• listele a 14 partide pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dar şi înscrierile a doi candidaţi independenţi pentru Cameră au primit validarea Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 9 Brăila • ultima zi de înscriere în cursa pentru Parlamentul României a fost 22 octombrie • PSD mizează pe echipa Ion Rotaru la Senat, Florin Mircea şi Nicu Niţă la Cameră, iar PNL pe Alexandru Bucălău la Senat, respectiv Alexandru Popa şi Vasile Varga la deputaţi • Alianţa USR-PLUS, PMP, Pro România, precum şi alte partide mai mici au venit la rândul lor cu propuneri • consilierul municipal Adrian Tabarac s-a înscris în cursă, ca independent, pentru un mandat în Cameră • scrutinul pentru alegerea viitorilor senatori şi deputaţi brăileni va avea loc duminică, 6 decembrie
Brăilenii au parte de o bogată ofertă electorală în cazul Alegerilor Parlamentare ce vor avea loc pe 6 decembrie 2020. Nici mai mult nici mai puţin de 14 partide şi doi candidaţi independenţi au primit validarea Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 9 Brăila pentru a participa la alegeri, după verificarea listelor cu semnături pe care le-au depus. Termenul limită pentru înscrieri a fost până pe 22 octombrie. Ei bine, dacă ar fi să aruncăm o privire rapidă peste listele cu candidaţi, vom observa că PSD Brăila a preferat să mizeze pe echipa de parlamentari deja existentă: Ion Rotaru la Senat, respectiv Florin Mircea şi Nicu Niţă la Cameră. Abia pe locul 3 avem un nume nou Adrian - George Paladi, fost prefect. De cealaltă parte, PNL-iştii, pe lângă deputaţii actuali, au propus şi nume noi, însă uşor controversate. La Senat, candidatul liberal este Alexandru Bucălău, în timp ce la Cameră, pe prima poziţie se află Alexandru Popa, urmat pe 2 de Vasile Varga şi pe 3 de Antoneta Ioniţă. În tabăra Alianţei USR-PLUS se pare că întâietate au avut USR-iştii, care ocupă primele locuri atât la Cameră cât şi la Senat. Trebuie precizat că şi unele dintre partidele mai mici au venit cu nume interesante pe listele de candidaţi. Însă fără îndoială, o surpriză o reprezintă candidatura, ca independent, a consilierului municipal Adrian Tabarac (până nu demult preşedintele municipalei PNL Brăila). Iată “tabloul” complet al candidaţilor la Alegerile Parlamentare din 6 decembrie:
Arena «greilor»
Partidul Social Democrat (PSD) vine în faţa brăilenilor cu actualul parlamentar, Mircea Florin, pe prima poziţie la Camera Deputaţilor. Acesta este cel mai bine cunoscut pentru activitatea sa la conducerea Administraţiei Zona Liberă Brăila timp de mulţi ani, dar şi pentru faptul că a fost consilier judeţean în mai multe mandate. Mircea a devenit parlamentar spre finele anului trecut, astfel că nu putem vorbi despre un mandat complet în cazul său. Pe locul doi se află de asemenea, un deputat în funcţie, controversatul Nicu Niţă. PSD-ist cu state vechi, fost consilier judeţean, Niţă este cel mai bine cunoscut pentru afacerile sale din domeniul agricol. În Parlament, acesta nu s-a remarcat cu vreun proiect de lege personal, ci în general a preferat să se “lipească” la propunerile venite pe linie de partid şi iniţiate de alţi colegi. Pe locul 3, se află Adrian-George Paladi, actual consilier judeţean şi fost prefect al Judeţului Brăila. Pe 4 este George-Marius Caranica, consilier municipal şi preşedintele clubului HC “Dunărea”. Pe 5 - consilierul municipal Loredana-Virginia Badiu, pe 6 proaspătul consilier municipal, medicul Andrei Dan Vărzaru, iar pe 7 consilierul municipal la al doilea mandat, medicul diabetolog Cristiana Voineag.
La Senat, propunerea de pe prima poziţie a PSD, este chiar şeful organizaţiei judeţene şi actual senator, Ion Rotaru. Acesta candidează pentru al patrulea mandat de parlamentar. Pe locul 2 se află viceprimarul Doiniţa Ciocan, pe 3 vicepreşedintele CJ, Ionel Epureanu, iar pe 4 consilierul municipal Adrian-Mihai Goanţă.
Partidul Naţional Liberal (PNL) l-a propulsat pe prima poziţie la Camera Deputaţilor, pe fiul lui Radu Popa, primarul din comuna Cireşu, Alexandru Popa (30 de ani), de profesie inginer agronom. Acesta şi-a făcut recent o scurtă prezentare, precizând că activitatea sa a fost mereu una în mediul privat, în domeniul agricol, unde a reuşit să atragă 12 milioane euro din fonduri europene. Popa a fost implicat în urmă cu câţiva ani în mai multe scandaluri mediatice, fiind acuzat, printre altele, că ar fi agresat pe cineva. Acesta a precizat că în urma anchetelor Poliţiei, s-a dovedit că nu a fost vinovat.
Pe locul 2 se află actualul deputat PNL, binecunoscutul notar brăilean, Vasile Varga, urmat pe 3 de colega sa din Cameră, medicul Antoneta Ioniţă. Pe poziţia 4 se poziţionează Emilia-Marilena Luntraru (fostă Meiroşu), urmată de Daniela Cadîr, Ionel Alexandru şi Alexandru Drogeanu.
La Senat, PNL Brăila îl propune pe Alexandru Bucălău. Acesta are 34 de ani, este de profesie notar public, a fost consilier judeţean şi preşedinte al Organizaţiei PNL Ianca. Bucălău este urmat pe listă de fostul consilier municipal, medicul stomatolog Alexandru-Vlăduţ Başno, de Radian Brăcaciu pe 3 şi de Lucica Tudor, pe 4.
Alianţa USR-PLUS Brăila merge din nou pe mâna preşedintelui USR Brăila, Cătălin-Ionuţ Stancu la Camera Deputaţilor. Deşi nu a obţinut un scor foarte bun la preşedinţia CJ Brăila în cadrul Alegerilor Locale, acesta deschide acum lista Alianţei la Cameră. Pe locul 2 se află medicul veterinar Mihai-Cristian Isvoranu, preşedintele PLUS Brăila. Acesta a candidat la rândul său pentru Primăria Municipiului Brăila, intrând astfel pentru prima oară în viaţa politică. Poziţiile următoare sunt ocupate alternativ de membri USR, respectiv PLUS: Claudia-Silvia Henning de la USR, pe locul 3, urmată de Gabriel Stoica, Nicolae Irimia, Răzvan-Ştefănel Bîzu şi Sabin Gabriel Ion.
La Senat Alianţa USR-PLUS Brăila a mers tot pe varianta unui USR-ist. Este vorba despre preşedintele organizaţiei municipale a USR, Nicuşor Ciocan, cunoscut pentru activitatea sa în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. După acesta, următoarele poziţii sunt ocupate de Ionuţ-Cristian Stan, Rodica Puia şi Nicuşor Pîrlog.
Partidul Mişcarea Populară (PMP) Brăila la Camera Deputaţilor merge pe mâna preşedintelui organizaţiei judeţene, profesorul de matematică, Viorel Botea. Acesta este inspectorul şcolar general al judeţului Brăila, de asemenea, a fost proaspăt reales în funcţia de consilier judeţean. Pe locul 2 se află Daniela-Elena Rădulescu, de asemenea proaspăt realeasă pe funcţia de consilier local municipal. Aceasta s-a remarcat în campania electorală de la Alegerile Locale din 27 septembrie cu o serie de proiecte realizabile iar în mandatul trecut de consilier şi-a respectat promisiunile făcute. Mai departe, lista PMP la Cameră arată în felul următor: Daniela Mariniuc pe 3, Tudorel Gîscă pe 4, Virginia Stăncescu pe 5, Lucian-Mircea Dudulea pe 6 şi Veronica-Mihaela Mihalache pe 7.
