Dezvoltarea zonei Pieţelor în Brăila este unul dintre subiectele abordate în campania electorală atât de Cătălin Boboc, candidatul PNL la Primărie, cât şi de Marian Dragomir, aspirantul la fotoliul de edil-şef din partea PSD. Cei doi şi-au expus, recent, ideile pe această temă, în cadrul a două conferinţe de presă ce au avut loc la sediile de partid. Primul care a deschis subiectul a fost Cătălin Boboc, care, joi, însoţit de deputatul Vasile Varga, a ţinut să amintească înainte de toate, faptul că liberalii au demarat o procedură legislativă de sprijinire a producătorilor autohtoni. Mai exact, propunerile de modificare a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, propuneri ce au fost dezbătute în cadrul comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi care au ajuns pe ordinea de zi a plenului Parlamentului. "Măsurile propuse prevăd limitarea taxelor pe care marile magazine le impun producătorilor din sectorul agroalimentar şi obligativitatea comercianţilor mari ca, pentru carne, legume, fructe, produse lactate şi panificaţie să achiziţioneze cel puţin 51% (pentru fiecare categorie), din producţia internă, urmând a se stabili excepţiile. Aceasta este o măsură de susţinere pe care producătorii români o aşteaptă de foarte multă vreme", a afirmat Varga.
Boboc vrea să sprijine şi producătorii locali
Plecând de la acest aspect, candidatul PNL Brăila la fotoliul de primar, a ţinut să îşi expună propria versiune de sprijinire a micilor producători locali. Boboc a vorbit despre amenajarea unor pieţe volante în diferite zone din municipiu, care să funcţioneze în weekend, astfel încât şi micii producători să aibă ocazia să se dezvolte treptat şi într-un mediu propice pentru a-şi vinde mărfurile. "Ce vreau să propun are legătură şi cu producătorii din judeţ, poate chiar unii din municipiu, dar şi cu consumatorii din oraş, cu cetăţenii. Mă refer la amenajarea unor pieţe volante. Ştiţi că am tot vorbit de ceva timp de proiectul nostru de guvernare locală «Deschidem Brăila!», care are ca obiectiv general crearea unor condiţii în oraş, pentru cetăţeni, a unei perspective pentru viitor. (...) Are legătură şi cu politica la nivel naţional pe care noi, PNL, o promovăm în sensul încurajării producătorilor autohtoni. Ce înseamnă amenajarea de pieţe volante? Identificarea în oraş a unor spaţii - 5-6 locuri -, care să funcţioneze doar în weekend, atunci când oamenii de regulă sunt liberi şi merg la piaţă pentru că au mai mult timp. Acolo producători locali, fie că sunt de legume, de fructe, produse lactate, carne şi aşa mai departe - sigur, în condiţii civilizate şi cu toate normele de rigoare sanitar-veterinare etc. -, să îşi poată desface marfa. Dar şi brăilenii să poată să meargă să cumpere o ceapă din grădină", a declarat Boboc. Liberalul a explicat că selectarea producătorilor s-ar face după un control riguros al mărfurilor şi că în niciun caz nu se va permite intrarea comercianţilor mari. "Asta înseamnă că Poliţia Locală, sau angajaţii Primăriei trebuie să verifice la sânge actele. Cred că ar fi interesant. Toată lumea are din câştigat din asta. Nu implică mari costuri. Nu trebuie să descoperi roata ca să faci aşa ceva. Poate fi o treabă din care toată lumea are de câştigat", a mai completat Boboc. La rândul său, Varga a ţinut să sublinieze că astfel de pieţe există deja în Iaşi, Târgu Mureş, unde se bucură de un real succes.
PSD-istul Marian Dragomir propune pieţe moderne
O zi mai târziu, tot despre pieţe a vorbit şi candidatul PSD Brăila la Primărie, deputatul Marian Dragomir. Acesta a afirmat că municipiul are nevoie de pieţe moderne şi a dat asigurări că, în cazul în care va câştiga alegerile locale din 5 iunie, "niciun metru pătrat din piaţă nu va pleca pe diverse forme de restituiri sau lucruri discutabile către persoane private, fizice sau juridice". Dragomir a precizat că, din punctul său de vedere, piaţa în Brăila trebuie să rămână publică. Cât despre modernizare, social-democratul a vorbit despre structuri metalice, geamuri termopan şi sisteme de climatizare. "Proiectele de reabilitare ale pieţei sunt simple şi se pot realiza într-un termen rapid. Acesta este motivul pentru care, atunci când vorbim despre modernizarea pieţei, vorbim despre structură metalică, acoperiş pe structură uşoară şi geamuri termopan care asigură o vizibilitate, dar şi o montare rapidă, coroborat cu sistemul de climatizare care este solicitat de cât mai mulţi dintre cei care vând şi mai ales de către cei care merg în piaţă. Aceasta este singura modalitate ca piaţa din Brăila să devină competitivă şi să poată concura cu celelalte forme", a declarat Dragomir. În aceeaşi ordine de idei, PSD-istul a mai afirmat că va încerca să sprijine şi producătorii "adevăraţi". "Acest sector trebuie să fie extins şi încurajat, inclusiv prin anumite taxe promoţionale. Am să vă dau exemplul zona pieţei din Vidin, unde avem o situaţie atipică: comercianţii din piaţă se plâng că unii cetăţeni vând pe Calea Galaţi, iar cei de acolo se plâng că nu pot intra în piaţă, pentru că li se pare scump accesul acolo. Astfel, cele două entităţi care fac un comerţ, din punctul meu de vedere, se faultează reciproc şi cea care moare încet-încet este piaţa. Pentru ca ea să fie viabilă, să se poată dezvolta trebuie să îi aducem pe toţi în acelaşi loc, sub o formă legală, astfel încât să nu mai avem comerţul pe trotuar, pe care oamenii aceia îl practică, pentru a avea un leu asigurat în plus, dar şi piaţa să fie plină, aşa cum sunt şi alte pieţe din Brăila", a conchis sursa citată.