Campionul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Bronz la internaţionala de Geografie

Campionul

* Tudor Alexandru Minaev, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, a câştigat medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Geografie pentru Europa * o a doua medalie de bronz a fost obţinută cu echipa României, în cadrul unei probe speciale * Tudor a avut un parcurs uimitor la această disciplină * la prima olimpiadă din viaţă, acesta a reuşit în doar câteva luni să ajungă de la etapa judeţeană la medalie la etapa internaţională

 

Liliana NISTOR

 

Vreau să iau o medalie! Vreau să ajung să îmi mândresc părinţii şi oraşul. Vreau ca Brăila să ajungă şi mai de renume şi să ducem ştafeta mai departe!”. Asta ne declara în urmă cu mai puţin de două luni elevul brăilean Tudor Alexandru Minaev. Şi s-a ţinut de cuvânt, câştigând medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Geografie pentru Europa (EGeo)! Tudor este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, specializare matematică-informatică, iar ediţia din acest an a olimpiadei s-a desfăşurat online (24 – 30 iunie) şi a implicat 118 elevi din 11 ţări. Olimpicii români s-au reunit cu toţii, juniori şi seniori, la Bucureşti, acolo unde au susţinut probele la Colegiul Naţional “Tudor Vianu”. Concursul a inclus trei probe, toate în limba engleză: o probă teoretică (scrisă), o probă practică (vizualizarea unor imagini/hărţi, punerea în relaţie a unor elemente geografice, calcul şi aplicabilitate în spaţiul geografic) şi o probă multimedia.

La scurt timp după încheierea competiţiei, noul campion al Brăilei la geografie a stat de vorbă cu redactorii “Obiectiv” şi le-a povestit despre experienţa olimpiadei.

Sincer n-am avut aşa de multe emoţii ca la celelalte etape. Chiar nu m-am simţit foarte emoţionat pentru că am ştiut. Adică deja ştiam ce ştiu şi ce nu ştiu, la ce m-aş putea încurca şi la ce mă descurc foarte bine. Şi nu eram foarte emoţionat faţă de alţi colegi din lot. Unii nu dormeau noaptea, eu şi cu încă un băiat eram «Fie ce-o fi, măcar am ajuns în punctul acesta. Dacă luăm şi o medalie deja e foarte bine!»”, ne-a povestit olimpicul.

Trebuie spus că elevul brăilean a mai obţinut o medalie de bronz, cu echipa României, în cadrul unei probe speciale.

A fost o probă distractivă cumva, de poster. Trebuia toate ţările să prezentăm un poster despre compostul în viitor şi să găsim căi noi de a folosi compostul în lumea noastră. Şi noi am dat exemplul unui sat din Burkina Faso unde s-a făcut o reţetă nouă şi compostul e un fel de humus pentru sol. Pentru că acolo e deşertificarea foarte mare şi ajută la combatarea deşertificării. Şi noi am dat acest exemplu şi am fost premiaţi pentru inventivitate. Alţii au luat exemple mai locale, din Europa, din Asia Centrală, noi ne-am dus în Africa. Adică ni s-a părut foarte interesant şi am ales acolo şi de aceea echipa României a primit medalia de bronz”, ne-a spus Tudor.

 

Biblioteca Colegiului “Murgoci” i-a devenit a doua casă

 

Deşi era pasionat de mic de geografie, încă de la grădiniţă având enciclopedii cu spaţiul şi hărţile globului, abia acum, în clasa a X-a, Tudor a participat pentru prima dată la olimpiadă la această disciplină. Şi tot pentru prima dată s-a calificat la naţională, iar apoi a intrat în lotul României pentru fazele internaţionale. Iar dacă până aici totul a fost o supriză, pentru internaţională Tudor s-a pus serios “cu burta pe carte”. Iar locul unde s-a “antrenat” şi care în ultimele două luni i-a devenit a doua casă a fost biblioteca Colegiului “Murgoci”.

M-am întâlnit cu doamna profesoară aproape în fiecare zi, 4-5 ore în fiecare zi. Când nu mai aveam ore importante la şcoală mergeam la bibliotecă şi învăţam. Fiind materia de a IX-a, a X-a şi a XI-a trebuia să mă pun la curent şi cu cea de-a IX-a şi cu cea de-a XI-a şi doamna profesoară m-a ajutat să asimilez mai repede informaţiile. Şi o lună, cât timp am avut şcoală, numai asta am făcut. Şi când am luat vacanţă am continuat. Am trecut la alt nivel şi am tratat lucrurile mult mai serios decât la început. Am mers la internaţională cu gândul că sunt pregătit, mult mai pregătit decât atunci când am început călătoria asta spre geografie. Am învăţat mult, am mers cu un ghiozdan plin de cărţi. Am avut 20 de cărţi cu mine să fiu sigur că sunt pregătit, să mai citesc acolo despre una, despre alta”, ne-a povestit acesta.

Dincolo de munca sa şi a profesoarei de la clasă, Tudor spune că a primit un ajutor important şi de la colegii lui din lotul României.

Am mai avut noroc de colegii mei din lot, mai ales de cei mai mari. Ei deja erau experimentaţi, au mai participat o dată sau de două ori la internaţională şi chiar mi-au arătat foarte mule chestii şi m-au învăţat ceea ce nu ştiam eu. Şi asta mi-a plăcut la lotul meu că eram foarte uniţi, ne ajutam unii pe alţii. Nu exista individualitate, nu exista să fiu eu mai bun, să iau eu aur. Toată lumea ajuta pe toată lumea şi nu era competiţia aceea. Ne simţeam ca un lot unit al României. Era România versus celelalte ţări, nu noi între noi. Am fost foarte uniţi şi asta mi-a plăcut foarte mult la lotul meu şi am ajuns acolo chiar foarte pregătit. Şi chiar dacă se simţea aşa ciudat că toată lumea era în vacanţă, toată lumea era plecată la mare, la munte, noi eram acolo, aveam de dat o olimpiadă, am încercat să ne distrăm şi noi, să ne simţim şi noi într-un fel de vacanţă. A fost chiar foarte ok totul, organizarea foarte bună şi din nou, mă repet, tot lotul a fost super”, ne-a mai spus Tudor.

 

Acum am mai multe visuri, mai mult curaj”

 

Toţi cei care l-au văzut pe Tudor după olimpiada internaţională spun că este altfel. Toată experienţa l-a schimbat, în bine, are acum mai multă încredere în el şi visuri mai măreţe, după cum ne-a mărturisit.

Acum am mai multe vise, mai mult curaj şi visez la şi mai multe. Vreau să fiu şi mai serios, adică să lucrez mai mult. Acum ştiu care este treaba cu această materie şi cu concursurile internaţionale şi am un raft întreg de cărţi şi în engleză şi în română şi în toate limbile posibile, site-uri salvate cu sutele în calculator. Vreau ca la anul să fie şi mai şi. Atunci voi trece la seniori şi vreau să ajung la internaţională. Mai am doi ani să ajung acolo iar geografia va fi de acum pe primul loc”, susţine olimpicul.

Iar în parcursul său către internaţională va fi susţinut în continuare de profesori, familie şi prieteni, cărora Tudor a ţinut să le mulţumească.

Îi mulţumesc în primul rând doamnei mele profesoare de geografie Simona Novac pentru că dumneaei m-a ghidat la această materie şi pentru această olimpiadă. M-a întrebat atunci, când se organiza faza pe şcoală, dacă vreau să merg, să încerc şi de aici a pornit totul. Am ajuns la judeţeană, la naţională, la europeană şi acum am medalie. Le mulţumesc mai ales părinţilor mei pentru că m-au susţinut în tot drumul acesta, moral dar şi financiar. De asemenea, doresc să le mulţumesc tuturor profesorilor din Colegiul “Murgoci” şi întregului colectiv al liceului pentru că m-au susţinut. Tot pentru suportul moral mai doresc să le mulţumesc şi prietenilor mei pentru că m-au înţeles că nu mai puteam să ies sau să vorbim aşa de des pentru că aveam de învăţat. Şi chiar m-au înţeles şi acuma mă aşteaptă să mergem la mare şi la munte. În final, le mulţumesc şi colegilor de la baschet”, a transmis Tudor.

 

Mi-ar plăcea o călătorie în jurul lumii cu un prieten sau un prieten patruped”

 

Acum că sezonul competiţiilor şcolare s-a încheiat, Tudor îşi va petrece restul vacanţei de vară călătorind în ţară şi în străinătate. Îi place să exploreze locuri şi culturi noi, un alt vis al său fiind acela de a vedea întreaga lume.

Mi-ar plăcea o călătorie în jurul lumii cu un prieten sau cu un prieten patruped. Chiar m-aş imagina făcând asta”, ne-a spus aceasta.

Însă vara aceasta nu va fi doar despre relaxare, ci şi despre implicare, Tudor dorind să facă voluntariat la Forumul Tinerilor din România - Brăila.

 

 

Şapte medalii pentru echipele României la Olimpiada Internaţională de Geografie pentru Europa

 

Bilanţul participării loturilor olimpice de geografie (juniori şi seniori) la a VII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie pentru Europa (EGeo) este de şapte medalii (patru medalii la juniori şi trei medalii la seniori).

În secţiunea rezervată juniorilor, s-au impus Andreea Şoie (clasa a IX-a/Colegiul Naţional “Iancu de Hunedoara” din Hunedoara) şi Vlad-Luca Orşa (clasa a X-a/Colegiul Naţional “Constantin D. Loga” din Timişoara) - medalii de aur, Ianis Răzvan Costin Cojocaru (clasa a VIII-a/Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Piteşti) - medalie de argint şi Tudor-Alexandru Minaev (clasa a X-a/Colegiul National “Gh. M. Murgoci” din Brăila) - medalie de bronz.

În competiţia seniorilor, Andrei Fedorenciuc (clasa a XI-a/Colegiul Naţional “Costache Negruzzi” din Iaşi) a obţinut o medalie de aur, iar Svenja Alexia Papirowski (clasa a XI-a/Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti) şi Andrei Ionescu (clasa a X-a Complexul Educaţional “Lauder-Reut” din Bucureşti) au intrat în posesia unor medalii de bronz. Din echipa de seniori a făcut parte şi Matei Mirea (clasa a XI-a/Colegiul Naţional “Tudor Vianu” din Bucureşti).

Loturile României au fost coordonate de Mihaela Cornelia Fiscutean (Colegiul Naţional din Iaşi), Cristina Pârvu (Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare) şi Sebastian FLorescu (ISJ Argeş).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro