Mergi la conţinutul principal

Candidatii la Primarie, despre saracie

Cind este vorba despre saracia din Braila, autoritatile au toate ceva de spus. Miercuri, ziarul nostru publica un articol care ilustra, in cifre, care este amploarea acestui fenomen in municipiu. In materialul respectiv aratam ca aproximativ 90.000 de braileni din judet au venituri sub 500 de lei, iar dintre acestia, 40.000 sint numai in municipiu. Vorbim despre pensionari, someri, beneficiari de venit minim garantat, dar si angajati care lucreaza pe un salariu sub minimul pe economie si care traiesc la limita saraciei. In acest context, i-am intrebat, ieri, pe cei doi candidati la Primarie, ramasi in turul II, in ce mod poate ajuta primarul municipiului la reducerea saraciei din Braila si, implicit, la imbunatatirea situatiei celor amintiti. Iata si raspunsurile lor:
* Constantin Cibu, candidat PNL la Primarie, actual primar -
"Trebuie sa remarcam inca de la inceput ca acest fenomen al saraciei, ce inca persista, din pacate, este mult mai profund la nivelul judetului, decat in municipiul Braila. Este suficient sa ne uitam pe cifre: 587 de persoane din municipiu primesc venitul minim garantat, in timp ce numarul beneficiarilor din judet atinge 5.000, adica de aproape zece ori mai mult. Proportia se pastreaza si in cazul somerilor: in municipiu sint 700, iar in judet, de sapte ori mai mult, adica 4.900. Si toate acestea, in conditiile in care populatia municipiului Braila este egala cu cea din restul judetului. Eu nu am sa va spun ce cred ca ar trebui facut pentru combaterea saraciei, ci lucrurile pe care le-am realizat deja. Cantina de Ajutor Social a fost una dintre modalitatile de a intinde o mina familiilor nevoiase, batrinilor fara venituri. In 2004, la preluarea mandatului, peste 1.800 de braileni se aflau in situatia de a trece zilnic pe la cantina sociala. Astazi, numarul beneficiarilor este de 456. Alocatia de hrana s-a dublat in ultimii patru ani, ajungind la 6 lei noi pe zi, pentru fiecare persoana. In grija noastra se afla si alti 455 de asistati, ce locuiesc in patru camine, finantate integral de Primarie. Una dintre prioritatile mele in cei patru ani de mandat a reprezentat-o ajutorul acordat categoriilor sociale intr-adevar defavorizate, a copiilor si adultilor cu handicap grav, aflati in imposibilitatea de a-si asigura traiul zilnic. Pentru ei, lucreaza 900 de angajati ai Directiei de asistenta sociala, care le sint asistenti personali si care incearca sa le faca traiul suportabil. In plus, in centrul de zi “1 Iunie”, 20 de copii din familii nevoiase beneficiaza de servicii de zi, supraveghere, masa calda, consiliere si sprijin in pregatirea temelor, servicii pentru care municipalitatea plateste 43.100 lei noi, numai in acest an. Pentru Fundatia “Trebuie”, unde sint ocrotiti 23 de tineri cu dizabilitati, platim toate utilitatile si o masa calda, zilnic. In parteneriat cu Fundatia “Lumina”, suportam servicii de ingrijire la domiciliu si consiliere a 50 de persoane virstnice, aflate in incapacitate de a se descurca singure. Cu siguranta, insa, cele mai importante si mai bine primite ajutoare au fost subventiile de incalzire, acordate in iarna 2007-2008, de care au beneficiat 26.000 de braileni, pentru energia termica, 9.200 de persoane, in cazul gazului metan, peste 6.000 de familii care folosesc lemne pentru foc. Alte 11 miliarde de lei vechi au plecat catre cei care au avut nevoie de ajutoare sociale de urgenta. In fine, unul dintre lucrurile pe care le-am promis acum patru ani si l-am aplicat a fost sa acordam pensionarilor abonament pentru transportul in comun, in total 24.000 de abonamente".

"Ar fi de dorit un parteneriat, pe acest domeniu, cu biserica"

* Aurel Simionescu, candidat PSD la Primarie - "Din punctul meu de vedere, ar fi de dorit o externalizare a activitatii cantinelor sociale si a unui parteneriat, pe acest domeniu, cu biserica. Spun asta pentru ca, in opinia mea, consiliile parohiale, preotii, stiu foarte bine situatia din fiecare parohie, care sint cu adevarat saracii din zona. Preotii umbla din casa in casa si stiu exact unde este nevoie de ajutor, de asistenta sociala, evitindu-se astfel si anumite aspecte subiective, cum ar fi ca unul maninca la cantina saracilor si are masina la poarta sau vine sa-si incaseze ajutorul social si are miinile pline de inele. Eu consider ca daca analizam problema saracilor orasului, putem deosebi doua aspecte: unul este legat de cei care nu au un loc de munca si pentru care trebuie gasite solutii ca sa-si gaseasca o slujba, sa aiba un salariu din care sa traiasca decent si sa-si poata intretine familia si astfel sa devina din consumator de protectie sociala, furnizor de protectie sociala. In acest aspect, se poate colabora cu agentii economici, cu serviciile sau directiile din subordinea Primariei, pentru a-i ajuta pe oameni sa-si gaseasca locuri de munca. Pe de alta parte, exista insa si oamenii care au probleme de sanatate, cu handicap, care intr-adevar nu pot munci. Acolo, trebuie sa ne mobilizam si sa le asiguram cele necesare traiului - si ma gindesc aici nu numai la o masa calda, ci si la lemne pentru foc, iarna, sau alte astfel de chestiuni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro