Deşi la "Saligny" au fost deja daţi afară din examen doi candidaţi la evaluarea competenţelor de comunicare în limba română, pentru că au intrat cu telefoanele mobile în sala de examen, la aceeaşi şcoală, ieri, a mai fost eliminat un candidat pentru acelaşi motiv. În plus, tot ieri, au întârziat şapte candidaţi de la diverse şcoli şi nu au mai fost primiţi în sala de examen, ceea ce înseamnă că şi cei şapte au pierdut examenul. "Voi încerca să-i ajut pe cei şapte, pentru că unii sunt din mediul rural şi au avut probleme cu transportul. Am făcut deja cerere către Ministerul Educaţiei să ni se permită să le dăm subiectele de rezervă. Dacă se aprobă, deşi şansele sunt mici, ei vor putea susţine aceste probe scrise mâine sau poimâine (n.r. azi sau mâine)", a explicat inspectorul adjunct Romeo Mocanu.
La această probă de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă modernă au fost înscrişi 1.754 de candidaţi. Ei au trecut ieri, între orele 12.00 - 14.00, prin emoţiile examenului, au susţinut probele scrise din cadrul acestei evaluări. Prima dată au fost puşi să asculte un text în limba modernă respectivă, apoi să răspundă la câteva chestiuni legate de textul respectiv, fapt care dovedea înţelegerea acelui text audiat. Proba a durat aproximativ 20 de minute, apoi, după o scurtă pauză, candidaţii au intrat din nou în sală pentru proba scrisă propriu-zisă, în care trebuia să dovedească o bună cunoaştere a limbii respective dar şi creativitate. De mâine, vor începe probele orale, planificate să se desfăşoare pe parcursul a două zile, 26 iunie, când vor fi evaluaţi 1.428 de candidaţi, şi 27 iunie, când vor mai fi de evaluat numai 326 de candidaţi. De remarcat faptul că la această probă de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă modernă aproximativ 10% dintre candidaţi şi-au echivalat examenul cu un certificat internaţional. Cele mai multe echivalări cu certificate internaţionale sunt la "Murgoci" şi "Bălcescu", după care urmează "Iorga", "Cerna"cu trei şi Liceul de Artă şi "Brâncuşi" cu câte unul.
Prima probă scrisă, la limba şi literatura română, va avea loc luni, 2 iulie, iar proba scrisă obligatorie a profilului se va susţine pe 4 iulie. Atunci, absolvenţii de profil real vor da proba la matematică, iar cei de la profil uman, la istorie. Proba la alegere a profilului şi specializării se va susţine pe 6 iulie. Rezultatele preliminare se afişează pe 8 iulie, iar rezultatele finale, după contestaţii, se vor afla pe 13 iulie.