Mergi la conţinutul principal

Candidatul penal

Echipa de candidati a structurii locale a Partidului Romania Mare ascunde un "om de afaceri" anchetat de Politie in mai multe cauze penale, respectiv in trei dosare de inselaciune si evaziune fiscala. Este vorba despre Costel Turtoi, aspirant la un fotoliu de deputat in Colegiul V. Turtoi este acuzat de un partener de afaceri ca i-ar fi tras o teapa de 5.000 euro. Pe scurt, pagubitul sustine ca PRM-istul ar fi incasat avansul pentru a-i aduce o masina second hand, dar pina acum nu i-a returnat nici banii si nici nu i-a adus masina. Dar aceasta nu este singura speta in care numele sau este asociat unor cauze penale, intrucit politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au instrumentat mai multe dosare in care abunda expresii ca "evaziune fiscala" sau "inselaciune". In acest context, credibilitatea candidatului la deputatie este la pamint si se ridica semne de intrebare legate de eligibilitatea acestuia pentru intrarea in scrutinul de pe 30 noiembrie. A trecut neobservata de colegii de partid aceasta pata neagra din "dosarul de cadre" al lui Turtoi ori poate acestia nu au stiut? Cert este ca intrarea in competitia pentru Camera Deputatilor a lui Turtoi este compromisa de aceste acuzatii, intrucit stirbesc imaginea de cetatean model pe care candidatul si echipa de campanie a PRM Braila s-au straduit sa o construiasca. Costel Turtoi cere voturi pentru un fotoliu de parlamentar alegatorilor din Colegiul V, adica brailenilor din mediul rural.
Dupa ce politistii au finalizat cercetarile, doua dintre dosarele lui Turtoi au ajuns deja pe biroul procurorilor braileni, care urmeaza sa dispuna masurile legale. Intr-una din cauze, oamenii legii au propus trimiterea in judecata a candidatului pentru savirsirea infractiunii de inselaciune, iar in cealalta sanctionarea administrativa cu amenda, pentru o evaziune fiscala cu prejudiciu mic. Una dintre "tepele" trase de Turtoi este de data relativ recenta. Concret, Luminita Nechifor s-a plins la Politie ca la inceputul lunii noiembrie 2007, a incheiat cu firma "Ruel" SRL reprezentata de Costel Turtoi o factura proforma, al carei obiect il constituia vinzarea de catre societatea amintita a unui autoturism marca Mercedes. Masina, fabricata in 2003, urma sa fie cumparata cu 10.000 euro, iar ca avans Nechifor a achitat suma de 5.000 euro. Pe respectiva factura proforma apare ca general manager al SC "Ruel" SRL Costel Turtoi. "Intrucit pina la data de 4 decembrie 2007 (la aproape o luna de la incasarea avansului de 5.000 euro - n.r.) nu am intrat in posesia autoturismului, iar administratorul SC "RUEL" SRL, numitul Turtoi Costel nu mai este de gasit nici la sediul social al firmei si nici pe telefonul mobil, apreciez ca operatiunea consemnata prin factura proforma este o operatiune fictiva si are ca urmare inselarea mea cu suma de 5.000 euro", se mentioneaza in plingerea formulata de Nechifor.

Firmele lui Turtoi au dat faliment!

Potrivit informatiilor obtinute de la Oficiul Registrul Comertului, la SC "Ruel" SRL cu sediul in Braila procedura de faliment a fost declansata in octombrie 2008, iar asociat si administrator apare Anisoara Turtoi. Pe numele lui Costica Turtoi in ORC apar doar doua firme: "Gecostar" SRL si "Dacostar" SRL ambele in procedura de faliment din 2006, respectiv ianuarie 2008.
De mentionat este ca PRM-istul s-a mai "lipit" de un dosar pe motiv ca a refuzat sa puna la dispozitia lichidatorului judiciar informatii legate de activitatea firmelor "defuncte". "Lucratorii Serviciului de Investigare a Fraudelor au documentat activitatea infractionala a lui Costel T. (48 de ani), din Braila, care, in calitate de administrator al unei societati comerciale cu sediul in municipiu, a refuzat sa prezinte organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, pentru verificari financiare, fiscale sau vamale. Impotriva susnumitului s-a inceput urmarirea penala si urmeaza ca dosarul sa fie inaintat Parchetului cu propunere corespunzatoare", ne-a precizat subinspector Jenel Sogor, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila. Pentru ca a refuzat in repetate rinduri sa prezinte aceste acte, Turtoi risca acum o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau doar o amenda, conform Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Turtoi ramine in cursa electorala

Contactat telefonic, Costel Turtoi a explicat ca este vorba doar despre acuzatii, intrucit nu s-a pronuntat o instanta in aceste cauze. "La nivel national exista candidati care sint acuzati de lucruri mult mai grave care tin, de exemplu, de siguranta nationala. Singura care are cuvintul final este instanta, iar daca justitia stabileste o vinovatie clara, atunci persoana in cauza este normal sa se supuna deciziei si sa suporte consecintele", ne-a declarat Turtoi. In ceea ce priveste cazul "tepei" de 5.000 euro reclamat de Nechifor, candidatul PRM a explicat ca banii au fost inregistrati in contabilitatea firmei "Ruel". De asemenea, a mai spus ca pe fondul crizei economice la nivel mondial societatile sale au avut de suferit, din aceasta cauza au intrat in blocaj si nu au mai putut onora contractele, in final ajungind la faliment.
La rindul sau George Moisescu, presedintele structurii locale a PRM a spus ca nu avea cunostinta de existenta acestor dosare in care unul dintre candidatii PRM la Braila este cercetat penal pentru inselaciune si evaziune fiscala. "Am vorbit cu dumnealui si mi-a explicat ca este vorba despre un litigiu comercial dintre o persoana fizica - reclamant si o persoana juridica. A mai spus ca din cauza unui blocaj financiar firmele sale nu si-au mai putut onora contractele. Nu ne-am verificat candidatii sau firmele acestora, asa ca nu aveam de unde sa cunoastem despre aceasta situatie", a explicat Moisescu, spunind ca Turtoi nu va fi retras din cursa electorala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu