La subiectul II aveau de redactat un text argumentativ de 15 - 30 de rânduri, despre prietenie, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu: "Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă". La subiectul III li se cerea să redacteze un eseu de două - trei pagini în care să prezinte modul în care se reflectă o temă: banul, destinul, istoria, familia, într-o nuvelă studiată. Aici au şi apărut probleme pentru că unii candidaţi au scris despre romanul "Ion" al lui Rebreanu în loc de "Moara cu noroc" sau "Pădureanca" ale lui Slavici sau "Alexandru Lăpuşneanu" de Costache Negruzzi. "Subiectele au fost destul de uşoare, nu mă aşteptam să văd că o clasă întreagă a tratat romanul «Ion», în loc de nuvelă. Ei nu învaţă şi vin la noroc, dacă se potriveşte «Ion» bine, dacă nu, iar bine", a spus dezamăgit inspectorul Adrian Simion.
Mâine va avea loc proba scrisă obligatorie a profilului la matematică sau istorie, iar pe 2 septembrie se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor preliminare are loc pe 4 septembrie, până la ora16,00, iar depunerea contestaţiilor se va face între orele 16,00 şi 20,00. Rezultatele finale se afişează pe 7 septembrie.
La proba de competenţe digitale, care s-a desfăşurat joi şi vineri, din cei 558 de candidaţi înscrişi s-au prezentat 501. Dintre aceştia, 65% au obţinut certificate de utilizatori începători şi medii ai calculatorului. Numai 9% s-au dovedit utilizatori experimentaţi.