Candidaţii sar cu declaraţii şi promit rezolvarea problemei câinilor comunitari | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Candidaţii sar cu declaraţii şi promit rezolvarea problemei câinilor comunitari

Problema strângerii câinilor vagabonzi de pe străzile Brăilei pare să fi devenit tema de campanie numărul 1 a aspiranţilor la fotoliul de primar al urbei. Ideea a fost dezbătută, recent, în diverse conferinţe de presă la PSD, ALDE, precum şi PNL. Primul care a deschis "Cutia Pandorei" a fost edilul-şef Aurel Simionescu. Plecând de la ideea că mai multe asociaţii de iubitori de animale au contestat la nivel naţional legea ce permite eutanasierea patrupedelor după anumite criterii, primarul a punctat că strângerea câinilor de pe stradă nu va fi posibilă nici în viitorul mandat. "Nu e vorba doar de Brăila, să ne înţelegem bine! Eu am fost unul dintre cei care au discutat, m-am zbătut pentru a rezolva asta. Dar, atâta vreme cât lucrurile rămân în aer, cât asociaţiile iubitorilor de animale contestă în cascadă hotărârile de Guvern, normele metodologice, orice se poate contesta... Atâta vreme cât dacă trecem la un format de eutanasiere, dacă trecem la un format de strângere de pe domeniul public al câinilor protejaţi de astfel de asociaţii, avem plângeri penale şi toate felurile de minuni... Atâta vreme cât partea de sterilizare, când am făcut-o, o ştiţi şi dumneavoastră pentru că a fost publicată şi răspublicată, nu s-a bucurat de mare succes... Atâta vreme cât în momentul în care am discutat despre adopţii au fost 10 adopţii în 2 ani de zile, lucrurile nu vor putea să fie... Se va diminua categoric numărul câinilor. Adică încet - încet se va întâmpla lucrul ăsta, dar dacă discutăm despre a rezolva în sensul să nu mai existe câini pe stradă, este o problemă la nivel naţional şi probabil că va trebui să fie într-un fel asumată de toată lumea, dacă vrem să o facem într-un fel oarecare. Să existe un moment zero, după care să se poată discuta despre lucrul ăsta", a declarat Simionescu, subliniind că acest aspect a fost discutat la nivelul Asociaţiei Municipiilor.
Întrebat, ulterior, de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" dacă Primăria municipiului are pe rol vreun proces cu o asociaţie a iubitorilor de animale pe tema strângerii câinilor comunitari de pe străzi, edilul-şef a specificat că încă nu s-a ajuns la aşa ceva şi că afirmaţia sa era valabilă pentru alte situaţii din ţară.

Dragomir, "pentru" strângerea patrupedelor fără stăpân de pe stradă

Deputatul Marian Dragomir, candidatul PSD la Primăria Brăila, a comentat, de asemenea, subiectul legat de câinii comunitari, însă a afişat o poziţie diferită de cea a lui Simionescu. Acesta a afirmat că este iubitor de animale, însă în acelaşi timp, conştient că toţi câinii fără stăpân trebuie strânşi de pe străzi. "Am acasă doi câini. Eu cred că rolul câinelui nu este pe stradă. Cu siguranţă, există mulţi iubitori de animale în Brăila, dar iubirea de animal nu înseamnă să arunci osul de la etajul 1 sau 2 al blocului. Iubirea de animale înseamnă să te implici, să adopţi un căţel, să îl iei acasă, să îl sterilizezi, să-l îngrijeşti, iar atunci când nu ai aceste posibilităţi să nu îi critici pe cei care sunt obligaţi de multe ori să se implice pentru ridicarea câinilor de pe stradă. Am votat această lege. Mi-am asumat în acel moment foarte multe critici venite, e drept, doar dintr-o parte a societăţii civile, pentru că cei mai mulţi dintre oameni ne-au apreciat atunci. Pot să vă arăt pe e-mail foarte multe mesaje, n-aş putea să spun neapărat de intimidare, dar mai puţin politicoase, pe care le-am primit în perioada respectivă. Mi-am asumat lucrul acesta. O să mi-l mai asum încă o dată. Cred că este necesar să ridicăm toţi câinii din Brăila, pentru a nu mai exista niciunul pe stradă. Îi putem caza în cele două padocuri disponibile", a declarat Dragomir. Acesta a mai completat că în urma unor inventarieri frecvente a câinilor, se vor găsi cu siguranţă şi animale bolnave, iar medicii vor stabili atunci ce tratament trebuie aplicat. "Iar dacă va mai continua această procedură, până când vom avea o decizie definitivă şi irevocabilă în cazul asociaţiilor care au atacat în instanţă normele de la legea respectivă, va trebui să luăm o măsură temporară pentru a avea încă un spaţiu de cazare a câinilor până când normele vor deveni aplicabile. Este un prim pas. Sunt obligat să mă angajez să rezolv această problemă", a conchis sursa citată.

Boboc susţine realizarea unui adăpost de câini mai mare

O propunere de rezolvare a acestei probleme a avut şi Cătălin Boboc, candidatul PNL la Primăria Brăila. Acesta nu consideră că eutanasierea câinilor fără stăpân este cea mai bună soluţie, ci din contră, ar vrea să construiască un adăpost ceva mai mare, unde iubitorii de animale să îi poată vizita. Liberalul a afirmat că în cele din urmă, patrupedele sterilizate ar dispărea odată cu trecerea anilor. "Legea spune că dacă vrei să-i eutanasiezi, poţi. Dar sunt sute, mii de oameni care iubesc câinii şi împreună cu aceştia îi poţi sprijini. Cei ce iubesc animalele se pot duce într-un astfel de adăpost şi să aibă grijă de ei, bineînţeles cu anumite condiţii. Banii pentru construcţia acestui adăpost pot veni de la Consiliul Local, iar apoi, pentru întreţinere, sunt zeci de ONG-uri, sunt brăileni, simpli cetăţeni ce pot ajuta la susţinerea acestui proiect. Locul câinilor este fie lângă stăpân, fie într-un loc unde să nu mai poată muşca pe nimeni. Punct!", a afirmat Boboc. Liderul PNL Brăila a punctat că nu s-a construit un asemenea padoc până acum din pricina unor interese ale pesediştilor. "Ştiţi că există de ani mulţi un teren atribuit de Primărie, dar în administrarea DAGL-ului, pe care trebuia să construiască un padoc în care să se strângă toţi câinii? Dar două firme ale unor PSD-işti de frunte sau apropiaţi consumă toţi banii alocaţi pentru ecarisaj, an de an. De miliarde de lei vorbim. De aceea nu s-a dorit a se rezolva această problemă. Ăsta e adevărul, pe care îl putem proba cu documente, hotărâri de consiliu, extrase de cont", a mai adăugat sursa citată.

Păun merge pe varianta rezolvării etapizate

Şi copreşedintele ALDE Brăila, Dan Păun, s-a arătat vizibil deranjat de spusele primarului Aurel Simionescu privind imposibilitatea tranşării problemei câinilor comunitari în următorul mandat. "Primarul Simionescu dacă voia să rezolve problema cu câinii o putea rezolva încă din primul mandat. Chiar dacă este şi un motiv de legislaţie, dacă vrei să rezolvi o problemă, o poţi rezolva. A afirmat că nu există oraşe fără câini vagabonzi... Eu îl contrazic! Să meargă prin Râmnicu Vâlcea şi mai sunt şi alte oraşe. Îi recomand să meargă să le vadă", a declarat Păun, făcând excepţie de la faptul că a activat în CLM Brăila în ultimii 4 ani. O rezolvare a problemei, din perspectiva candidatului ALDE la Primăria municipiului, ar putea veni numai etapizat. Acesta a susţinut că în primul rând ar trebui verificate gospodăriile şi aplicate amenzi celor care nu şi-au sterilizat câinii de rasă comună. "Mergi la poartă cu Poliţia Locală şi dacă nu are câinele înregistrat, îl amendezi. Plus că trebuie să avem un oraş curat, de aceea al doilea pas ar fi rezolvarea chestiunii cu gunoiul. Câinii să nu mai mănânce de acolo, să nu se mai înmulţească atât de tare. Eu sunt de părere că cei ce sunt bolnavi şi muşcă trebuie eutanasiaţi", a conchis Păun.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro