în maşină temperatura poate fi mortală! La o temperatură exterioară de 26 de grade Celsius, după 20 de minute în autoturism se pot înregistra 43 de grade Celsius, iar după 40 de minute, în maşină se pot înregistra 48 de grade Celsius. După 60 de minute, în maşină se pot înregistra 51 de grade”, se menţionează în comunicatul emis de Jandarmeria Brăila. În condiţiile în care în aceste zile termometrele vor indica 44 de grade afară, în autoturism poate fi chiar de două ori mai cald, ceea ce pentru o persoană ar fi fatal.
Jandarmii brăileni ne sfătuiesc să nu consumăm alcool, cofeină sau băuturi cu mult zahăr, să nu ieşim afară la orele de vârf, între 11.00 şi 18.00, să bem cât mai multă apă, să ne acoperim capul şi gâtul şi să purtăm haine lejere, din fibre naturale.
Reamintim că solicitările la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila s-au dublat ca număr în ultimele zile, iar echipajele medicale au fost suplimentate, pentru a putea face faţă tuturor apelurilor de urgenţă. Mulţi dintre pacienţii preluaţi de ambulanţă s-au simţit rău din cauza temperaturilor crescute, iar trecerea bruscă de la căldura de afară la aerul rece al aerului condiţionat le-a provocat frisoane.
Medicii ne recomandă să bem un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este recomandat să consumăm fructe şi legume proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene roşu, prune, catraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Şi iaurtul produce aceeaşi hidratare ca un pahar cu apă. Trebuie să fim atenţi şi de unde facem cumpărăturile. Ideal ar fi să alegem magazinele care au instalaţii frigorifice funcţionale, pentru păstrarea alimentelor.
Totuşi, dacă este neapărat necesar să ieşim afară la orele amiezii, ar fi bine să purtăm o ţinută adecvată temperaturilor extrem de ridicate: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.
“Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, se menţionează într-un comunicat de la Ministerul Sănătăţii.