Curtea Supremă a Canadei a decis să permită sinuciderea asistată medical pe teritoriul întregii ţări, în anumite circumstanţe, oferind totodată Guvernului o perioadă suplimentară de timp în vederea adoptării unei legi cu privire la această practică. Hotărârea a fost luată după ce oficiali au confirmat că un pacient a fost deja ajutat să moară în provincia francofonă Quebec.
Curtea a anulat o interdicţie a sinuciderii asistate medical în februarie, plasând astfel Canada printre cele câteva ţări occidentale care au legalizat-o. Însă hotărârea va intra în vigoare peste un an, pentru a oferi astfel timp Guvernului să creeze legislaţia necesară.
Calendarul a fost întrerupt din cauza alegerilor din octombrie şi înfrângerii Guvernului conservator de către liberalii premierului Justin Trudeau. Noul ministru al Justiţiei a solicitat ca hotărârea să fie suspendată pentru o perioadă suplimentară de şase luni. În schimb, Curtea a dat undă verde ca sinuciderea asistată să înceapă acum, în anumite condiţii, şi a oferit Guvernului federal un termen de patru luni să prezinte o lege naţională în acest sens.
Potrivit unor sondaje de opinie, sinuciderea asistată medical este larg susţinută, însă această problemă îi divizează pe politicieni în Parlament, care depun eforturi să găsească o modalitate prin care să-i protejeze pe canadienii vulnerabili şi să le respecte totodată drepturile şi opţiunile la sfârşitul vieţii.