Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare

Cancerul de col uterin este o boala frecventa si o problema de sanatate publica, fiind al doilea cancer ca frecventa la femei, dupa cancerul mamar. Cu toate acestea, el se poate depista in stadii timpurii, tratabile in procent de 100%.
Cea mai mare parte a cancerelor ginecologice sint curabile prin utilizarea armonioasa a tratamentelor loco-regionale precum chirurgia si radioterapia, in anumite cazuri sustinute de chimioterapie. Cancerul de col uterin reprezinta 8% din toate neoplaziile feminine, 14% din decesele prin neoplazii feminine si este pe locul 2 ca frecventa, dupa cancerul mamar, in Romania. Etiologia cancerului de col uterin este multifactoriala si a fost studiata de decenii. Infectia virala cu Human Papilloma Virus (HPV) este necesara, dar nu suficienta ca agent cauzal; alti agenti cauzali sint: bolile dermato-venerice, debutul precoce al vietii sexuale, parteneri sexuali multipli, avorturi numeroase, igiena sexuala precara, fumatul.
Din fericire, ultimele descoperiri au pus la punct vaccinul impotriva acestui virus, care poate proteja organismul femeii de imbolnavirea cu acest virus. Vaccinul este disponibil si la noi in tara si este recomandat persoanelor feminine care nu si-au inceput activitatea sexuala, intrucit acest virus se poate contacta prin actul sexual.
In tarile care au introdus screening-ul prin testul citologic Papanicolau, care poate identifica neoplazia in stadii preinvazive, s-a obtinut reducerea cu peste 70% a deceselor prin cancerul de col uterin.
In stadiile initiale, boala este asimptomatica, iar diagnosticul precoce este posibil numai cu ajutorul citologiei si colposcopiei (examen medical optic direct al vaginului si al colului uterin cu ajutorul colposcopului-n.r.).
Elementele sugestive pentru diagnosticul bolii in stadiu mai avansat sint: scurgeri hematice vaginale intermitente, fara durere, intermenstruale si cele dupa actul sexual, leziune cervicala ulcerala sau exofizica singerinda la atingere, frecvent vizibila la examenul vaginal, examen citologic sau colposcopic pozitiv.
In fazele avansate se adauga: durerea pelvina unilaterala iradiata, pierderea de urina si/sau de materii fecale, anemia, edeme ale membrelor inferioare, hemoragia acuta vaginala.
Diagnosticul de cancer de col uterin poate fi precizat numai prin biopsie cu examen histopatologic. Desi corelatia dintre biopsie si citologie (examenul Papanicolau) este buna, de la 65% pina la 85%, citologia este insuficienta pentru diagnostic si gradul de diferentiere cervicala. Cel mai important factor de decizie a tratamentului este stadiul clinic apreciat in mod special dupa examenul genital, tuseu rectal, radiografia pulmonara, examenele de computer tomograf asociate eventual cu citoscopia. Tratamentul implica mai multe etape, in functie de stadiu si tarele bolnavei. Important este de retinut ca depistarea in stadii precoce poate insemna vindecarea. Astfel, este bine ca, la orice manifestare clinica si nu numai, persoanele de sex feminin sa se adreseze medicului ginecolog, care este primul care poate orienta corect bolnava.

dr. Daniela Vasile, medic primar oncolog

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro