Candidatul şpăgar la BAC, condamnat cu suspendare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Candidatul şpăgar la BAC, condamnat cu suspendare

Închisoare cu suspendare în dosarul "Mită la BAC" pentru elevul care a dat bani ca să poată trece de examen. Văsii Iulian, elevul care a luat BAC-ul cu ajutorul a 2.500 lei, sumă care a ajuns la profesorii examinatori, a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare. Condamnarea a fost dată de Tribunalul Brăila, elevul judecat pentru dare de mită având obligaţia de a presta muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primariei Viziru. "Prin decizie penală, Tribunalul Brăila a hotărât următoarele: Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi cu inculpatul Văsii Iulian şi îl condamnă pe acesta la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Viziru, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Obligă pe inculpat la plata sumei de 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat", se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Judecătorii au atras atenţia inculpatului că, în perioada supravegherii, are anumite obligaţii. În primul rând, Iulian Văsii trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Brăila, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă. Instanţa a atras atenţia condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune în conformitate cu prevederile legale, existând riscul revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere dacă nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligatiile impuse. Soluţia este definitivă, după cum precizează procurorii anticorupţie. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi dosarul aferent au fost trimise în instanţă de către DNA.
Iulian Văsii făcea parte dintre candidaţii din alte promoţii care nu reuşea cu niciun chip să ia bacalaureatul. El a susţinut acest examen şi în 2012 şi în 2013 dar nu a reuşit să ia notă de trecere. Abia în 2014, în toamnă, a obţinut media 6,1, dar, cu ajutor. Iulian Văsii a fost elev la Colegiul Tehnic Istrati, fiind absolvent al profilului Tehnician Transporturi.

Profesorii acuzaţi că au luat mită, în aşteptarea sentinţei

Dosarul "Mită la BAC" în care acuzaţii sunt inspectorul de matematică Mirela Manuela Diaconescu şi profesorii corectori Daniela Haret şi Valentin Damian este pe rolul instanţei, următorul termen de judecată la Tribunalul Brăila fiind stabilit pentru data de 10 martie 2015.
În luna noiembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inspectorului de matematică, Mirela Manuela Diaconescu, pentru complicitate la luare şi dare de mită. Profesorii corectori, Daniela Haret şi Valentin Florin Damian, sunt judecaţi pentru luare de mită. Iulian Văsii, elevul care a luat BAC-ul cu ajutorul a 2.500 de lei, şi-a recunoscut fapta în faţa procurorilor.
Potrivit procurorilor anticorupţie, la data de 28 august 2014, inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin, în calitate de profesori corectori la examenul de bacalaureat, având ajutorul inculpatei Diaconescu Manuela Mirela, inspector şcolar la disciplina matematică, au solicitat şi au primit, de la inculpatul Văsii Iulian, suma de 2.500 lei pe care cei doi au împărţit-o. "Banii au fost ceruţi şi primiţi astfel încât, la teza scrisă susţinută la disciplina matematică, inculpatul Văsii Iulian, candidat la examen, să obţină o notă mai mare decât cea pe care o merita şi, implicit, o medie de promovare a examenului de bacalaureat. În cursul urmăririi penale, inculpatul Văsii Iulian a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei, care a fost înaintat instanţei competente", se arată în comunicatul DNA.
În prezent, toţi cei trei profesori acuzaţi se află sub măsura controlului judiciar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro