Un candidat la titularizare de la centrul de examen de la "Ana Aslan" a încercat să-şi asigure un salariu de profesor, fraudând. El a fost prins de supraveghetori cu o cască în ureche după aproximativ 45 de minute de la începutul probei. Aceasta nu a fost singura problemă la titularizare. Dintre cei 728 de înscrişi, 30 nici nu au fost primiţi în examen pentru că nu li s-au validat dosarele. În 16 cazuri invalidarea s-a datorat diplomei obţinută de la o facultate neautorizată, iar în celelalte 14 situaţii dosarele au fost invalidate din cauza studiilor incomplete, mai precis lipsa diplomei de licenţă sau a certificatului de absolvire a modulului psihopedagogic.
Candidaţii din cele două centre de la "Neniţescu" şi "Aslan" au primit subiectele la timp şi nu ar fi avut probleme la redactarea rezolvărilor dacă învăţau. Au fost şi situaţii când unii înscrişi au părăsit repede examenul, după doar o oră pentru că nu au ştiut să rezolve subiectele şi nici măcar nu au mai dorit să încerce. Supravegherea la examen a fost asigurată de trei cadre didactice în fiecare sală, plus o cameră video.
"Nu ne-a stresat camera video. Cine a învăţat a scris fără probleme. Mai mult ne stresează faptul că nu avem posturi", a spus una dintre profesoarele care a candidat pentru un post de titular la geografie. Şi la istorie situaţia a fost aceeaşi, cine învăţa ştia. În ceea ce priveşte subiectul de pedagogie, la istorie candidaţii au avut de realizat un test sumativ, cu toate tipurile de itemi pentru o clasă pe care şi-o alegeau. Candidaţilor nu li s-a părut dificil pentru că au predat materia, o ştiau şi au spus că nu a fost nimic complicat.
După finalizarea examenului care a durat patru ore, lucrările au fost securizate şi trimise în ţară sub supravegherea inspectorilor şi a jandarmilor, în centrele specializate. La nivel naţional toate lucrările de la o anumită specializare se corectează în acelaşi loc. Primele rezultate se vor afişa pe 18 iulie. Rezultatele finale vor sosi pe 21 iulie, iar repartizările pentru cele 61 de posturi titularizabile se vor efectua în perioada 22 - 25 iulie.
Dacă în prima etapă candidaţii nu vor putea ocupa un post în judeţul Brăila, ei vor putea în etapele ulterioare să ocupe un post titularizabil în altă localitate, unde este disponibil. Pentru a ocupa un post titularizabil candidaţii trebuie să obţină minim nota şapte, iar pentru a ocupa un post ca suplinitor candidaţii trebuie să ia minim nota cinci. Posturile titularizabile care nu se vor ocupa vor fi transformate în posturi netitularizabile şi se vor ocupa de către suplinitori. "Dacă vor rămâne posturi libere după ce şi suplinitorii calificaţi vor primi catedre, vor avea o şansă să ocupe un post şi persoanele ale căror dosare au fost invalidate. Le preferăm suplinitorilor necalificaţi", a precizat inspectorul şcolar general Viorel Botea.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.