Mergi la conţinutul principal

Canalizări de 32 milioane de euro

* este vorba despre mii de brăileni domiciliaţi în cartierele periferice * casele acestora urmează să fie racordate la sistemul de canalizare, graţie unui proiect în valoare de 32 milioane de euro, cu 85% finanţare UE * tot prin acest proiect se vor monta inclusiv conducte de apă, pe străzile unde până acum nu a existat apă la robinet * şantierul a fost deschis deja, în cartierul Brăiliţa

Visul brăilenilor din cartierele mărginaşe, de a avea locuinţele legate la sistemul de canalizare, începe să prindă formă. Programul de extindere a canalizării în absolut toate zonele din municipiu a debutat în urmă cu două zile, pe o stradă din Brăiliţa. În total, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, 174 de străzi din cartierele Brăiliţa, Pisc, Chercea, Radu Negru sau Lacu Dulce vor fi conectate la reţeaua de canalizare şi la reţeaua de alimentare cu apă. La nivel de municipiu, investiţiile se vor ridica la 32 milioane de euro, din care 85% reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar 15% va fi contribuţie de la bugetul local şi bugetul naţional. În plus, mai multe comune din judeţul nostru sunt prinse în acest program şi urmează să beneficieze de reţele de canalizare şi apă. În mediul rural, investiţia se va ridica la circa 70 milioane de euro, însă nu se ştie exact când vor începe lucrările.

Oficial, la nivelul municipiului, implementarea proiectului a început în august 2011 şi urmează să se finalizeze peste doi ani, adică în vara anului 2013. Cum se face că, din august până în prezent, încă nu s-a mişcat nimic pe străzile în cauză? Primarul Simionescu ne-a explicat că în perioada de implementare, pe lângă lucrările efective, sunt incluse şi activităţile de proiectare şi de obţinere a avizelor necesare. Edilul-şef ne-a informat că pentru un prim pachet de străzi s-a reuşit obţinerea avizelor şi că firma "Tancrad" Galaţi, cea care se va ocupa de implementarea proiectului de 32 milioane de euro, a decisă să înceapă lucrările, în ciuda faptului că se apropie iarna. "Lucrările erau prevăzute să înceapă în aprilie anul viitor, dar am insistat să dăm drumul cât mai repede posibil. Se pot îngropa conducte şi pe vreme rece!", ne-a declarat Simionescu.
De altfel, primarul a mai vorbit despre deschiderea şantierului şi în urmă cu o lună, când promitea că la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie se vor face primele săpături. Iată că abia acum, în ultima decadă a lunii noiembrie, utilajele şi-au făcut apariţia pe una dintre străzile incluse în proiect. Este vorba despre strada Cavadia, unde, în ultimele două zile s-a îngropat deja conducta de canalizare pe circa o sută de metri. Pe lângă Cavadia, vor mai intra în lucru, în următoarele zile, străzile Davila, Andrei Cocoş, Rovinari şi Pictor Ize, toate din cartierul Brăiliţa. Acestea fac parte din categoria celor 65 de străzi din municipiu pe care montarea conductelor de canalizare se va face la pachet cu înlocuirea reţelelor de alimentare cu apă sau cu realizarea unor astfel de reţele, acolo unde nu a existat aşa ceva până în prezent. "Avem în acest proiect două categorii de străzi. Sunt aşa-numitele străzi «comune», ce includ atât canalizarea cât şi alimentarea cu apă, şi străzile «singulare», unde este nevoie doar de canalizare. Din 174 de străzi incluse în proiect, 65 sunt «comune», iar restul sunt «singulare». În momentul de faţă, doar pentru străzile comune s-au obţinut avizele necesare, de la Electrica, Distrigaz, telefoane, drumuri, pompieri ş.a.m.d, aşa încât se pot începe lucrările. Pe străzile singulare, şantierul va debuta mai târziu, deoarece procedura de avizare se află încă în curs de execuţie şi probabil va mai dura o lună sau două până la finalizare", ne-a explicat primarul Simionescu. Acesta spune că, după cele din Brăiliţa, vor intra gradual în lucru şi străzi din Pisc, Chercea, Radu Negru şi Lacu Dulce.

 

25canali1 Locatarii străzii Mihai Viteazul, din Pisc, abia aşteaptă să se vadă cu canalizarea în faţa porţii Asfaltarea se va face mai târziu, cu bani de la bugetul local

 

Important de menţionat este faptul că programul cu finanţare europeană nu prevede decât extinderea canalizării şi a reţelei de alimentare cu apă, fără să includă şi amenajarea tramei stradale. Din această cauză, asfaltarea străzilor care urmează să fie răscolite pentru îngroparea conductelor trebuie făcută cu bani de la bugetul local. Primarul Aurel Simionescu apreciază că va fi nevoie de circa şase milioane de euro pentru aducerea carosabilului la standarde moderne. "Pe străzile mai mici, pe unde nu este trafic auto intens, nu vom turna asfalt, ci vom folosi piatra cubică rezultată din decopertarea Bulevardului Dorobanţilor. Străzile mai mari vor fi asfaltate. Modernizarea tramei stradale va începe pe măsură ce se rezolvă cu canalizările şi ţevile de apă. Noi vom veni în urma lucrărilor de canalizare, iar asta înseamnă că vom finaliza asfaltările cam la un an după ce se va termina cu canalizarea. Eu zic că undeva la nivelul anului 2014 vom avea finalitatea acestor lucrări. Deocamdată, nu s-a stabilit formula pe care vom merge pentru refacerea tramei stradale. Urmează să decidem, anul viitor, dacă scoatem la licitaţie pachetul integral de străzi sau vom licita pe loturi, cu străzile din fiecare cartier în parte. Oricum, contractul pentru asfaltarea şi pavarea acestor artere va fi altceva decât contractul multianual de întreţinere a străzilor, care s-a licitat de curând (şi pe care l-a câştigat tot firma "Tancrad" - n.n.)", ne-a declarat edilul-şef.

Locatarii străzilor incluse în proiect se bucură, pe de o parte, fiindcă vor avea, în sfârşit, canalizare, însă se arată nemulţumiţi de faptul că lucrările urmează să înceapă tocmai acum, în pragul iernii. "E bine că ne trage canalizare, că de mult aşteptăm să intrăm şi noi în rândul lumii, să nu mai stăm cu haznaua în curte. Nu înţeleg, totuşi, de ce nu s-au apucat de treabă astă-vară, când era cald. Ei s-au apucat să sape strada exact la începutul iernii, când vin ninsori şi vreme rea. Mi-e că ne trezim cu ditamai şanţul pe mijlocul străzii de n-o să mai putem să ieşim din curte până la primăvară!", ne-a spus Gigel M., locatar al străzii Cavadia, unde săpăturile au început deja.

Pe alte străzi, însă, oamenii se arată dispuşi să suporte orice, numai să se vadă cu canalizare în curte. "Nu contează, vara, iarna, important e să înceapă odată. De câţiva ani, de când s-a schimbat conducta de apă, strada noastră s-a înălţat cu câteva zeci de centimetri faţă de cota dinainte, iar acum ne intră apa în curte după fiecare ploaie. Vrem canalizare cât mai urgent!", ne-a spus Neculai Burducea, de pe Str. Mihai Viteazu, cartierul Pisc. Această stradă, însă, nu va intra în lucru decât peste câteva săptămâni sau chiar luni, deoarece face parte din categoria celor "singulare", pentru care nu s-au obţinut încă toate avizele necesare.

Reamintim că printr-un program ISPA în valoare de circa 25 milioane de euro, finalizat în urmă cu doi ani, zeci de străzi din cartierele Chercea, Brăiliţa, Radu Negru şi Lacu Dulce au beneficiat de extinderea reţelei de canalizare. Programul respectiv a prevăzut inclusiv asfaltarea străzilor în cauză. Lucrările au fost executate de firma grecească "Athena", care a depăşit cu circa trei ani de zile termenul de finalizare, provocând mult disconfort pe străzile pe care le săpa pentru îngroparea conductelor, apoi le abandona timp de câteva luni sau chiar ani. Primăria promite că experienţa de atunci nu se va mai repeta pe străzile incluse în actualul program de modernizare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro