Candidații PSD Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Alegerile Parlamentare. Cu listele la vedere

Candidații PSD Brăila

• PSD-iștii brăileni au aprobat în cadrul Consiliului Politic Județean, pe 13 septembrie, lista cu propuneri de candidați pentru Senatul României și pentru Camera Deputaților • la Senat, lista este deschisă de Sorin Moise, secretar de stat la Ministerul Agriculturii • la Cameră, locul 1 este ocupat de viceprimarul Doinița Ciocan, urmată de actualul deputat Florin Mircea și de antreprenorul Vasilică Priceputu (foto în ordine de la stînga la dreapta) • social-democrații ne-au pus la dispoziție CV-urile celor aflați pe locurile eligibile • atât președintele PSD Brăila Francisk Iulian Chiriac (șeful CJ Brăila), cât și primarul Marian Dragomir, liderul municipalei social-democraților brăileni, s-au arătat încrezători că brăilenii vor aprecia calitatea și profesionalismul celor pe care i-au propus pentru Generale

 

Consiliul Politic Județean al PSD Brăila a aprobat pe 13 septembrie listele cu candidați pentru Alegerile Parlamentare care se apropie cu pași repezi. Este vorba despre propuneri atât la Senat cât și la Camera Deputaților, care ar trebui validate de conducerea centrală a social-democraților.

Așa cum am anunțat într-o altă ediția online a cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, lista completă propusă de PSD Brăila pentru Senat arată în felul următor: pe primul loc se află Sorin Moise (44 ani), secretar de stat la Ministerul Agriculturii, de profesie inginer. Acesta este vicepreședinte în cadrul Biroului Politic Județean (BPJ) al PSD. Pe locul doi se află Adrian Marius Rîndunică (36 de ani), director executiv al Casei Județene de Pensii (administrator public), fost secretar de stat în Ministerul Muncii și jurist de profesie. Acesta este simplu membru de partid, la fel ca următorii doi de pe listă. Pe locul 3 se află Dan Vărzaru (43 de ani), consilier municipal și medic de profesie. Pe locul patru se află Mirela Andreea Marcu (33 de ani), de asemenea medic.

La Camera Deputaților, locul 1 de pe listă este ocupat de Doinița Ciocan (64 de ani), viceprimar, economist de profesie, vicepreședinte BPJ PSD și președinta organizației de Femei a social-democraților brăileni. Pe locul doi se află Florin Mircea (44 de ani), actual deputat, economist de profesie și secretar executiv al PSD Brăila. Cel de pe poziția a 3-a este Vasilică Priceputu (47 de ani), inginer de profesie, administrator de firmă, membru de partid. Pe locul patru se află primarul orașului Ianca, George Fănel Chiriță (53 de ani), inginer de profesie, vicepreședinte BPJ sau fost primar, având în vedere că locul îi va fi luat de Ionel Epureanu, tot PSD,  la Primărie. Pe locul cinci se află Teodora Raluca Culea (29 de ani), jurist de profesie, actualmente șef Cabinet Parlamentar, vicepreședinte BPJ și președinte al TSD Brăila. Poziția a șasea este ocupată de Cristiana Voineag (42 de ani), actual consilier municipal, medic și membru al Consiliului Politic Județean (CPJ). De asemenea, pe locul șapte, Răzvan Popescu (42 de ani), economist de profesie, subsecretar de stat, membru CPJ.

Ar trebui precizat și faptul că Vărzaru și Voineag vor rămâne consilieri municipali și în noul mandat, din octombrie 2024. Totodată, Marcu, Priceputu și Culea au locuri pe lista de la Consiliul Județean în noul mandat.

 

Cum se prezintă «vârful de lance» al PSD Brăila pentru Senat

Social-democrații brăileni ne-au transmis CV-urile celor care ocupă pozițiile eligibile pe liste. Iată, deci, cu ce se ocupă și ce studii au posibil viitorii parlamentari de Brăila.

Cel de pe prima poziție la Senat, Sorin Moise, este secretar de stat în Ministerul Agriculturii, începând cu 1 ianuarie 2022. Potrivit CV-ului său, acesta se ocupă cu mai multe activități de coordonare în cadrul ministerului. Ca înlocuitor al ministrului, coordonator de agenții și direcții generale din cadrul MADR, a participat și continuă să meargă la ședințe de Guvern, întâlniri cu grupuri de lucru interministeriale, întâlniri cu asociații de fermieri, producători agricoli, ambasadori, a participat la conferințe și târguri internaționale etc. Moise notează și că a elaborat produsul de finanțare ”de trei ori Subvenția” destinat beneficiarilor schemelor de sprijin implementate de APIA ”SAPS”, pentru facilitarea accesului la finanțarea capitalului de lucru în agricultură.

Însă este interesant de văzut parcursul profesional al lui Moise până să ajungă la minister. În perioada octombrie 2012 și până la numirea sa în cadrul Guvernului, acesta a fost director al OJFIR Brăila. Totuși, la începutul carierei, din 2005 și până în 2012, Moise a fost agent coordonator asigurări agricole, apoi inspector asigurări agricole la SC Generali Asigurări SA București până prin 2007, când a devenit director vânzări, poziție pe care a ocupat-o în cadrul mai multor firme (SC Suntory SRL București, SC Agricover SRL București, SC Sisfro SRL Brăila). Totodată, din 2004 și până în 2012 a fost și administratorul societății SC Sorifan SRL, din Tufești, Brăila.

Moise a absolvit Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Brăila, profilul Economic, specializare Finanțe-Contabilitate. Are diplomă de licență ca inginer diplomat la Facultatea de Agricultură, în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. De asemenea, studii de Masterat în Managementul Afacerilor, la Facultatea de Management Marketing în Afaceri, din cadrul Universității Constantin Brâncoveanu, Pitești.

Potrivit CV-ului său, Moise cunoaște limba engleză, dar și limba franceză.

 

Cu ce se laudă primii trei de pe lista PSD Brăila pentru Cameră

Pe prima poziție de pe lista pentru Camera Deputaților este Doinița Ciocan, actual viceprimar al municipiului. Aceasta este căsătorită și are un copil. În ceea ce privește studiile, Ciocan a absolvit Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice, București (1979-1983). De asemenea, are master la Institutul Național de Administrație, București (2003-2004) și notează la cunoașterea de limbi străine: engleza și franceza.

Doinița Ciocan este viceprimar al Municipiului Brăila din 2008 până în prezent, unde a coordonat activități ale direcțiilor și serviciilor din cadrul Primăriei, după cum precizează în CV. Înainte însă, aceasta a lucrat la Oficiul Județean de Turism Brăila între 1983-1991 ca economist coordonator al activității de cazare și prestări servicii, între 1991-2001 a fost șef al Departamentului Strategii și Relații cu Agenții Economici în cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila. Mai departe, între 2001-2004 a fost director executiv la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Brăila. În perioada 2005-2008 a fost consultant marketing la SC Pan Euro Invest SRL Brăila, iar între 2007-2008 până când a devenit viceprimar, a activat ca director executiv la SC Intermedieri Financiare SRL.

Ciocan a fost consilier local municipal în perioada 2004-2008. De asemenea, între 1992-1993 a lucrat ca asistent la Catedra de Prognoză Economică din cadrul Facultății de Management ”Constantin Brâncoveanu”.

Cel de pe locul al doilea pe listă este Florin Mircea, deputat aflat cumva la al doilea mandat. Spunem cumva, deoarece acesta a ajuns în Parlamentul României prima dată cu un mandat incomplet, început în iunie 2019 și până în decembrie 2020, fiind următorul membru supleant pe lista PSD de la vremea respectivă, după plecarea lui Mihai Tudose în Parlamentul European. Ulterior, din decembrie 2020 și până în prezent acesta s-a aflat pe un loc eligibil pe listă și a prins un mandat întreg în Camera Deputaților.

Înainte de a deveni parlamentar, Mircea și-a început activitatea ca economist la Regia Autonomă ”Administrația Zonei Libere” Brăila, în perioada 2002-2004. Din 2004 și până în 2008 a fost șef birou senatorial. Din iulie 2008 a revenit la ”Zona Liberă”, dar ca director exploatare-investiții, până în 2009. În perioada 2008-2012 acesta a fost consilier județean. Între 2009 și 2014 a activat ca Director General și Președinte al Consiliului de Administrație la RA Zona Liberă Brăila. Între 2009 și 2019 a fost membru în CA la Zona Liberă. Din ianuarie 2015 și până în iunie 2019 a fost Director General la aceeași entitate. Între iunie 2016 și mai 2019 a fost din nou consilier județean. În acest context între 2016-2018 a fost membru în CA la Spitalul Județean de Urgență Brăila. Între 2018 și 2019 membru în CA la Muzeul Brăilei ”Carol I”, până când a fost promovat în Parlament.

Florin Mircea are diplomă de economist licențiat în management și legislație în administrație, în cadrul Facultății de Management și Marketing în Afaceri Economice la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu”, Pitești. De asemenea, diplomă de master în administrație publică la aceeași facultate. PSD-istul însă notează în CV și o serie de cursuri de formare profesională pe care le-a urmat ulterior. Curs de manager proiect acreditat de Ministerul Educației, certificat de absolvire al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, competențe antreprenoriale, programe postuniversitare etc. Mircea informează că știe bine engleză și franceză la nivel de începător.

Cel de pe poziția a treia pe listă este Vasile Priceputu, antreprenor brăilean. Acesta a absolvit Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, Universitatea ”Transilvania” Brașov (1995-2000) și are master în Managementul Afacerilor la Univeristatea ”Constantin Brâncoveanu” (2005). De asemenea, a urmat mai multe cursuri de formare profesională. Priceputu bifează că știe doar limba engleză.

În ceea ce privește segmentul profesional, acesta este administrator al patru firme: SC Pricons Development SRL Brăila (din 2000), SC Pricons SRL Brăila (din 2004), SC Pricons Agriculture SRL Brăila (din 2008) și SC Fiveset Auto SRL Brăila (din 2010). Este vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România din 2014, președinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri din Brăila din 2015 și a fost președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România între 2014-2016. Totodată, președinte al Young Entrepreneurs Organization of the European Union (JEUNE) între 2014-2016 și președinte al Clubului Sportiv ”Viitorul” Ianca din 2009. Firmele pe care le conduce au ca profiluri de activitate: agricultura (producție și procesare agricolă), acvacultura și dezvoltare imobiliară.

 

Șefii PSD Brăila, încântați de proprii candidați, dar cu ținta pe PNL

Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” și întrebat în legătură cu listele pe care organizația județeană a PSD Brăila a decis să mizeze la Alegerile Parlamentare, Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean și al social-democraților brăileni, s-a arătat mai mult decât încântat. Acesta a afirmat că listele sunt foarte echilibrate, atât la Senat cât și la Cameră, formate din profesioniști.

”Bineînțeles, listele mi se par foarte bune, atât timp cât colegii mei din cadrul Consiliului Politic Județean i-au dat ok-ul. Mi se pare o listă foarte echilibrată. Și cu doamne, și cu tineri, și cu bărbați. Sunt oameni profesioniști, cu un CV foarte bun în spate. Și eu am încredere că toți colegii noștri de la PSD care vor ajunge în Parlamentul României vor face așa cum au făcut și ceilalți colegi social-democrați: lucruri bune pentru județul nostru și vor promova proiectele pe care le au județul și municipiul Brăila”, a declarat Chiriac.

Acesta a precizat că deocamdată este vorba despre propunerile organizației PSD Brăila, care potrivit procedurii partidului, au fost înaintate către Centru și ar trebui validate de conducerea centrală în cadrul Consiliului Politic Național.

Chiriac a dorit să compare listele propuse de social-democrați cu cea a PNL Brăila, ba chiar a acuzat că doar parlamentarii PSD și-au făcut treaba în mandatul actual.

”Față de ceilalți parlamentari care au fost și nu au făcut absolut nimic pentru acest județ... Indiferent de ceea ce declară ei prin presă. Lucrurile și dovezile sunt foarte clare din cadrul Parlamentului. Colegii mei și-au făcut treaba în Parlament și au susținut de fiecare dată proiectele, ale partidului și ale județului și municipiului. Dar noi nu ne autopropunem ca domnul Popa să fim noi cap de listă. Cum spuneam, dacă e să facem o comparație între lista de la PSD și lista de la PNL, «Ferească sfântul» să ajungă oamenii aceia prin Parlament! Ei nu știu să se miște prin Brăila, dar prin Parlamentul României! E unul, parlamentar acum, care vrea încă să mai fie. A descoperit și el lifturile pe la Parlament și îi place să se plimbe cu ele pe acolo!”, a mai declarat Chiriac, ironic.

La rândul său, primarul Marian Dragomir, liderul municipalei PSD Brăila, ne-a transmis că pentru el de această dată chiar este vorba despre o listă specială, deoarece a lucrat cu foarte mulți dintre colegii propuși și îi consideră mai mult decât potriviți să ajungă în Parlament.

”Echipa de parlamentari PSD nu numai că este formată din colegi, dar pentru mine are ceva special. Sunt oameni alături de care am construit în oraș, am colaborat sau au susținut proiectele primăriei. Cu unii am legat prietenii iar cu alții am colaborat excelent ani de zile pe proiecte concrete care s-au transformat în fapte”, a declarat primarul Brăilei.

Și Dragomir a dorit să facă o comparație între listele de candidați pentru Alegerile Parlamentare ale PSD și lista pentru Cameră aprobată de liberali.

”Spre deosebire de un deputat de la alt partid care citește greu urmărind cu degetul sau face dezacorduri gramaticale făcând de rușine brăilenii, acești oameni au finalizat cursurile universitare în mod real. Ei au demonstrat în mediul privat sau în administrație și împreună vom susține proiecte pentru oameni și modernizarea infrastructurii în Brăila”, a mai spus și Dragomir.

Reamintim că pe 25 august și liberalii brăileni și-au stabilit lista de candidați, însă doar pentru Camera Deputaților. Pe prima poziție președintele organizației județene, deputatul Alexandru Popa, pe locul doi Marius Mitescu (notar). Pe locul 3 sportivul Dan Căpățînă, președintele interimar al organizației municipale a PNL Brăila. Mihaela-Cici Bolovan, șefa IȘJ Brăila, pe locul 4. Iar pe poziția 5 Alexandru-Vlăduț Bașno, medic stomatolog. La Senat nu s-a stabilit nimic deoarece, conform unor surse demne de încredere, s-ar putea să avem un ”parașutat” de la București, ceea ce aruncă Brăila mult înapoi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro