Mergi la conţinutul principal

Candidatii la Primarie si solutiile lor la problema mopedelor

Problema mopedelor devine din ce in ce mai acuta, asta e clar. Avind in vedere faptul ca, in general, utilizatorii de motoscutere ignora regulile de circulatie, ii sfideaza pe ceilalti participanti la trafic si isi bat joc de pietoni, multe acuzatii se indreapta inspre administratia locala care nu ar gestiona tocmai bine problema. In acest context, am fost curiosi sa aflam ce solutii au candidatii la Primaria municipiului referitor la acest aspect. Raspunsurile au venit prompt, cu solutii mai mult sau mai putin viabile, unele mergind pe ideea amenajarii unor spatii speciale in care mopodistii sa se poata "da" in voie, altele vizind modificarea legislatiei din domeniu, astfel incit mopedistii sa fie trasi la raspundere pentru atitudinea lor in trafic.

Amenajarea unei piste speciale

Candidatul PSD, senatorul Aurel Simionescu, a venit cu solutia amenajarii unei piste pe care mopedistii sa se dea in voie: "Exista o solutie si sper sa fiu eu acela care o va aplica, dar asta presupune si un anumit grad de civilizatie din partea mopedistilor. Solutia ar fi amenjarea unei piste de un km lungime, undeva la marginea orasului, unde nu numai mopedistii dar si cei cu motociclete sau amatorii de curse de masini sa se dea in voie, fara sa mai deranjeze pe nimeni cu zgomotul si fara a mai pune in pericol viata sau integritatea fizica sau materiala a celorlati participanti la trafic. Acolo nu ar deranja pe nimeni. In acest mod ai putea apoi sa iei si masuri coercitive impotriva lor. Adica, daca ai unde sa te dai si tu mergi cu mopedul prin alta parte si faci alte minunatii, evident ca pot sa iau masuri impotriva ta. Dar asa, ei nu au unde sa se plimbe cu ele, asa ca mi s-ar parea absurd sa te iei acum de ei, cind chiar nu au unde sa se duca in alta parte. Asta tine strict de administratie. Trebuie sa le creezi conditii si daca nici atunci nu se comporta cum trebuie, atunci sa le aplici masurile coercitive".

Supraveghere video

Candidatul PRM, viceprimarul Mihai Danut, vine cu solutia supravegherii video a intersectiilor si a strazilor importante din municipiu: "Eu am un proiect, cu o firma privata, care pe banii ei e de acord sa instaleze pentru inceput, pentru un an de zile, in intersectiile mari, pe strazile importante si in locurile unde se stie ca se tin curse de masini si de motociclete, camere video cu infrarosu. Asta ar putea face posibila si monitorizarea pe timp de noapte a celor care deranjeaza linistea publica si care se comporta haotic in trafic. Cred ca in trei luni i-am linisti daca Politia ar avea dovada ca au incalcat regulile de circulatie sau de ordine publica. Aceleasi camere ar supraveghea si zonele in care se arunca de obicei gunoi, dar si monumentele istorice care sint vandalizate. Cred ca aceasta masura ar da un randament maxim si ar fi rezolvarea la mai multe probleme. Daca municipalitatea si Politia ar fi multumite de cum merge treaba, atunci firma respectiva ar instala camere, pe bani europeni cu cofinantare de la bugetul local, pe mai toate strazile din Braila, sa putem monitoriza cum trebuie ce se intimpla".

Amenajarea unei benzi speciale de mers

Candidatul independent Nita Nicu s-a gindit la amenajarea unei benzi speciale de mers pentru mopedisti: "Este evident ca nu o sa se poata amenaja asa ceva pe toate drumurile pentru ca este imposibil, infrastructura existenta nu permite asa ceva. Dar pe strazile mari, pe arterele importante, s-ar putea. La fel si prin parc, ca sa nu mai mearga printre copii sau printre cei care alearga, fac sport...Pentru ca nici nu le putem lua dreptul de a circula cu asa ceva. Dar trebuie bine organizata treaba asta, ca sa nu mai deranjeze pe restul".

Modificarea legislatiei

Candidatul PNTCD, Simona Draghincescu, s-a gindit la modificarea legislatiei rutiere pentru o mai buna gestionare a fenomenului: "Ar trebui sa fie obligati sa urmeze niste ore de legislatie rutiera, sa dea o testare, in baza careia sa li se elibereze un fel de adeverinta, fara de care sa nu aiba dreptul de a circula. Daca incalca legea, sa li se ridice adeverinta si sa fie obligati sa se reintoarca la cursuri si la testare. Pentru ca altfel nu se poate".

Tot amenajarea unei benzi speciale

Candidatul PNG - CD Ionel Alexandru s-a gindit tot la amenajarea unor benzi speciale de mers pentru mopedisti, desi este constient ca la actuala infrastructura este, practic, imposibil: "Problema in orasul asta nu sint ei, ci faptul ca nu avem o strada ca lumea. Intii trebuie refacute strazile si apoi amenajate benzi pentru biciclisti, mopedisti si motociclisti".

Mai multi politisti la Rutier

Candidatul PIN, Florin Comsa, crede ca solutia ar fi marirea numarului de politisti rutieri: "Eu cred ca asta ar rezolva problema. Angajarea de mai multi politisti la Serviciul Rutier, dar si la Politia Comunitara. Altcumva nu vad cum s-ar rezolva. Mai multi politisti pe strazi".

Asigurari pentru mopedisti

Candidatul PER Braila, Dan Paun, considera ca obligativitatea incheierii asigurarilor si in cazul mopedistilor ar mai rezolva cit de cit problema: "Mopedele sint cele mai poluante mijloace de transport, pentru ca ard uleiul. Sint foarte periculoase, cei care le conduc habar nu au de reguli de circulatie. Asa ca, in primul rind, ar trebui sa fie obligati sa faca asigurari, apoi mopedistii ar trebui sa treaca niste teste pentru a obtine un fel de permis, ceva, pentru a le conduce. In plus, daca cumuleaza amenzi neplatite echivalente sau mai mari decit valoarea scuterului, acesta sa fie confiscat de catre autoritati. In unele orase din lume, mopedele sint interzise pentru ca au fost folosite la furturi. Treceau in goana, pe trotuar, pe linga femei si le smulgeau posetele, in unele cazuri victimele fiind ranite foarte grav".

Circulatie restrictionata

Candidatul PFD, Visinel Ganea, crede ca circulatia mopedelor ar trebui restrictionata: "Politia ar trebui sa se puna mai tare cu amenzile pe ei. Apoi, ar trebui sa nu aiba voie sa circule in intervalul orar in care circulatia e la virf si nici pe strazile intens circulate. Asa s-ar mai evita cit de cit accidentele".
In ceea ce ii priveste pe candidatii ceilalti, mai precis - Gheorghe Obreja - PC, Lucian Tilea - independent, Daniela Vasioiu - independenta, Costel Tabac - PNDC, Constantin Cibu - PNL si Eugen Badalan - PDL, acestia nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro