• toţi cei opt elevi care au reprezentat Brăila la etapa naţională s-au întors acasă cu premii, ediţie la care aceştia au bătut toate recordurile • în premieră naţională, Alexandru Constantin a obţinut punctaj maxim, iar Alexandru Chivu s-a calificat la Olimpiada Internaţională din Hong Kong • în total, palmaresul elevilor brăileni numără un premiu I, patru menţiuni şi trei premii speciale • în urma acestor rezultate, judeţul Brăila se clasează pe locul doi în ierarhia naţională
“Veni, vidi, vici!” (“Am venit, am văzut, am învins!”). Elevii brăileni au scris istoria la ediţia de anul acesta a Olimpiadei Naţionale de Geografie, desfăşurată în perioada 29 aprilie-5 mai, la Târgu Mureş. Toţi cei opt membri ai lotului judeţean s-au întors acasă cu premii, palmaresul acestora numărând un premiu I, patru menţiuni acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi patru premii speciale oferite de Societatea de Geografie din România. Iar asta nu e tot, ediţia din acest an fiind una în care elevii noştri au doborât toate recordurilor. Astfel, în premieră naţională, Alexandru Constantin a obţinut primul punctaj maxim de 100 puncte, atât la proba teoretică scrisă, cât şi la proba practică scrisă, fiind desemnat câştigătorul olimpiadei la clasa a XI-a. Colegul său de lot, Alexandru Chivu, a reuşit o altă performanţă extraordinară şi după mulţi ani Brăila are din nou un reprezentant la Olimpiada Internaţională de Geografie 2019 (Hong-Kong, China). Pe lângă acestea, tot pentru prima dată în istoria Brăilei, trei elevi obţin punctaj maxim la proba practică scrisă. Fără alte introduceri, vă prezentăm în continuare cei opt campioni ai Olimpiadei Naţionale de Geografie 2019.
Alexandrul Constantin, elevul de 10 al Olimpiadei de Geografie
Alexandru Constantin, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, este cel care, în premieră naţională, a obţinut punctajul maxim la Olimpiada Naţională de Geografie. Tânărul pregătit de prof. Gabriel Pascu a primit 100 de puncte la proba teoretică scrisă şi 100 la proba practică scrisă, fiind încoronat campionul olimpiadei la clasa a XI-a şi primind premiul I din partea MEN. Iar asta în condiţiile în care anul acesta el a participat la trei olimpiade naţionale: Ştiinţele Pământului, Biologie şi Geografie.
“A fost o experienţă foarte frumoasă, mai ales că eu nu mă aşteptam să iau chiar 100 de puncte. Chiar am fost puţin şocat. Dar am fost plăcut surprins pentru că au fost subiecte la care chiar mă pricepeam. Am vrut să dau tot ce pot, ca de fiecare dată, dar de data asta fără emoţii”, ne-a spus olimpicul.
Atras de mic de planete şi univers, Alexandru a descoperit geografia în clasa a IV-a, iar în gimnaziu a întâlnit un profesor extraordinar care l-a încurajat să meargă pe acest drum. Pentru cele patru naţionale la care a participat, tânărul a primit Premiul de Consecvenţă din partea Societăţii de Geografie din România.
“Sunt extrem de mulţumit de rezultat şi nu pot spune că mi-aş fi dorit mai mult. Chiar dacă eu am luat premiul I toţi cei care au fost în primii 10 sau chiar mai mulţi sunt oameni valoroşi şi indiferent de notă, că este doar un număr, e o experienţă definitorie din viaţa noastră. Trebuie să îi mulţumesc profesorului Gabriel Pascu care m-a îndrumat în toţi aceşti trei ani de liceu, doamnei profesoare din gimnaziu Mioara Mirela Duca care m-a făcut să mă pasiunoneze geografia, părinţilor, colegilor de clasă şi de lot, domnului diriginte Valentin Petrescu şi celorlalţi profesori de la clasă şi din liceu pentru susţinere”, ne-a declarat Alexandru.
Deşi recunoaşte că nu i-a fost uşor anul acesta cu pregătirea pentru trei olimpiade naţionale, tânărul care vrea să fie medic a avut un rezultat bun şi la olimpiada de biologie. El a fost foarte aproape de menţiune, reuşind să obţină 179 puncte din maximul de 200 puncte.
Alexandru Chivu, în elita internaţională la Geografie
După ce anul trecut s-a calificat la Balcaniadă şi a adus României o medalie de argint, Alexandru Gabriel Chivu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălceascu”, va merge anul acesta la Olimpiada Internaţională de Geografie din Hong Kong, China (30 iulie-5 august). În urma etapei naţionale de la Târgu Mureş acesta a obţinut un rezultat foarte bun, clasându-se pe locul 6 şi primind o menţiune din partea MEN. Elevul pregătit de prof. Mariana Coman a intrat apoi la probele de baraj pentru calificarea în loturile internaţionale ale României, probe la care s-a descurcat excelent.
“M-au anunţat ultimul pentru că, la geografie, elevii care merg la internaţională se anunţă ultimii. Când mi-am auzit numele m-am bucurat enorm. Mi-am atins scopul. Mi-am dorit să mă calific la internaţională încă din clasa a IX-a. E un vis devenit realitate!”, ne-a povestit olimpicul.
Şi la el pasiunea pentru această disciplină a început în copilărie, primele lui amintiri legate de geografie fiind enciclopediile din care îi citeau părinţii. Din clasa a VIII-a a devenit o prezenţă constantă pe podiumul competiţiilor de geografie, primind Premiul de Consecvenţă pentru cele patru calificări consecutive. Tânărul a ajuns să îndrăgească atât de mult acest domeniu încât vrea să studieze Geografia la prestigioasa Universitate Cambridge.
“Geografia e materia care îşi deschide efectiv orizontul. Ştii tot timpul ce se întâmplă, unde sunt conflicte, unde sunt resurse, cum poţi să dezvolţi o zonă, cu asta se ocupă geografia. Nu e numai despre ţări şi capitale. Merg la Cambridge pentru că vreau pur şi simplu să învăţ să folosesc geografia. Şi pentru că au fost multe persoane alături de mine în toţi aceşti ani aş dori să le mulţumesc părinţilor, doamnei profesoare Mariana Coman şi doamnei profesoare de geografie din gimnaziu, Mioara Mirela Duca. Mulţumesc profesorilor de la clasă şi doamnei diriginte Carmen Botea, tuturor profesorilor din liceu, colegilor din lot şi prietenilor care m-au susţinut”, ne-a spus Alexandru.
Tânărul îşi doreşte o carieră în diplomaţie şi să lucreze într-o instituţie internaţională. Până atunci însă, Alexandru şi-a fixat un nou ţel: aurul la internaţională.
Rareş Georgian Mihalcea, elevul care a participat la trei naţionale
Deşi este elev în clasa a VIII-a şi în curând va susţine examenul de Evaluare Naţională, Rareş Georgian Mihalcea a participat anul acesta la trei olimpiade naţionale: matematică, geografie şi fizică. Cele trei competiţii s-au desfăşurat într-un interval de două săptămâni, o perioadă intensă pentru elevul de clasa a VIII-a a Şcolii Gimnaziale “Ion Creangă”. Iar dacă pentru unii este dificil să se pregătească pentru o olimpiadă, Rareş a reuşit cumva să se descurce onorabil la toate trei, la geografie câştigând o menţiune MEN, obţinând 91,50 puncte. De pregătirea sa s-a ocupat prof. Ana Cristina Bichescu.
“Sunt mulţumit de rezultat. Am mers la baraj şi nu mă aşteptam şi am trecut de proba orală. Mi-ar plăcea să mai particip la această olimpiadă pentru că în timpul pregătirii pentru cele trei competiţii nu a fost niciun moment la geografie în care am zis că nu mai vreau. A fost o experienţă frumoasă, am descoperit la ce mai am de lucrat şi la anul dacă mă voi califica din nou la mai multe olimpiade voi participa la toate. Mulţumesc profesorilor de geografie ai şcolii, pentru că eu nu m-am pregătit doar cu doamna Ana Cristina Bichescu, ci am avut trei profesori, părinţilor, colegilor de clasă şi celor de lot, precum şi profesorilor din şcoală care m-au susţinut”, ne-a declarat Rareş.
De precizat că adolescentul a obţinut un loc onorabil şi la olimpiada de fizică.
Maria Iordache, victorioasă şi la geografie, dovada vie că elevii întrec manualele
Medaliată la olimpiadele de fizică şi astronomie şi astrofizică, Maria Iordache, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, îndrumată de prof. Mariana Coman, a demonstrat că poate face performanţă şi la geografie. Aceasta a încheiat competiţia pe locul 7, câştigând o menţiune. Mai mult, Maria a obţinut punctajul maxim la proba practică, fiind printre primii elevi din Brăila care obţin 100 puncte la această probă. Însă adolescenta va rămâne cu siguranţă în memoria membrilor comisiei pentru că a demonstrat că răspunsul la una dintre întrebările grilă primite la proba scrisă nu este corect.
“Sursă de referinţă a fost un manual de acum 20 de ani. Întrebarea se referea la planeta cu cei mai mulţi sateliţi. Pe vremea când a fost scris manualul, Saturn avea cei mai mulţi sateliţi. Acum diferenţa e mult mai mare şi Jupiter are cei mai mulţi. Am fost singura care am corectat baremul la subiectul acesta pentru că era grilă şi cine ar fi contestat grila? Le-am spus membrilor comisiei centrale că eu am fost la olimpiadă pe plan internaţional la astronomie, ştiu despre ce vorbesc, ştiu că informaţia a fost cândva corectă dar nu mai e de actualitate. Membrii comisiei mi-au dat dreptate dar mi-au răspuns că nu pot face nimic. Nu mi-au dat punctele. Totuşi la premiere am fost surprinsă când şeful comsiei a zis că unii elevi au întrecut manualele şi că vor încerca să revizuiască măcar din 2 în 2 ani. Toate fetele din Brăila de la clasa a IX-a au pus varianta Jupiter şi au fost depunctate deşi informaţia e corectă”, ne-a explicat Maria.
Dincolo de acest episod neplăcut, olimpica medaliată cu bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie din 2018 ne-a spus că a rămas cu amintiri frumoase şi cu informaţii care o ajută să vadă cu alţi ochi lumea din jurul ei.
“Vreau să mulţumesc doamnei profesoare care chiar m-a sprijinit şi m-a motivat, părinţilor care au avut mai multă încredere în mine decât am avut eu, colegilor din lot şi tuturor profesorilor de la liceu care m-au încurajat”, a declarat aceasta.
Pe lângă premiul de la geografie, Maria şi-a adăugat în palmares şi o medalie de argint câştigată la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică.
Rezultat frumos şi pentru Andra Munteanu
Un alt elev care a reprezentat cu mândrie Brăila este Andra Munteanu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, coordonată de prof. Gabriel Pascu. Andra s-a întors acasă cu o menţiune, iar asta în condiţiile în care cu câteva zile înainte de geografie ea a concurat la olimpiada naţională de limba română. De asemenea, ea a intrat şi în proba de baraj pentru internaţională, trecând de proba orală.
“A fost foarte frumos. Ba chiar mă aşteptam să fie şi mai greu. Eu îmi doresc să mai merg sper să nu se suprapună şi cu altele. Mi-a plăcut mult proba practică, cea de teren, am fost să vizităm obiective şi am făcut observaţie. La anul merg iar la amândouă chiar dacă e obositor. Mulţumesc domnului profesor, doamnei profesoare Corina Ciupală din gimnaziu, părinţilor, prietenilor care m-au sprijinit foarte mult, tuturor profesorilor şi colegilor de lot”.
Andra va continua să meargă la olimpiade, la anul dorind să încerce şi la biologie, pentru că vrea să devină medic.
Theodora Trifan, o nouă participare, un nou premiu
Calificată pentru al doilea an la rând, Theodora Trifan, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, îndrumată de prof. Simona Novac, s-a întors şi ea victorioasă de la această competiţie. Adolescenta a obţinut un premiul special iar la proba practică a obţinut 98 de puncte din maximul de 100.
“Sincer, mă aşteptam să obţin acest premiu pentru că şi anul trecut am luat tot premiu special şi îmi doresc să continui cu geografia. A fost o experienţă foarte frumoasă şi, cum spuneam, îmi doresc şi mai mult anul viitor aşa că o să încep pregătirea mai din timp. Mă bucur că am avut ocazia să petrec timp cu ceilalţi colegi din lot. Pot spune că mă inspiră. Am devenit prieteni cu toţii, ne-am apropiat unii de alţii şi suntem ca o familie. Mulţumiri doamnei profesoare Simona Novac, părinţilor şi prietenilor că mi-au fost alături, m-au încurajat şi au avut încredere în mine. Iar încurajările lor mi-au dat şi mie mai multă încredere. Nu în ultimul rând, mulţumesc colegilor de lot şi profesorilor din liceu care m-au susţinut”, ne-a spus Theodora.
Adolescenta ne-a mărturisit că e hotărâtă să urmeze o facultate de geografie.
Flavius Rotaru s-a întors ca să câştige
Elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, îndrumat de prof. Gabriel Pascu, Flavius a participat pentru a doua oară la această olimpiadă. După ce în clasa a VIII-a nu a reuşit să se numere printre laureaţi, Flavius şi-a luat revanşa anul acesta, câştigând un premiu special. De precizat că şi el se numără printre primii elevi din Brăila care au obţinut punctajul maxim la proba practică.
“Pentru mine a fost o încercare să mă autodepăşesc şi să îmi demonstrez mie că nu am venit degeaba în clasa a VIII-a şi am venit în olimpiada naţională de geografie ca să rămân până la final. Văd că mi-a ieşit şi sper ca în următorii doi ani să fie şi mai bine. Vreau să evoluez iar colegii din lot cu care am legat prietenii îmi oferă motivaţia să continui. Premiul acesta nu ar fi fost posibil fără sprijinul celor care m-au susţinut. Mă refer aici la profesorul de geografie din gimnaziu, domnul Liviu Buzatu, căruia îi mulţumesc şi îi voi mulţumi întotdeauna. Mulţumesc domnului profesor Pascu Gabriel care a continuat ceea ce am început în gimnaziu, părinţilor care mi-au spus că mă vor sprijini întotdeuna indiferent ce vreau să fac. La fel de important, mulţumesc profesorilor din liceu, colegilor şi prietenilor care chiar m-au sprijinit enorm pe partea emoţională”, ne-a mărturisit Flavius.
Aşa cum a afirmat, tânărul îşi doreşte să continue cu geografie însă are şi alte pasiuni la care nu ar vrea să renunţe: istoria, limbile străine, Formula 1 şi kick-boxing, sport de care s-a apucat în urmă cu jumătate de an.
Sabina Susanu, ultima participare, un nou premiu
Ultima olimpiadă a însemnat şi ultimul premiu pentru Ioana Sabina Susanu,
elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “N. Bălcescu”, prof. coord. Mariana Cîineanu. Aceasta a fost cea de-a patra olimpiadă consecutivă pentru ea şi, ca în fiecare an, a reuşit să câştige un premiu special. La acesta se adaugă Premiul de Consecvenţă primit din partea Societăţii de Geografie din România.
“Încă nu conştientizez că nu o să mai fie altă olimpiadă. Pot spune că am trăit mai intens această competiţie şi mă bucur că am putut să mai trăiesc această experienţă încă o dată, împreună cu colegii de lot, prietenii şi prietenii din alte judeţe şi să îmi demonstrez mie că în ciuda faptului că sunt clasa a XII-a şi bacul bate la uşă, totuşi, a fost olimpiada mea. Am vrut să îmi demonstrez că şi anul acesta pot obţine un rezultat bun”, ne-a mărturisit Sabina.
Tot la capitolul “mărturisiri”, tânăra ne-a spus că relaţia ei cu geografia nu a fost dragoste la prima vedere. În clasa a VIII-a a vrut să încerce iar apoi, de la an la an, a simţit că acesta e drumul pe care vrea să continue şi în viitor, adică la facultate.
“Îi mulţumesc doamnei profesoare că m-a sfătuit să particip la olimpiadă în clasa a IX-a. Mulţumesc părinţilor pentru că mi-au spus că mă vor susţine orice aş vrea să fac ceea ce este de apreciat pentru că nu mulţi părinţi sunt atât de deschişi. Le mulţumesc profesorilor din liceu, prietenilor şi în mod special colegilor de lot pentru că am fost cu toţii acolo şi am fost ca o familie. Nu ştiu dacă la celelalte olimpiade sunt loturile atât de unite”, spune aceasta.
Cele opt premii câştigate de elevii brăileni au plasat judeţul nostru pe locul doi în ierarhia naţională, după Vaslui.
Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători!