• la proba de competenţe digitale, un elev de la Liceul “Moisil” a fost eliminat din examen după ce a fost prins cu telefonul mobil asupra sa
Proba de evaluare a competenţelor digitale s-a încheiat prost pentru un elev al Liceului Tehnologic “G. Moisil”. Tânărul a intrat cu telefonul mobil în sala de examen, fiind suprins de supraveghetori când încerca să sune pe cineva.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, candidatul a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă. Chiar dacă a încercat sau nu să copieze, metodologia spune clar că “elevii nu au voie cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare”. Candidaţii sunt obligaţi să îşi lase obiectele interzise în sala de depozitare a obiectelor personale. “Cei care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Mai mult, candidaţii nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat”, se mai precizează în metodologia de examen.
Acesta a fost singurul caz nefericit înregistrat la proba de evaluare a compenteţelor digitale.
Rezultatele elevilor la proba digitală
Proba s-a desfăşurat pe 16, 19 şi 20 februarie în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal, iar rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. În funcţie de punctajul obţinut, se stabileşte nivelul de competenţă digitală a candidatului, după cum urmează: 0-10 puncte - nu se acordă atestat, 11-30 puncte - utilizator începător, 31-55 puncte - utilizator de nivel mediu, 56-74 puncte - utilizator avansat, 75-100 puncte - utilizator experimentat.
Potrivit centralizării realizate de IŞJ Brăila, la probă au fost aşteptaţi 1.732 de candidaţi, unul fiind eliminat şi 45 absenţi. Rezultatele arată că 196 de candidaţi nu au primit atestat, 261 au primit nivel începător, 641 nivel mediu, 374 nivel avansat şi 241 nivel experimentat.
Precizăm că 148 elevi şi-au echivalat proba de competenţe digitale, în baza unui certificat ECDL (European Computer Driving Licence) sau CERTIPORT (Internet and Computing Core Certification) şi nu au mai dat această testare.
Probele orale la bac s-au încheiat ieri cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. La fel ca la competenţele digitale, 140 de elevi care au certificate de competenţe într-o limbă străină nu au mai susţinut testarea. Conform examenului de bacalaureat 2018, probele scrise se vor desfăşura în vară.
Până atunci, în mai puţin de două săptămâni elevii vor susţine simulările naţionale. În perioada 5 - 7 martie 2018 va avea loc simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII), iar în intervalul 19 - 22 martie 2018 va avea loc simularea probelor scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat.
Potrivit unei centralizări efectuate de MEN, la simulări sunt aşteptaţi să participe cei aproape 500.000 de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a.