• ieri, la proba de matematică, un candidat a fost surprins încercând să copieze şi a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă • astăzi, absolvenţii susţin ultima testare scrisă din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului
Proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie, s-a desfăşurat, ieri, la cele două centre de examen din Brăila: “Neniţescu” şi LPS. Candidaţii au susţinut testarea la matematică (real) sau istorie (uman).
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, la probă au fost prezenţi 276 de asolvenţi, din cei 365 înscrişi. Un candidat care susţinea examenul în centrul de la “Neniţescu” a fost surprins încercând să copieze şi a fost eliminat din examen. Potrivit metodologiei, candidaţii eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Călinescu, Rebreanu, Sadoveanu şi Petrescu, autorii care au “picat” la română
Luni, 21 august, candidaţii au susţinut prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, cea la limba şi literatura română. La subiectul al treilea - eseul, absolvenţii de la profilul uman au avut de prezentat tema şi viziunea despre lume într-un text narativ aparţinând lui George Călinescu sau Mihail Sadoveanu. Cei de la profilul real au avut de ales între Liviu Rebreanu şi Camil Petrescu.
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar, la proba de limba română niciun absolvent nu a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă.
În sesiunea de vară, la subiectul al treilea, candidaţii de la uman au avut de caracterizat relaţia dintre două personaje dintr-un roman scris de Marin Preda, iar cei de la real au avut de caracterizat un personaj, la alegere, dintr-o operă aparţinând lui Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu.
Astăzi are loc ultima probă la bac
Probele scrise din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat se încheie astăzi. Candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării şi au putut alege între următoarele discipline: geografie, fizică, chimie, biologie, informatică, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie.
Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) începe vineri, 25 august. Evaluarea competenţelor digitale se va derula în zilele de 29 şi 30 august, urmând ca evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională să se desfăşoare în zilele de 30 şi 31 august.
Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 - 20:00) au loc în data de 1 septembrie, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 6 septembrie.
În sesiunea a doua, la bac s-au înscris 548 de absolvenţi de liceu, aceştia fiind candidaţi care nu au promovat în prima sesiune sau în sesiunile anterioare sau nu au intrat în examenul din vară din cauza corigenţelor. La nivel naţional, s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu.
Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să susţină toate probele scrise şi cele de evaluare a competenţelor şi să obţină media generală 6 la testările scrise