La Senat, PMP Brăila propune pe prima poziţie un nume nou în politică: Doruleţ Iorga. Acesta are 56 de ani şi este brăilean la origini, deşi activitatea şi-o desfăşoară în mare parte în Bucureşti. Din 1992 este antreprenor iar din 2007 a precizat că s-a orientat către domeniul legat de Protecţia Mediului, mai exact în zona angajamentelor României legate de programul de management integrat al deşeurilor, domeniu care potrivit acestuia, l-a făcut să intre în politică şi să încerce să schimbe lucruri care în prezent, nu funcţionează aşa cum ar trebui. Iorga este urmat pe 2 de Coman Sarafolean, care ar trebui să ocupe în curând un loc în Consiliul Local Municipal, pe 3 de Geanina-Virginia Toma Broască, proaspăt intrată în Consiliul Judeţean Brăila, iar pe 4 de Georgică Şerban.
Partidul Pro România Brăila al lui Victor Ponta, vine cu o propunere cunoscută la nivel naţional pentru prima poziţie la Camera Deputaţilor. Este vorba despre Ilan-Harry Laufer, ex-ministru al Mediului de Afaceri pentru şase luni în Guvernul Mihai Tudose şi fost consilier al Vioricăi Dăncilă (fost prim-ministru). De altfel, la finele anului trecut, Laufer îşi înfiinţase propriul partid, Platforma Social Liberală şi chiar încerca să recruteze membri în judeţul Brăila, în luna februarie, însă ulterior a decis să meargă pe alt drum. Pe poziţia a doua pentru Cameră din partea Pro România se află coordonatorul organizaţiei judeţene, Cosmin-Ionuţ Răzmeriţă, fost consilier judeţean în urmă cu două mandate şi fost candidat la preşedinţia CJ. Acesta este urmat de Gheorghe Untaru, Cristian Pîcleanu, Daniel Vlad, Florin Dragu şi Mariana Carmen Mihai.
La Senat, lista este deschisă de fostul deputat Silviu Dorin Petrea, coordonatorul organizaţiei municipale a Pro România şi fost candidat pentru Primăria Municipiului Brăila. Acesta este urmat de Eugenia Dudău, Mihăiţă Badiu şi Florentina Golea.
O surpriză la Alegerile Parlamentare a venit prin candidatura consilierului municipal liberal, Adrian Tabarac, ca independent. Acesta s-a remarcat în mandatul 2016-2020 fiind unul dintre cei mai vocali consilieri municipali din opoziţie. După rezultatul Alegerilor Locale destul de slab al PNL Brăila, dar şi după stabilirea listelor partidului la Alegerile Parlamentare, Tabarac a decis să demisioneze din funcţiile politice, pe modelul fostului lider al liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă. Ulterior, Tabarac s-a înscris ca independent pentru un post de deputat. Rămâne de văzut dacă acesta îşi va putea menţine poziţia de consilier municipal în acest context.
Categoria «pană»: oferta partidelor mici
Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) îl propune la Camera Deputaţilor pe prima poziţie a listei, pe Mihai Dragomir, care a candidat şi la Alegerile Locale pentru fotoliul de primar al Municipiului. Acesta este urmat de Sănică Negoiţă, Aurelian-Nicolae Dobre, Florian Maier, Mirela Negoiţă, Octavian Humenuc şi Aurelian Zaheu. La Senat, lista PPUSL Brăila, este deschisă de şeful organizaţiei judeţene, Dan Păun, fost consilier municipal ALDE şi fost candidat la preşedinţia CJ Brăila. Acesta este urmat de Anişoara Comănescu, Dumitrel Leahu şi Ion Baicu.
Partidul Ecologist Român (PER) are, de asemenea, candidaţi la Alegerile Parlamentare. Pe prima poziţie a listei PER la Camera Deputaţilor se află Gheorghe Comşa, urmat de Constantin Gheţu, Georgeta-Steluţa Nedelcu, Aurel Călin, Florica Berdei, Liliana-Argentina Samaras şi Lucian Doxan. La Senat, poziţia nr. 1 a PER este ocupată de Adrian Bernhard Ritzinger, cunoscut pentru activitatea sa ca director la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila. Acesta este urmat de Mihăiţă-Aurel Manea, Neculae Androne şi Liliana-Gabriela Rus.
Partidul România Mare (PRM) mizează la Camera Deputaţilor pe Alexandra-Daria Rusu, urmată de Fănel Oţelea, Aurelian Tudose, Iulia Sacaliuc, Ana-Maria Gheorghe, Cristina-Alexandra Popa şi Aurel Hurmuzache. La Senat, Diana Doina Stan se află pe prima poziţie a listei, urmată de Lenuţa Pricop, Coman-Mihai Drăgan şi Alexandru Ardeleanu.
Partidul Verde al actorului Florin Călinescu îl propune pe prima poziţie la Camera Deputaţilor pe Gheorghe Lupu, preşedintele filialei din Brăila. Acesta este urmat de Silviana Agapie, Marilena Codrescu, Teodor Potecă, Gheorghiţă Capbun, Lucian Bordea şi Valeriu Rădulescu. La Senat, lista este deschisă de avocatul Bogdan-Petre Botea, fost consilier municipal din partea PND Brăila, în mandatul 2016-2020. Acesta este urmat de Emil Teodorescu, Rădiţa Gavrilă şi Augustin Timofte.
Un partid mai puţin cunoscut, Partidul Forţa Naţională are de asemenea candidaţi la Alegerile Parlamentare la Brăila. Astfel, la Camera Deputaţilor, poziţia 1 pe listă este ocupată de Carmen Ion. Aceasta este urmată de Mircea Vîntu, Cosmin Muşat, Mihaela-Georgiana Dobrin, Floarea Bîrligea. La Senat, Partidul Forţa Naţională îl propune pe Iulian Dumitrache pe locul 1, urmat de Alina Brezan şi Dan-Venoris Roşca.
Şi Partidul Socialist Român s-a înscris în Alegerile Parlamentare 2020. La Camera Deputaţilor, lista PSR-iştilor este următorea: Neculai Fătu, Constantin-Fătu Gugiu, Iulian Tomulescu, Ion Tănase, Toma Coman, Lili Leonte şi Georgeta Baciu. La Senat, lista este deschisă tot de Neculai Fătu, urmat de Aurelia-Tudora Stancu, Constantin Baciu şi Marian Tomulescu.
Un alt partid destul de necunoscut, Partidul Noua Românie s-a înscris cu o listă ce propune un singur candidat pentru un post de deputat de Brăila. Este vorba despre Marius Bereandă.
Alianţa Renaşterea Naţională Brăila vine cu o listă pentru Camera Deputaţilor: pe prima poziţie Cristian Grigore, urmat de Nicu Gălie-Băcanu, Ionel Simion, Mădălina-Florentina Cora, Cornelia-Elena Scripcaru, Sorin Nichifor, Maricel Bulgaru. La Senatul României: Gabriela-Diana Gălie-Băcanu, urmată de Florentina Ciornea, Ioan-Lavinius Crăciun şi Maria Nacu.
Şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) are candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat din partea Brăilei. La Cameră, lista este dechisă de Ciprian Ciubuc, care potrivit unui comunicat de presă al partidului, este de profesie inginer, în prezent antreprenor şi specialist imobiliar pentru segmentul rezidenţial. Acesta este urmat pe listă de Elena-Miruna Iliuţă, Ionel Tătăruş, Adrian Constantin, Alexandru Vasilache, Gheorghe Stroe, Dorin-Ion Midoi. De asemenea, la Senat, pe locul 1 se află Andrei Hangan, de formaţie inginer, care a participat la construcţia de la zero a unei vinării cunoscute din Orhei, este antreprenor şi administrează două restaurante cu mâncare tradiţională românească. Acesta este urmat de Nicolae Munteanu, Lucia-Mihaela Ferescu şi Săndica Toader.
Uniunea Democrată Maghiară din România propune la rândul său următoarea listă la Camera Deputaţilor: Ştefan Mureşan, Andrei-Norbert Veres, Iozsef-Mark Toth-Nagy, Renata-Reka Rakosi, Nandor Maier, Francisca Pakai-Ori, Zoltan Gnandt. Iar la Senat, pe Iuliu Seer, Norbert-Gergely Butka, Eva-Noemi Kereskenyi şi Ştefan Tasnadi.
Un alt candidat independent din Brăila este Neculai Calu, care aspiră la un post de deputat în viitorul mandat.