Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie, Mircea Beuran, a semnalat ieri, într-o conferinţă de presă, că numărul pacienţilor bolnavi de cancer este în creştere în România, din nefericire aceste cazuri fiind depistate în stadiile 3 şi 4.
„Recrudescenţa cancerului în România este în creştere. Din nefericire, sesizăm stadialitatea mare - 3 şi 4. Deja, sunt stadiile care au complicaţii ale bolii. În cancerologie terapia se efectuează după stadiul şi tipul de celulă canceroasă. Depistarea cancerului înseamnă să ai în ţară un sistem de screening, în care, periodic, după decada de vârstă în care te găseşti, să ai o ritmicitate în a fi controlat. În felul acesta sistemul ar decanta cazuri complicate care înseamnă stadiul 3 şi 4, care înseamnă internări, tratamente lungi, complexe, cheltuieli foarte mari pentru sistem. În cazurile de stadiul 0, 1, 2, în care această patologie este sesizată din timp, terapia are eficienţă mai mare şi costuri mai mici", a afirmat prof. Beuran.
Afecţiuni benigne care pot duce la afecţiuni maligne
Potrivit acestuia, rolul medicului de familie este foarte important în depistarea cancerului, în general. „Medicul de familie, cel care ţine lucrurile în mână într-o populaţie, ar trebui să facă întâi o evaluare, vizavi de genetică, pentru că la unii cancerul este şi la 20 de ani şi la 30 de ani şi la 40 de ani", a spus Beuran.
El a subliniat importanţa unui program naţional de screening. „Trebuie să fie un program larg, pentru că avem această patologie oncologică, din nefericire de la copil până la vârstele cele mai înaintate", a explicat prof. Beuran, care a amintit că, în urmă cu 15-20 de ani, numărul de cazuri de cancer era mai mic decât în prezent.
Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie a evidenţiat importanţa alimentaţiei, menţionând drept factori care pot provoca îmbolnăvirea de cancer şi toxicitatea şi poluarea.