• este rezultatul unui studiu efectuat de Luciana Lăpuşneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul “Murgoci” • sub coordonarea profesoarei Mimi Iosif, ea a lucrat timp de cinci luni pentru a demonstra acest lucru, sintetizând apoi toate datele într-o lucrare ştiinţifică intitulată “Telefonie - Ecologie - Neoplazie” • cercetarea i-a adus locul I la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu, fiind singura lucrare calificată la etapa internaţională • Luciana este o tânără de 10 şi în afara şcolii, implicându-se în activităţi de voluntariat • recent, tânăra a fost desemnată ambasadoare a campaniei internaţionale Girl2Leader
La muncă, în supermaket, în staţia de autobuz sau chiar pe trecerea de pietoni, vedem zilnic oameni lipiţi cu ochii de telefonul mobil. Însă câţi dintre noi suntem conştienţi de efectele nocive ale radiaţiilor smartphone-urilor asupra noastră? Câţi dintre noi cunoaştem pericolul la care ne expunem? Probabil foarte puţini. Şi chiar şi atunci, alegem să ignorăm riscurile pentru că nu ne putem despărţi de gadgeturi. Însă radiaţiile electromagnetice îşi lasă amprenta asupra sănătăţii noastre. A demonstrat-o, recent, Luciana Lăpuşneanu, elevă a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”. Sub îndrumarea profesoarei Mimi Iosif, ea a lucrat timp de cinci luni la o lucrare ştiinţifică care să îi susţină teoria. Se numeşte “Telefonie-Ecologie-Neoplazie” şi a câştigat premiul I la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu, calificându-se la etapa internaţională. Rezultatul obţinut de tânără nu este întâmplător. Este pasionată de biologie încă din clasa a VII-a, fiind olimpică la această disciplină. Însă Luciana este mai mult decât un elev de excepţie. Îi plac provocările, recent participând la o tabără de voluntariat în Brazilia. Mai nou, Luciana a fost desemnată ambasadoare a României în campania internaţională Girl2Leader, acţiune menită să inspire şi să mentoreze tinere care îşi doresc să devină lideri în comunitatea din care fac parte.
Portret de olimpic
Luciana Lăpuşneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul “Murgoci”, se declară pasionată de biologie încă din gimnaziu, mai exact din clasa a VII-a, când s-a calificat la Olimpiada Naţională de Biologie. Şi încă de atunci a stabilit că vrea să devină medic.
“Acela a fost momentul în care literatura, metafora şi poezia au trecut în plan secundar, făcând loc biologiei care a devenit «lider» al pasiunilor mele. În primii doi ani de gimnaziu m-am regăsit în armonia cuvintelor, reuşind să reprezint judeţul Brăila la patru naţionale de limba română: lectură şi Concursul Interdisciplinar «Ionel Teodoreanu». Ulterior, îmbinând noua pasiune pentru biologie cu pregătirea temeinică, într-o lume a competiţiei, am ales să merg pe drumul performanţei. Efortul susţinut, seriozitatea, ambiţia şi consecvenţa sunt absolut necesare pentru reuşită. Calificarea la naţionala de biologie din clasa a VII-a m-a făcut să înţeleg că medicina va fi parte din viaţa mea”, ne-a spus Luciana.
Terminând şefă de promoţie cu media 10 la Şcoala “Ion Creangă”, ea şi-a dorit să devină elevă la Colegiul “Murgoci”, la profilul Ştiinţele Naturii. Pasiunea pentru biologie şi studiul aprofundat al acestei ştiinţe au captivat-o în continuare şi a reuşit să le îmbine armonios, alături de doamna prof. Mimi Iosif, care îi este şi dirigintă. În clasa a IX-a s-a calificat din nou la faza naţională a olimpiadei de biologie, însă în clasa a X-a priorităţile s-au schimbat, cercetarea ştiinţifică devenind provocarea anului pentru ea. Aşa că a dorit să afle dacă există vreo legătură între telefonia mobilă şi efectele radiaţiilor asupra sănătăţii noastre.
“Am vrut să fie un proiect cu aplicabilitate şi am vrut să fie ceva contemporan. M-am uitat în jurul meu şi am văzut această dependenţă de telefonie mobilă, de tot ce înseamnă gadget-uri. Şi atunci mi-am dat seamă că ar fi o tematică bună pentru proiectul meu şi alături de doamna profesoră Mimi Iosif am ales ca acesta să fie tema”, ne-a declarat Luciana.
De la teorie la practică
Însă elaborarea unei lucrări ştiinţifice nu e o muncă uşoară. Mai întâi s-a documentat foarte bine pe acest subiect. Apoi a urmat partea practică, în care a urmărit să afle dacă există vreo legătură între utilizarea telefoanelor şi a tehnologiei, în general, şi starea noastră de sănătate.
“Am studiat incidenţa bolilor din cadrul Colegiului Naţional «Gh. M. Murgoci». Am mers la cabinetul medical şi m-am documentat de bolile elevilor din perioada 2004-2017. Am împărţit apoi rezultatele pe categorii de boli şi am observat că incidenţa acestora este din ce în ce mai mare. Spre exemplu, cazurile de scolioză, care pot fi determinate şi de poziţiile noastre incorecte de la calculator şi telefonul mobil, am descopertit că au crescut. De la un singur caz în 2004, la 169 în 2017. Un alt exemplu sunt problemele de vedere ale elevilor. De la 4 cazuri de miopie în 2004, au ajuns la peste 100 în 2017. Se poate observa asta, căci lumea poartă din ce în ce mai des ochelari”, a concluzionat adolescenta.
Luciana a mers mai departe şi a aplicat un chestionar online colegilor de liceu în care i-a întrebat cât stau pe telefon, dacă folosesc routerul wireless, dacă folosesc modul avion pe timpul nopţii pentru a elimina radiaţiile etc. Aşa a descoperit că mulţi elevi nu erau informaţi cu privire la efectele radiaţiilor asupra noastră sau, dacă le ştiau, le ignorau. Partea practică a continuat cu două experimente care să îi susţină teoria efectelor nocive ale radiaţiilor asupra sănătăţii noastre.
“În cazul primului experiment am pus grâu la încolţit în cinci medii diferite: unul care a stat ferit de radiaţii (martorul), unul care a stat permanent lângă routerul wireless, unul lângă cuptorul de microunde şi a fost udat cu apă din cuptorul cu microunde, unul lângă un magnet cu polul nord şi unul lângă un magnet cu polul sud. Le-am lăsat să stea 21 de zile, toate recipientele fiind îngrijite la fel. Dar după 21 de zile martorul şi încă trei dintre vase arătau normal, pe când cel de lângă routerul wireless avea un aspect degenerat. Era practic uscat. Al doilea experiment a fost cu cilindre gradate, în laborator. În cilindrele gradate care aveau apă am intodus un vas capilar. Apa urcă în vasul capilar, şi cel mai mult a urcat în vasul cu apa normală ca să îi spunem aşa, pe când în vasul cu apa care a stat lângă routerul wireless a urcat foarte puţin”, ne-a explicat olimpica.
Ca orice lucrarea ştiinţifică, pe lângă teorie şi practică, e nevoie de o soluţie. Aşa că Luciana a venit cu o variantă în care am putea reduce radiaţiile nocive ale telefoanelor.
“Există o cuşcă formată de sârmă metalică şi dacă este pus teleofnul în acea cuşcă el nu mai poate să sune. Nu primeşte semnal, deci nu mai produce radiaţii. Pornind de la această cuşcă şi de la locuinţele noastre, am putea să îmbrăcăm pereţii casei cu doze de aluminiu aplatizate pentru că au aceeaşi structură. Şi în acelaşi timp putem salva şi mediul pentru că sunt extrem de multe doze de aluminiu care sunt aruncate. Iar în acest fel ne salvăm şi noi, şi familiile noastre. Ar fi ideal să avem o cameră protejată. Desigur, nu putem renunţa la telefon, calculator, televizor şi aşa mai departe, însă ar trebui să ne protejăm, mai ales că incidenţa cancerului este în creştere şi de aici şi neoplazia”, susţine tânăra “cercetătoare”.
La final, cele cinci luni de documentare, statistici, experimente şi soluţii au fost sintetizate cu multă pasiune în fiecare rând şi în fiecare pagină a lucrării scrise de Luciana, lucrare intitulată “Telefonie-Ecologie-Neoplazie”.
“Alături de doamna dirigintă, am început această lucrare din luna ianuarie 2018, accesând noutăţi din epigenetică, această ştiinţă tânără care ne dovedeşte că genele noastre sunt active şi răspund la emoţii pozitive sau negative şi mai ales la radiaţiile nocive. Mi-am dedicat cea mai mare parte din timpul meu liber acestui proiect aparte, un proiect cu potenţial, aş spune. Treptat, totul a prins contur şi s-a dovedit a fi o lucrarea ştiinţifică cu aplicabilitate practică. Efectele nocive ale telefoniei mobile asupra noastră, a adolescenţilor, sunt dovedite ştiinţific. Lumea medicală are dovezi, însă ele sunt accesate insuficient şi în consecinţă ignorate. Sunt fericită, încrezătoare şi mulţumesc încă o dată doamnei prof. Mimi Iosif pentru coordonare, sprijin şi susţinere”, afirmă tânăra.
Cercetarea realizată de eleva de la “Murgoci” i-a adus premiul I la faza judeţeană a Sesiunii de Comunicări ştiinţifice la Biologie, calificându-se apoi la faza naţională care a avut loc la Craiova. Tot cu aceeaşi lucrare, în luna mai, s-a clasat pe primul loc la Simpozionul Naţional de Educaţie Ecologică şi Societate Umană care a avut loc la Galaţi. În luna iulie, Luciana câştiga un nou premiul I la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu şi o calificare la faza internaţională a competiţiei, etapa unde speră să obţină un nou premiu.
“Luciana este un copil care ori face o chestie perfectă, ori nu o face deloc. Dacă chestia nu iese aşa cum vrea ea, mai bine nu face. Ea ar putea fi un model pentru copiii de generaţia ei, prin felul în care se poartă, prin felul în care vorbeşte, prin felul în care înţelege să se prezinte la ore şi în lume. Cei din juriul concursului au rămas impresionaţi de prezentarea ei”, susţine profesoara Mimi Iosif, diriginta Lucianei.
Dacă este un lucru care a alarmat-o pe Luciana pe parcursul scrierii acestei lucrări, acela ar fi numărul tot mai mare de copiii care se îmbolnăvesc de cancer ca urmare a radiaţiilor. În acest context, tânăra îi sfătuieşte pe ceilalţi să încerce să nu mai fie atât de dependenţi de telefoane, tablete sau calculatoare.
“M-a alarmat un pic când m-am documentat şi atunci mi s-a părut că va avea un impact, sper eu, benefic asupra celor care vor citi lucrarea şi care vor vrea să aplice. S-a produs o schimbare şi în stilul meu de viaţă. Pot spune că eram preventivă dinainte, dar după ce am aflat şi eu aceste informaţii am încercat din ce în ce mai mult să mă feresc de ele. Spre exemplu, eu închid routerul seara. Atunci când suntem tineri ar fi bine ca din timp să încercăm să ne protejăm şi să fim conştienţi de ceea ce ne înconjoară, fie că e bine, fie că e rău, şi să luăm decizii corecte”, susţine Luciana.
Voluntar în Brazilia şi Lituania
Luciana adoră să călătorească, să descopere tradiţii şi culturi diferite, continente şi oameni noi şi nu ratează nicio ocazie de a se implica în activităţi de voluntariat. A fost voluntar Crucea Roşie, a fost preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor, iar acum este membră Rotary. Pentru ea totul este o aventură şi o oportunitate de a-ţi forma un bagaj informaţional vast, la fel ca în biologie. Tocmai de aceea, după ce a alocat multă energie lucrării de cercetare şi a terminat clasa a X- a cu media 10, reuşind să ţină “mingea la fileu” pe toate planurile, Luciana şi-a dedicat timpul aventurii. Ea a participat la Concursul de Ecoturism “Danubius”, unde a făcut parte din echipajul Murgociului care a obţinut trei locuri întâi, iar apoi s-a “înrolat” într-o nouă aventură, cu o nouă destinaţie: Brazilia.
“În Brazilia am ajuns singura româncă, fiind selectată de clubul Rotary Internaţional. A fost o tabără atât culturală, cât şi de voluntariat şi de sport. Am făcut activităţi sportive aproape zilnic. Am cunoscut cultura lor, mai ales că am stat trei săptămâni la o familie gazdă braziliană, împreună cu o fată din Belgia. Am făcut şi activităţi de voluntariat. Spre exemplu, am fost la un spital, la o bancă de lapte matern, pentru că la ei e o problemă cu cazurile de naşteri premature, la o secţie de copii arşi, unde am încercat să îi ajutăm să treacă peste durere, la un cămin de bătrâni, care înainte au locuit pe stradă, şi aşa le-am îmbinat pe toate timp de trei săptămâni”, ne-a povestit aceasta.
O altă experienţă inedită pentru ea a fost cea de anul trecut, din Lituania, atunci când a învăţat să piloteze un aeroplan.
“Am fost anul trecut într-o tabără de pilotaj. Sunt aeroplane de o singură persoană... doar eu în interior şi cu instructorul pe margine. Ne-a explicat la început partea teoretică şi timp de două săptămâni încet, încet, ne-am ridicat de la sol. Din a doua săptămână eram în aer. Mi s-a părut inedit şi încerc să aplic mereu pentru lucruri inedite, să trăiesc noi experienţe. Iar zborul cu aeroplanul a fost o senzaţie inedită, de tipul o dată în viaţă”, ne-a mărturisit Luciana.
Şi nu se va opri aici. În prezent este implicată în mai multe proiecte, cel mai recent fiind campania internaţională Girl2Leader, Luciana fiind declarată ambasadoare a României în acţiunea menită să inspire şi să mentoreze tinere care îşi doresc să devină lideri în comunitatea din care fac parte.
În ceea ce priveşte planurile de viitor, ea are un singur scop: să fie medic.
“În viitor aş vrea să devin medic şi sunt sigură că biologia va face parte din viaţa mea. Aceste lucrări mi-au confirmat acest lucru şi mă bucur că mi-am găsit o pasiune, pentru că deşi pare greu, atunci când faci ceva cu pasiune devinde din ce în ce mai uşor”, conchide aceasta.