Mergi la conţinutul principal

Candidatura lui Radu Popa la Parlamentare, boicotul primarilor din judeţ

• asta au afirmat, ieri, câţiva dintre primarii PNL cu state vechi în partid, nemulţumiţi de modul în care au fost reprezentaţi până acum în Parlamentul României • aceştia susţin că l-au convins cu greu pe primarul comunei Cireşu să candideze, însă au făcut-o pentru că vor o schimbare • decizia urmează să fie validată sau invalidată săptămâna aceasta, în cadrul Biroului Politic Judeţean al PNL • dacă nu se va ţine cont de propunerea celor 44 de lideri de organizaţii din judeţ, unii dintre primari deja anunţă posibile proteste

 

Agitaţie mare în tabăra PNL Brăila după ce liderii de organizaţii din judeţ au votat propunerile surpriză pentru alegerile Parlamentare: Radu Popa (primarul comunei Cireşu) locul 1 la Camera Deputaţilor, Dănuţ Lungu (consilierul judeţean) pe 2, Adriana Bogatu (profesor la Colegiul „Bălcescu”) pe 3 şi pe Florin Cîrligea (consilier judeţean) - locul 1 la Senat şi Alexandru Dănăilă - locul 2. Interesant este că votul primit de Popa pe locul eligibil la Cameră a venit ca urmare a unor discuţii la nivelul primarilor liberali, nemulţumiţi de modul în care au fost reprezentaţi până acum de parlamentarii brăileni, indiferent de culoarea politică.

Mai exact, contactat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, Costel Capbun, primarul comunei Berteştii de Jos, a precizat că în urma scorului obţinut de primării la nivelul judeţului în cadrul alegerilor locale, este absolul normal ca şefii de comune şi oraşe să îşi aleagă măcar un reprezentant din rândul lor în Parlament.

„Desemnarea reprezentanţilor noştri la alegerile Parlamentare, în speţă, Radu Popa locul 1, Dănuţ Lungu locul 2 şi doamna profesor Bogatu, locul 3 la Camera Deputaţilor a fost opţiunea tuturor preşedinţilor de organizaţii. Dacă aţi intrat în posesia scorului veţi vedea că a fost o diferenţă mare şi n-ar fi putut-o influenţa un anume primar, pentru că opţiunea acestuia a contat poate 3% din totalul general. Diferenţele au fost atât de mari încât pe unii i-au speriat pur şi simplu. De fapt s-a vrut ceva nou pe listă. Pentru mine, ca primar, mult mai bine mă reprezintă un primar de judeţ în Parlamentul României, care ştie nevoile noastre ale comunităţii rurale. Ăsta a fost fundamentul pentru care am ales un primar să ne reprezinte. (...) Pentru că ceilalţi, toţi parlamentarii Brăilei, de la un capăt la altul, indiferent că au fost de la PSD, UNPR sau PNL, după ce s-au dus acolo nu ne-au mai băgat în seamă. Avem 7 deputaţi şi 3 senatori de Brăila, dar jumătate dintre ei, dacă se întâlnesc cu mine pe stradă - şi sunt primar de 12 ani -, nu mă cunosc. Aşa ceva nu este posibil. Ăsta este punctul meu de vedere. De asta am ales un primar care ne cunoaşte. Şi o să reprezinte nu numai primarii PNL în Parlamentul României, ci toţi primarii din judeţ”, a declarat Capbun.

Cât despre problemele de imagine ale primarului de la Cireşu, sursa citată a precizat că situaţiile respective au fost generate de fiii acestuia şi că nu vor conta la vot.

Mai mult, Capbun a afirmat că deocamdată este doar o propunere care va fi sau nu validată de Biroul Politic Judeţean al PNL Brăila.

„Opţiunea pe care au dat-o preşedinţii de organizaţii trebuie să aibă avizul Biroului Politic Judeţean. Asta n-au înţeles unii. S-au speriat că nu mai sunt pe listă şi au început să facă scandal. Dar vă spun că s-a întâmplat prima dată în judeţul Brăila să apară un primar pe liste, candidat la un post de parlamentar. În alte judeţe sunt exemple. Primari care sunt de 4 - 5 mandate în Parlament şi au avut mai multă activitate şi practică legislativă faţă de alţii. Noi îi avem pe unii pe posturi de consilieri judeţeni şi habar nu au ce înseamnă administraţie publică. Şi în CJ trebuia să fie oameni care să ne reprezinte interesele din consiliile locale. Am avut mandate în care consilierii judeţeni nu cunoşteau primarii din judeţ, ce să mai zic de parlamentari?! Dacă se văd urcaţi în corcoduş, acolo rămân. Asta ca să folosesc un termen mai «academic» aşa. Şi la câte voturi a avut Radu Popa înseamnă că nu e vorba de influenţa unui singur om sau a unui primar. Majoritatea celor care au fost acolo au vrut asta. Şi votul a fost democratic”, a mai adăugat primarul comunei Berteştii de Jos.

Popa sprijinit şi de alţi primari liberali

Este şi cazul primarului din Mircea Vodă, Alexandru Moşescu, care deşi a evitat să facă prea multe comentarii legate de subiect, a afirmat că din punctul lui de vedere, faptul că Radu Popa a decis în cele din urmă să candideze este un lucru bun.

„Nu vreau să mă exprim în privinţa niciunei persoane care a fost votată. Personal, mi-aş fi dorit ca între cei care s-au înscris să fie mai multe persoane de notorietate, în mai multe domenii şi dintre aceştia să alegem. Dar nu am nimic personal cu cei care au fost aleşi. E foarte bine că s-a înscris şi un primar. Asta e. Toată lumea are dreptul să participe. E posibil să fie de bun augur. Cunoscând mai bine problematica, situaţiile cu care ne confruntăm noi, poate aduce o schimbare. La PNL au fost mai multe discuţii, dar toate axate pe ideea de schimbare şi de implicare mai mare în rezolvarea problemelor principale cu care ne confruntăm cu toţii. Poate că un primar e mai «la talpă» şi ştie mai bine problemele”, a declarat Moşescu.

Şi mai încântat de propunerile făcute, în special de candidatura lui Radu Popa şi a profesoarei Adriana Bogatu s-a arătat primarul comunei Victoria, Stăvărel Dorobanţu. Acesta a afirmat că Biroul Politic Judeţean al PNL (din care face parte, alături de ceilalţi primari) ar trebui să respecte decizia luată săptămâna trecută de cei 44 de lideri de organizaţii.

„Domnul Radu Popa este un primar care are multe mandate. Noi, primarii, am hotărât că trebuie să ne reprezinte unul de-al nostru, care ştie mai bine problemele din teritoriu. Din 44 de organizaţii PNL din judeţ, au fost de acord cu asta majoritatea. Vă daţi seama: din 196 de voturi, el a luat 107. Restul doar 30, 26, 5 voturi când a fost vorba de locul 1 pe lista de la deputaţi. Diferenţa s-a împărţit. (...) Din punctul meu de vedere o să iasă sigur la aceste alegeri pentru că e poziţie eligibilă. Şi locul 2 poate ieşi, dar e în funcţie de cum se va munci în campanie şi ceea ce crede omul, pentru că omul votează până la urmă. Dacă nu va fi validată această listă, ce să se întâmple?! O să fie plecări sau nu o să se mai implice în campanie primarii. Ce să se întâmple altceva?! Nu se vor mai implica şi o să câştige ceilalţi, lejer”, a declarat Dorobanţu.

Potrivit acestuia, pe lista cu propuneri, iniţial, fusese şi primarul din comuna Surdila Greci, Ionel Meiroşu, însă acesta a decis să se retragă în ultima clipă. Cu toate acestea, Dorobanţu consideră că Popa este o alegere foarte bună, la fel ca şi Adriana Bogatu, deşi aceasta se află pe un loc neeligibil.

„E profesor, are studii. A fost neaşteptat. Dânsa s-a prezentat pentru prima dată în faţa noastră. A spus cine este şi toţi primarii i-au dat votul. Dacă vă uitaţi cu atenţie, scorul cel mai mare la ea a fost, în afară de votul obţinut pentru Senat. La doamna Bogatu a fost scorul mult mai mare şi decât la Vasile Varga sau Radu Popa. Spun asta pentru că noi i-am votat pe fiecare în parte. Am votat locul 1. Şi apoi cine a ieşit a fost scos de pe listă şi s-a votat din nou. Şi a ieşit Dănuţ Lungu şi apoi doamna Bogatu. La doamna Bogatu, Radu Popa sau Varga nu mai erau în listă. A primit 116 voturi, dar pentru locul 3, nu pentru locul 1 pe listă. Nu ar fi normal să se schimbe această propunere. Când dai un vot şi îl dai democratic şi după se schimbă pentru că nu vrea Biroul Permanent, atunci automat ai de ce să te superi. Vorbim despre decizia a 44 de organizaţii totuşi”, a avertizat primarul din Victoria.

Varga: «Toţi sunt liberali, nu e niciun fel de problemă»

La rândul său, deputatul Vasile Varga nu a dorit să comenteze prea mult propunerea celor 44 de lideri de organizaţii ai PNL Brăila. Acesta a afirmat doar că îşi va expune punctul de vedere abia după decizia finală a Biroului Politic Judeţean din această săptămână.

„Preşedinţii organizaţiilor din judeţ au ales varianta asta, urmând să fie validată în Biroul Judeţean. Când se va valida, atunci vom face şi comentariu. Toţi sunt liberali, nu e niciun fel de problemă. Toţi fac parte din echipa PNL, a fost liber fiecare să îşi depună candidatura, urmează ca Biroul Judeţean să le valideze sau invalideze candidaturile”, a declarat, scurt, Varga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro