Mergi la conţinutul principal
Încă un dosar marca «Ciolcă - Mafia Cerealelor»

Campionii țepelor

* procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiuni de evaziune fiscală, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată * este vorba despre un dosar înregistrat la Tribunalul Brăila, în care apare ca inculpat chiar Ciolcă Dan Ștefan, administrator al firmei Agroberin SRL București, cel care a devenit se pare specialist în afaceri ilegale cu cereale * unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți trei, ar fi evidențiat în actele contabile ale societăților pe care le administra un număr de 121 facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale și plante tehnice

 

Afaceristul judecat în dosarul “Mafia Cerealelor”, cauză înregisrată pe rolul instanței și în care se pare că judecata este fără sfârșit, este acuzat de noi infracțiuni de evaziune fiscală. Pe rolul Tribunalului Brăila apare înregistrat, încă din luna decembrie, un dosar penal în care apar menționați patru inculpați, printre care Ciolcă Dan Ștefan,  administrator al firmei Agroberin SRL București, cel devenit se pare specialist în afaceri ilegale cu cereale.

Într-un comunicat postat zilele trecute pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), cu o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2021, apare un dosar de evaziune fiscală, care, după cum se arată pe site-ul Tribunalului Brșila, ar fi chiar cel în care acuzatul principal este Ciolcă.

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. “În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2009-2011, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți trei, ar fi evidențiat în actele contabile ale societăților pe care le administra un număr de 121 facturi fiscale (în valoare totală de 39.015.440 lei) privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale și plante tehnice. Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 7.445.687 lei, reprezentând TVA dedus în mod nelegal.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, arată procurorii anticorupție în comunicat.

În dosarul de evaziune fiscală înregistrat în decembrie apar ca inculpați Băjenaru Ionel, Ciolcă Dan-Ștefan, Craiu Dan Lucian, Agavriloaiei Viorel.

Ca parte civilă apare Agenția de Administrare Fiscală, parte responsabilă civilmente - AGROBERIN SRL (fostă SERODCOM SRL) – prin reprezentant legal, parte responsabilă civilmente - BRIOCEREAL SRL – prin lichidator judiciar, BRIO COMPANY SRL – prin lichidator judiciar.

 

Judecată în curs în dosarul “Mafia Cerealelor”

Pe de altă parte, dosarul “Mafia Cerealelor” se află încă în curs de judecată pe rolul Tribunalului Galați. Procesul în acest dosar complex a început în luna mai 2017, inculpații fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. La data de 24 februarie 2016, procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Galați și ofițeri de poliție judiciară au efectuat un număr de 39 de percheziții la domiciliile și locuințele fără forme legale ale unor persoane, precum și la sediile unor societăți comerciale din Galați, Brăila, Vrancea și municipiul București, toate acestea cu scopul destructurării grupului infracțional. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96 milioane de lei, respectiv peste 21,3 milioane de euro. Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2015, cei acuzați au creat un grup infracțional, iar prin intermediul unor societăți comerciale de “tip bidon”și “tip tampon” au emis facturi și documente contabile prin care era atestată, în mod nereal, achiziționarea de mărfuri și servicii. După percheziții, 11 inculpați în dosar au ajuns în spatele gratiilor, dar apoi măsura a fost schimbată.

În urma descinderilor, procurorii DIICOT au făcut o captură impresionantă. De asemenea, au fost reținute 19 persoane, față de care anchetatorii au cerut arestarea preventivă. Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate documente contabile în alb, ștampile de la societățile comerciale utilizate în lanțul evazionist și alte bunuri care servesc la justa soluționare a cauzei. Totodat ă, au fost găsite și ridicate în vederea indisponibilizării sumele de 697.000 lei, 41.520 euro, 4.200 USD, 400 grame aur și un număr de 5 autoturisme de lux. Inculpații persoane fizice sunt 22 la număr, în frunte cu Ciolcă Dan-Ștefan, la care se adaugă 49 de societăți comerciale, inculpați persoane juridice.

Ciolcă a ami fost trimis în judecată, pentru a treia oară, după ce a încercat să fraudeze fondurile europene. În 2019, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Ciolcă Dan Ștefan (administrator al S.C. AGROBERIN S.R.L. București) și Stanciu Denis Ciprian pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Anul trecut, afaceristul judecat în dosarul “Mafia Cerealelor” a primit condamnarea în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Brăila, acuzațiile fiind pentru fraudarea fondurilor europene. Inculpatul  Dan Ștefan Ciolcă, administrator al firmei Agroberin SRL București, a primit 5 ani închisoare cu executare, după ce s-a eliminat și suspendarea pedepsei anterioare, iar un alt inculpat, Denis Ciprian Stanciu, a primit 4 ani de închisoare. Totuși, în urma apelului formulat la instanța superioară, în acest dosar s-a dispus rejudecarea, iar cauza este în curs de judecată după ce a fost reînregistrată la Tribunalul Brăila.

Reamintim că, în 2018, Ciolcă a primit condamnarea finală într-un alt dosar de evaziune fiscală. Cauza a fost în cercetarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), mai mulți inculpați fiind trimiși în judecată pentru că au tras țepe statului, prejudiciul fiind de peste 5,5 milioane lei. În ianuarie 2018, Ciolcă Dan Ștefan a primit sentința finală la Curtea de Apel Galați, el fiind condamnat la 4 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Partenerii săi de afacere, doi la număr, au primit 3 ani și 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare, tot cu suspendare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro