Mergi la conţinutul principal

Cancerul Intestinului Gros

Acest articol se adreaseaza potentialului pacien al Klinikum Medical Center, Braila. Datele prezentate sunt o scurta informare si nu se constituie intr-un articol stiintific. Pentru informatii suplimentare este necesara consultatia medicilor specialisti ai Klinikum Medical Center.

1.Definitie
Cancerul intestinului gros este o formatiune maligna localizata la nivelul colonului, rectului, sau apendicelui.

2.Generalitati
Prin cancer colorectal, mor aproximativ 500 000 de oameni pe an. Este pe locul trei, in privinta numarului de pacienti cu cancer, din vestul Europei.
Afecteaza in mod egal ambele sexe, predomina dupa 50-60 de ani.
Cea mai frecventa localizare, este in portiunea stinga terminala a intestinului gros, peste 60%. De obicei, exista o singura formatiune tumorala.
Este mai frecvent la populatia alba, fata de rasa neagra.

3.Cauze ale aparitiei.
Nu exista o explicatie clara, asupra aparitiei cancerului de rectocolon. Se presupune, ca o serie de factori au importanta variabila:
- factori ereditari: mosteniti din familie, cum sint polopoza familiara.
- factori genetici: privesc modificari ale anumitor cromozomi.
- factori alimentari: sint anumite grasimi, care produc mutatii la nivelul celulelor, de la nivelul mucoasei colonului, cu aparitia in timp a adenomului, si apoi a cancerului. Un alt factor este colesterolul, prin metabolitii acestuia. Grasimile alimentare determina o secretie crescuta de lichid biliar, care ar determina proces tumoral. O alta cauza o constituie, produsul de degradare proteica, in nitrozamine, cu puternic efect cancero-genetic. Alimentatia saraca in fibre (alimentatie cu o cantitate mica de legume, fructe) determina o crestere a duratei tranzitului intestinal, un contract prelungit al substantelor nocive din intestinul gros cu mucoasa intestinala, aceasta corelatie explicind aparitia cancerului mai frecvent la nivelul colonului sting.
- factori iatrogeni : iradierea cu scop terapeutic. Iradierea cu scop terapeutic sa face pentru, tratamentul altor leziuni canceroase.
-prezenta structurilor precanceroase (Polipii colonului sunt foarte frecvent intalniti la unirea colonului sigmoid cu rectul. La aceeasi locatie se intalnesc cel mai frecvent si tumorile maligne). Nu se cunoaste momentul si nici mecanismul transformarii maligne a unui polip colic. De aici apare necesitatea depistarii si tratarii precoce a polipilor colonului.
Imaginea alaturata este un segment postoperatoriu de intestin gros ce contine doi polipi precum si o structura vegetanta canceroasa.

3.Forma si structura a tumorii
Cum apare macroscopic (la vedere)?
Sunt trei forme macroscopice: o forma vegetanta, ulcero-vegetanta, si o forma infiltrativa.
Forma vegetanta, proemina semnificativ in interiorul lumenului intestinal, uneori transforma lumenul intestinal intr-un defileu strimt, ingust.
Forma ulcero-vegetanta. Este o forma vegetanta, care prin singerari si distructii repetante, prezinta si zone ulceroase (zone de eroziune).
Forma infiltrativa, nu proemina in mod deosebit in interiorul lumenului, a tubului colonic, ci se intinde in peretele colonic.
Cum arata microscopic?
Cancerele colice sint formate din celule cu grade diferite de malignitate. Celulele maligne au o caracteristica anatomica proprie. In functie de asa-zisul grad de diferentiere al celulelor maligne, cancerigene, cancerele de colon se impart in trei categorii:
- G1 sau forma diferentiata, cea mai slab cancerigena,
- G2 sau forma intermediara, slab diferentiata,
- G3 sau forma nediferentiata, asa-zis anaplazica, in care agresivitatea tumorala maligna este foarte mare.

4.Cum se propaga? Cum se raspindesc aceste cancere in organism?
Cancerul se raspindeste:
- din aproape in aproape
- folosind invazia limfatica ( trecand prin statii ganglionare limfatice),
- pe cale venoasa,
- pe cale intraluminala -- mici fragmente tumorale pleaca din tumora, si se reimplanteaza la nivelul intestinului gros, intr-o portiune subiacenta.

5.Cum se manifesta cancerul de intestin gros?
Simtomele cancerului rectocolic sint diferite, in functie de:
- gradul de evolutie a cancerului. Un cancer foarte evoluat, se poate manifesta prin metastazele acestuia, metastaze care pot apare la oricare din organe.
- locatia tumorii, in diverse segmente ale intestinului gros.. De exemplu tumorile localizate in segmentul initial a intestinului gros se manifesta in principal prin anemie ( semnele principale ale anemiei sint: oboseala, palpitatie, paloare ). Cancerele care se localizeaza pe portiunea terminala, stinga, a intestinului gros, se manifesta de obicei prin ocluzie (oprirea tranzitului intestinal si absenta scaunului).
Uneori cind cancerele se extind la organele invecinate, pot apare urmatoarele simtome: singerare la nivelul urinei, sau evacuare de materii fecale la nivel vaginal (pentru femeie). In concluzie simtomatologia unui cancer de intestin gros si rect este foarte variata, de la anemie, singerari, melena, pina la constipatie, dureri abdominale, varsaturi, uneori semne de peritonita (dureri abdominale intense, cu contractura musculara a peretelui abdominal).
Alte semne sint: scaderea in greutate, si scaderea apetitului. Uneori tumora se poate suprainfecta, cu aparitia febrei.

6.Cum se pune diagnosticulde cancer rectocolonic?
Pentru diagnostic este prioritar examenul clinic al pacientului, de catre un medic comunicativ, inzestrat cu rabdare si experienta. Una din manevrele clinice obligatorii este tuseul rectal -- daca tumora este localizata la nivelul portiuni rectale inferioare, un simplu tuseu rectal (explorare cu degetul), permite detectarea.

- test al hehoragiilor oculte in scaun: testul este facil de efectuat.
- endoscopia digestiva inferioara (sigmoidoscopia si colonoscopia): Investigatia este foarte utila, are grad ridicat de obiectivitate. Permite:
a. Identificarea formatiunii tumorale maligne.
b. Identificarea formatiunilor tumorale precancerigene, de tipul polipilor colici.
c. Tratamentul chirurgical al polipilor ( operatia se numeste polipectomie -- prin electrocoagulare sau excizie cu radiofrecventa)
d. Biopsia formatiunilor suspecte (Prelevarea unui mic fragment tumoral in scopul examinarii microscopice)
Imaginea alaturata arata aspectul colonoscopic al cancerului.
- irigografia -- foloseste o substanta care este opaca la razele X, si care permite o evidentiere a mucoasei colice si a cadrului colic. Metoda este de mica importanta si acuratete
- Colonoscopia Virtuala - presupune un echipament costisitor. Metoda nu este inca validata.
- Tomografia axiala computerizata - valoroasa pentru identificarea metastazelor.
- Testarea in sange a antigenului Carcino-Embrionic : testul este de mai mica importanta in detectare si de mai mare importanta in controlul post operator al formatiunilor tumorale de colon

7.Cum se trateaza cancerul de rectocolon?
Metodele de tratamentul sunt diferite in functie de:
- stadiul evolutiv
- tipul celular (stabilit microscopic)
- prezenta complicatiilor
Metode:
a. Tratamentul chirurgical:
Tratamentului chirurgical urmareste:
o cura radicala a cancerului: indeparteaza toata masa tumorala impreuna cu ganglionii limfatici, eventual portiuni din organele invecinate tumorii (care au fost invadate) precum si posibile meteastaze hepatice. O mentiune speciala o constituie cancerul detectat intr-o etapa initiala, asa zisa „tumora in situ", pentru care tratamentul se face prin chirurgie colonoscopica (fara sectiunea peretelui abdominal). Metoda realizeaza reducerea recurentei locale (reaparitiei locala a cancerului).
o tratament paleativ: atunci cand nu poate fi indepartat tot tesutul malign (intentia de radicalitate nu poate fi realizata datorita invaziei in organe sau structuri vitale)
In functie de situatia locala, se poate constitui un anus iliac, modalitate prin care se evacueaza materiile fecale la exterior printr-o bresa in peretele abdominal. Cu ocazia interventiei chirurgicale pe intestinul gros, pot fi tratate simultan, eventualele leziuni metastatice, localizate frecvent la nivelul ficatului. Practic se excizeaza o portiune din ficat, care cuprinde si metastaza.
Recent se utilizeaza indepartarea segmentului bolnav din intestinul gros, printr-o operatie asistata laparoscopic sau mini invaziva.
b. Tratacentul citostatic: utilizat in continuarea celui chirurgical. Chimioterapia are ca scop sa impiedice reproducerea celulelor tumorale, sau sa distruga celulele tumorale deja create
c. Radioterapia: utilizata in completarea tratamentului chirurgical sau anterior tratamentului chirurgical. Radioterapia foloseste emisiile de raze X, pentru a indeparta formatiunile tumorale.
d. Imunostimularea

8.Care sint complicatiile operatiilor?
- Cea mai importanta complicatie, o constituie, desfacerea anastomozelor intre intestine, cu aparitia unei fistule, sau chiar a peritonitei. Complicatia poate fi mortala.
- Singerarea cu formarea unor hematoame, si ulterior de abcese subfrenice.
- Crearea de aderente intre segmentele intestinale, uneori altele decit cele operate, care pot duce la obstructia acestora, cu aparitia ocluziei intestinale.
- Infarctul miocardic, care poate surveni chiar in timpul anesteziei, aritmiile cardiace majore, pneumonia, datorita imobilizarii pacientului, embolia pulmonara, datorita creari la nivelul vaselor venoase (in special la nivelul membrelor inferioare) de chiaguri de singe, care se desprind si ajung la nivelul inimii.

9.Cum se poate prevenii aparitia cancerului de colon?
In primul rind respectarea factorilor alimentari ( utilizarea in alimentatie a fructelor, legumelor). Se apreciaza ca Aspirina, Calciu cu Vitamina D, ar avea un rol pozitiv. Doze mici din aceste produse, ar permite o profilaxie a cancerului.

10.Concluzie
- Daca exista istoric, in familia pacientului, de persoane cu polipi adenomatosi sau cu cancer de intestin gros, este necesara o monitorizare prin colonoscopie la 5 si 10 ani.
- Orice persoana trecuta de 40 ani trebuie sa efectueze o colonoscopie.

Dr. Pletea George Sorin,

Medic Primar Chirurgie Generala
Supraspecializare in Ecografie Generala, Endoscopie Diagnostica si Chirurgie Laparoscopica

Membru al Societatii de Chirurgie Bariatrica
Medic coordonator al Klinikum Medical Center

Dr. Pletea George Sorin este, in timpul liber, un pasionat al informaticii si al excursiilor montane
Poate fi contactat la adresa: sorinpletea@yahoo.com

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro