Mergi la conţinutul principal
Centru de Oncologie şi Radioterapie, transformat în magazie

Cancerul de la Judeţean

• ceea ce se dorea a fi cel mai modern centru pentru tratarea bolnavilor de cancer din sud-estul României a ajuns un simplu depozit de materiale sanitare • construită şi nefinalizată în 2015, clădirea Centrului de Oncologie şi Radiologie din curtea Spitalului Judeţean zăcea abandonată de cinci ani, iar unitatea spitalicească s-a gândit că ar putea fi folosită pe post de magazie pentru “proviziile” care s-au cumpărat în ultima perioadă • atât managerul Spitalului Judeţean, cât şi preşedintele CJ, Francisk Chiriac, ne-au precizat însă că situaţia este una temporară, iar clădirea îşi va păstra destinaţia iniţială, mai ales că trei firme private s-au arătat interesate de concesionarea clădirii de Oncologie şi Radiologie • în realitate, clădirii îi lipseşte un aviz extrem de important, fără care totul se rezumă la vorbe goaleafacerea dubioasă de pe vremea tandemului Stancu – Confort 2000 a îngropat 1,5 milioane euro şi o finanţare de la Banca Mondială

 

În 2013, când Brăila era condusă cu o mână de fier de Gheorghe Bunea Stancu, fostul baron PSD anunţa cu surle şi trâmbiţe o idee grandioasă, un mare proiect de investiţii ce urma să le facă viaţa bolnavilor de cancer, deja greu încercaţi, un pic mai uşoară. Era vorba despre un Centru de Oncologie şi Radioterapie ca-n Occident, care urma să fie construit în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila. Cu o investiţie de aproape 49,5 milioane lei, centrul se dorea a fi singurul din sud-estul României dotat cu acceleratoare de particule. Prin acest proiect urma să fie achiziţionate două sisteme de tip accelerator liniar pentru radioterapie externă, utilizate pentru tratarea pacienţilor cu diferite forme de cancer, un sistem tip PET/CT, care asigură investigaţii de diagnostic şi un sistem de medicină nucleară de tip Gamma, ce permite obţinerea de imagini cu afecţiunile tumorale detaliate, precum şi scintigrafii osoase. Mai mult, proiectul prevedea dotarea secţiei cu 50 de paturi pentru bolnavi acuţi şi 20 pentru spitalizarea de zi, precum şi realizarea unei zone hoteliere, unde pot fi cazate 25-30 de persoane netransportabile sau venite la tratament dintr-o altă localitate. O poveste cu adevărat frumoasă! Căci asta pare că a fost, din păcate. Doar o poveste! Pentru că deşi a “înghiţit” peste 5 milioane lei, clădirea a rămas neterminată, fără avize şi autorizaţii, fiind abandonată în curtea spitalului de 5 ani. Aşa s-a ajuns ca în noiembrie 2020, spaţiul respectiv să fie folosit pe post de magazie. Aţi citit bine! În prezent, clădirea este utilizată de spital pentru a depozita materiale şi echipamente sanitare.

“Este magazie, dar este o situaţie temporară. Nu avem spaţii suficiente şi am cerut de la Consiliul Judeţean să îmi dea voie să o utilizez până când mai golesc din materialele pe care le-am cumpărat. Că sunt materiale perisabile şi trebuiesc depozitate în anumite condiţii. Ştiţi că noi am avut posibilitatea să achiziţionăm mai multe materiale, le-am cumpărat şi le-am depozitat în diverse locuri ca să le putem folosi, că nu ştim ce va fi de acum încolo”, ne-a declarat managerul SJU Brăila, dr. Delia Râşnoveanu.

 

Chiriac: “Clădirea va fi folosită pentru scopul iniţial. Trei firme private sunt interesate de concesionarea spaţiului”

Faptul că folosirea clădirii de Oncologie şi Radioterapie este una temporară o spune şi preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac. Acesta ne-a declarat că mai există totuşi o speranţă pentru ca în curtea spitalului să funcţioneze totuşi un centru modern pentru bolnavii de cancer şi totul să nu rămână la stadiul de poveste cu final trist. Iar soluţia propusă de acesta rămâne concesionarea clădirii unei firme private, care să continue lucrările de reabilitare şi dotare a spaţiului. Şi se pare că trei companii s-au arătat interesate de a deschide un centru privat la Brăila. Lucrurile sunt însă ţinute în loc de avizele pe care Centrul de Oncologie şi Radioterapie trebuie să le obţină de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării.

“Noi trebuie să venim în CJ cu un proiect de hotărâre în care, cu caietul de sarcini, să scoatem acea clădire, cu aceeaşi destinaţie, la concesiune pentru operatori privaţi. Sunt câteva avize de luat de la Ministerul Sănătăţii, de la Ministerul Dezvoltării, ca să pot face caietul de sarcini. Expertiza este făcută, este terminată, luăm avizele, după care facem proiectul de hotărâre, introducem în CJ caietele de sarcini şi apoi trecem la procedura de licitaţie. Deci acea clădire va fi utilizată pentru destinaţia iniţială. Am deja trei cereri de la marile centre radiologice private din ţară pentru a o închiria, iar acesta este un lucru bun pentru că ei au bani şi, cel mai important, resursa umană. Ne ţin în loc avizele. Eu sper ca la anul viitor centrul să fie gata. Acum să vedem cum evoluează şi pandemia”, ne-a declarat Francisk Chiriac.

Precizăm că varianta concesionării clădirii a fost dezbătută în CJ, atunci când a fost prezentat un studiu de oportunitate în acest sens. Tot atunci, consilierii judeţeni au aprobat şi nivelul minim al redevenţei lunare de la care porneşte licitaţia: 2.600 euro/lună. Durata concesiunii va fi de 20 ani, cu posibilitatea prelungirii, cu acordul părţilor, prin act adiţional, pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata iniţială. Potrivit expertizei, plecând de la starea actuală a clădirii, pentru încheierea lucrărilor de construcţie, evaluatorul a estimat o investiţie de circa 320.000 euro. Din raportul de specialitate al proiectului reiese că imobilul (teren şi clădire) este caracterizat prin: terenul în suprafaţă totală de 1.458 mp şi construcţia cu regim de înălţime - parter, având o suprafaţă construită de 1.126 mp. Clădirea are instalaţia electrică finalizată 70%, instalaţia sanitară finalizată 35%, încălzire centrală termică şi instalaţie de ventilaţie finalizată în procent de 45%. Starea tehnică a construcţiei este bună, a stabilit evaluatorul, însă necesită lucrări de amenajare la interior, astfel încât să corespundă cerinţelor specifice funcţionării unui centru medical de radioterapie şi oncologie.

Preşedintele Consiliului Judeţean ne-a declarat că prin închirierea spaţiului unei companii private “împuşcă” practic trei iepuri dintr-o lovitură: investiţia pentru realizarea centrului va fi în sfârşit finalizată şi nu se vor mai cheltui milioane de euro din bugetul CJ, din chiria spaţiului se vor câştiga bani la buget, iar bolnavii de cancer din Brăila se vor putea trata, gratuit, în oraşul lor.

“Odată concesionat centrul luăm nişte bani pe clădirea aceea şi amortizăm în 10-15 ani investiţia făcută de ani de zile. După terminarea contractului de concesiune clădirea rămâne a CJ şi în speţă a spitalului. Apoi, vom reuşi să prestăm nişte servicii care nu sunt prestate în momentul de faţă în Brăila, iar brăilenii, prin Casa de Asigurări de Sănătate, cu cerere, vor putea să beneficieze de aceste servicii aici. Iar al treilea aspect, foarte important, este resursa umană  care lucrează în acel centru privat şi care poate încheia contract de muncă şi cu Spitalul Judeţean, adică cu Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean. Deci sunt trei lucruri pe care eu zic că le putem câştiga”, ne-a argumentat preşedintele CJ.

 

Oncologia şi Radioterapia, o poveste încâlcită

Începute în 2013, lucrările la costrucţia Centrulul de Oncologie şi Radioterapie ar fi trebuit să fie finalizate în august 2015, însă fix atunci au apărut şi primele probleme. Firma care s-a ocupat de lucrări pe bani publici, “Confort 2000”, nu a respectat niciunul dintre termenele finale, iar cu două zile înainte de predarea lucrării a reziliat contractul. Reprezentanţii firmei, aflată acum în procedură de insolvenţă, ne declarau anul trecut că lucrările au bătut pasul pe loc din cauza beneficiarului, adică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

În proiectul lansat cu mare pompă de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, problemele au apărut, iniţial, din cauza uşilor de acces ale secţiei care, potrivit unui diriginte de şantier numit de beneficiar, nu erau prevăzute cu sistem de protecţie împotriva radiaţiilor, iar tâmplăria şi geamul de termopan nu aveau calitatea stabilită în contract. Din cauza acestor neînţelegeri însă, beneficiarul (SJU) a refuzat, iniţial, să plătească aceste lucrări, în valoare de 80.000 de lei, ba chiar i-a chemat în instanţă pe responsabilii „Confort 2000” pentru a le percepe anumite penalităţi de întârziere a proiectului. Fără câştig de cauză însă. Şi asta pentru că, potrivit constructorului, beneficiarul ar fi schimbat regulile în timpul jocului şi ar fi modificat, fără acordul ambelor părţi, clauzele contractului. Cum de penalităţi a scăpat, constructorul s-a ales totuşi cu recomandarea celui de-al doilea expert judiciar de schimbare a geamurilor, ceea ce s-a şi făcut ulterior.

Cum capitolul „geamuri” s-a rezolvat în cele din urmă, iar constructorul şi-a încasat banii pentru acea lucrare, problemele au continuat şi la partea de achiziţie a uşilor. După multe discuţii fără vreun rezultat între spital şi constructor, legate de calitatea uşilor, proiectul a fost şi mai mult întârziat iar

„Confort 2000” a reziliat astfel contractul în 2015, executând doar 80% din lucrare, (după propriile declaraţii) pentru care a primit peste 5 milioane de lei. De atunci, din 2015, clădirea a zăcut abandonată în curtea Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Practic, dintr-un ditamai proiectul a rămas doar o construcţie nefuncţională, incompletă şi cu lipsuri la capitolul autorizaţii. Mai rămâne însă speranţa că bolnavii de cancer din judeţul Brăila pot fi trataţi în oraşul lor dacă un investitor privat va închiria clădirea şi va pune în sfârşit “pe picioare” Centrul de Oncologie şi Radioterapie.

 

Afacerea “Confort”, o afacere sulfuroasă

Nimeni dintre cei intervievaţi mai sus nu spune întregul adevăr. În realitate, Centrul Oncologic/Radioterapie NU are autorizaţie de construire de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare(CNCAN). De acest aspect trebuia să se ocupe Rodica Sin, managerul de atunci al Spitalului Judeţean, în sarcina căruia a intrat obţinerea tuturor avizelor. Este ceea ce ne-a declarat Mihai Iugulescu, managerul SJU, în 2015, când a explodat în presă scandalul cu privire la Centrul Oncologic/Radioterapie, îngropat într-un mod suspect de constructorul “Confort 2000”, totodată şi proiectantul lucrării, care a reziliat contractul cu doar 2 zile înainte de expirarea termenului. Practic, contructorul nu trebuia să se apuce de construit fără avizul CNCAN.

“Au venit specialiştii de la Ministerul Sănătăţii şi aceia de la Banca Mondială şi au spus că nu-i gata nici 65 - 70%. Din acest motiv nici n-a fost posibilă accesarea finanţării pentru dotare, finanţare pe care Banca Mondială ne-o asigura în 2015 pentru acceleratoare, scintigraf. Ei n-au montat nici tavanele, nici uşile cu plumb, lucrarea e departe de-a fi gata în proporţie de 80%”, contrazicea încă din 2015,  managerul Iugulescu declaraţia constructorului. Aşadar, adio finanţare pentru dotare!

Demn de menţionat este faptul că valoarea totală a contractului semnat de administraţia Stancu la data de 19.03.2013 este de 6.577.252,64 lei cu tot cu TVA, adică peste 1,5 milioane euro.

“Este un adevăr dur, dureros. Răul e vechi, vine din licitaţie, din felul în care s-a gândit licitaţia. Vă rog să cercetaţi, să căutaţi, să verificaţi. Şi din felul în care s-a creat proiectul. A fost o formulă ciudată în care firma făcea şi proiectul. Aceasta îşi făcea proiectul cu nişte zone de o anumită ambiguitate pe care, atunci când le venea rândul la şantier, le schimba cu decizii de finanţare, de dezvoltare. La cardiologie avem 13 schimbări de proiect cu alte finanţări. Imens de mult”, declara pe 28 august 2015, Viorel Mortu, pe atunci preşedinte al CJ. Noi să cercetăm? Noi să verificăm? Dar instituţiile statului ce păzesc? Dar administratorii acestei averi – Spitalul Judeţean de Urgenţă - atât de importantă pentru sănătatea populaţiei judeţului, de ce s-au făcut că nu văd?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro