• actualul deputat Mihai Tudose ocupă locul 1 pe lista pentru Cameră, urmat de consilierii judeţeni Nicu Niţă pe 2 şi Emilia Meiroşu pe 3 • la Senat, prima poziţie i-a revenit actualului senator Ion Rotaru, urmat de viceprimarul Doiniţa Ciocan, pe o poziţie neeligibilă • potrivit lui Rotaru, preşedintele interimar al PSD Brăila, au fost mai mulţi doritori faţă de cei 11 ce se află pe listă însă, din varii motive, s-au răzgândit • propunerile organizaţiei judeţene pentru alegerile Parlamentare din decembrie urmează să fie prezentate săptămâna aceasta la Centru, pentru a fi aprobate
Social-democraţii brăileni şi-au ales, vineri, propunerile pentru lista cu candidaţi la alegerile Parlamentare ce vor avea loc în luna decembrie. Decizia a fost luată în candrul unui Birou Permanent Judeţean al PSD Brăila şi validată, ulterior, în cadrul Comitetului Executiv Judeţean.
Astfel, la Camera Deputaţilor au fost propuşi: actualul deputat Mihai Tudose (fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta şi parlamentar de 4 mandate) - locul 1 pe listă, urmat de consilierul judeţean Nicu Niţă pe 2. Pe locul 3 se află consilierul judeţean Emilia Meiroşu, urmată de colegul său din CJ Florin Mircea şi consilierii municipali Cristina Voineag, Marius Caranica şi Virginia Badiu.
La Senat, lista social-democraţilor este deschisă de actualul senator Ion Rotaru, urmat de viceprimarul Doiniţa Ciocan, consilierul municipal Sorin Boşneag (preşedintele organizaţiei municipale a PSD Brăila) şi colegul său din CLM Ionuţ Pisică.
Potrivit preşedintelui interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, lista cu cele 11 persoane (4 la Senat şi 7 la Camera Deputaţilor) va ajunge, în această săptămână, pe masa conducerii PSD la nivel naţional, pentru a fi aprobată.
Chiriac şi Simionescu, printre propunerile iniţiale ale PSD Brăila
Contactat telefonic, ieri, de către redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, şeful social-democraţilor brăileni, Ion Rotaru a afirmat că cele 11 propuneri de candidaţi au fost votate în unanimitate, atât în Biroul Permanent Judeţean, cât şi în CExJ al PSD Brăila. De asemenea, sursa citată, a ţinut să sublinieze că nu au existat surprize sau incidente neplăcute în timpul votului, însă a făcut precizarea că au existat totuşi mai multe propuneri pentru cursa electorală de la finele anului.
„Au mai fost şi alţi candidaţi. Unii s-au retras, alţii nu au mai dorit să intre la vot, pur şi simplu. A fost vorba de Adrian Rândunică (n.r. - consilier judeţean), de Bogdan Criţă (n.r. - trezorier în Comitetul Executiv al organizaţiei judeţene PSD Brăila) şi de Francisk Chiriac (n.r. - preşedintele CJ Brăila). Au fost mai mulţi. Şi Aurel Simionescu (n.r. - fostul primar al municipiului şi preşedintele executiv al PSD Brăila), dar la un moment dat a spus că nu îl interesează. Au fost opţiuni ale lor. Votul a fost în unanimitate. Şi în Biroul Permanent şi în Comitetul Executiv, pentru cele 11 candidaturi: 7 la Cameră şi 4 la Senat. Nu au fost niciun fel de controverse, de discuţii, de oponenţi sau lucruri care să ducă într-o zonă de conflict sau neînţelegeri să zicem aşa”, a declarat Rotaru.
Potrivit senatorului, propunerile urmează să ajungă săptămâna aceasta pe masa de lucru a Biroului Politic Naţional al PSD pentru a fi aprobate, însă încă nu s-a stabilit o zi anume. Rotaru susţine că nu se aşteaptă la surprize în privinţa aprobării listei cu candidaţi.
„Nu am o informaţie certă când vom putea fi convocaţi şi când o să fim prezenţi acolo. Oricum, suntem la Bucureşti săptămâna asta, ne-am pregătit documentaţia. Urmează să aibă loc o discuţie finală şi să se aprobe candidaturile pe care le propune judeţul. Teoretic, nu ar trebui să fie niciun fel de surpriză, dar, sigur, după discuţiile şi aprecierile pe care le va face Biroul Permanent Naţional, pe care, nu pot să le anticipez în totalitate, vom vedea. Dar cred că lucrurile vor fi în regulă, aşa cum le-a propus organizaţia judeţeană şi le-a aprobat forul tutelar, în speţă, Biroul şi Comitetul Executiv Judeţean”, a mai completat acesta.
Rotaru a mai afirmat că obiectivul organizaţiei pentru alegerile Parlamentare este să obţină un fotoliu de senator şi trei de deputaţi.
„Vom vedea în funcţie şi de modul în care se derulează campania electorală, după ce vom lansa întreg programul de guvernare. Deja a fost lansată o primă etapă - partea economică -, la întâlnirea de la Murighiol din judeţul Tulcea. Trebuie să vedem şi care este percepţia oamenilor şi ce spun despre program. Ţine şi de modul în care vom face campania şi se vor implica membri noştri de partid. În primul rând candidaţii, după aceea activul, membri de partid. Cum vor percepe oamenii candidaţii”, a conchis sursa citată.
Cine sunt candidaţii de pe locuri eligibile
Numărul 1 pe lista pentru Camera Deputaţilor, Mihai Tudose este deputat de patru mandate consecutive. Cel mai important aspect al carierei sale este faptul că din 2014 până în noiembrie 2015 a ocupat poziţia de ministru al Economiei în cadrul Guvernului Victor Ponta. Tudose a fost nevoit să renunţe la fotoliu, odată cu schimbarea Executivului, după tragedia din Club Colectiv, care a dus la revolta tinerilor din România şi venirea Guvernului tehnocrat. În Parlament, deputatul este în prezent preşedintele Comisiei pentru politică economică.
Tudose a deţinut şi funcţia de preşedinte al PSD Brăila, pentru un an de zile, după ce Gheorghe Bunea Stancu a fost închis. Chiar şi aşa, în 2015 a decis să părăsească poziţia pentru un fotoliu de vicepreşedinte la nivel naţional.
Nicu Niţă, cel care ocupă a doua poziţie pe lista PSD pentru Cameră, este consilier judeţean aflat la al doilea mandat. Acesta este cunoscut cel mai bine pentru faptul că an de an, firmele pe care le deţine prind contracte grase la acţiunile de deszăpezire. De asemenea, Niţă este şi prim-vicepreşedintele Federaţiei Române de Motociclism.
Emilia Marilena Meiroşu, cea care ocupă poziţia 3 pe lista candidaţilor PSD pentru fotoliile de deputaţi, este de asemenea, consilier judeţean la al doilea mandat. Aceasta este profesor în cadrul Şcolii gimnaziale „Fănuş Neagu” Brăila şi mai nou, a fost aleasă de către membrii CJ Brăila, reprezentant în cadrul Consiliului de Administraţie al Palatului Copiilor din Brăila.
La Senat, locul 1 pe listă, este deţinut de Ion Rotaru. De profesie jurist, acesta este senator aflat la al doilea mandat, iar înainte de 2008 a ocupat şi un fotoliu de consilier judeţean. De asemenea, în mandatul trecut a fost preşedintele Comisiei pentru sănătate publică. În prezent, este doar membru al acestei Comisii.
Pe plan politic, Rotaru a preluat la începutul anului funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei PSD Brăila, după ce fostul şef interimar, Aurel Simionescu (ex-primarul Brăilei şi actual preşedinte exectutiv al PSD Brăila) a ajuns în arest preventiv la IPJ Galaţi, ca urmare a solicitării procurorilor DNA, în cazul proiectului Bulevardului Dorobanţilor.